Klaus Iohannis a discutat cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk despre consolidarea UE

0
44

Preşedintele Klaus Iohannis l-a primit, ieri, la Palatul Cotroceni, pe Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, discuţiile vizând pregătirea unei foi de parcurs privind paşii de urmat pentru consolidarea UE.

“Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, l-a primit, ieri, 13 octombrie a.c., la Palatul Cotroceni, pe preşedintele Consiliului European, domnul Donald Tusk. Preşedintele Donald Tusk se află într-un proces de consultare a membrilor Consiliului European în vederea pregătirii unui document, de tip foaie de parcurs, privind paşii care urmează să fie întreprinşi în procesul de consolidare a Uniunii Europene. Documentul urmează să fie discutat la reuniunile viitoare ale Consiliului European“, se arată într-un comunicat transmis de Administraţia Prezidenţială.

Klaus Iohannis a reiterat în mod ferm poziţia României de a nu accepta propuneri care conduc către o Europă cu două sau mai multe viteze sau către o Europă a cercurilor concentrice, precizează Administraţia Prezidenţială, afirmând ca astfel de opţiuni nu ar face decât să adâncească diviziunile între statele membre.

Preşedintele României a afirmat că principiul inclusivităţii trebuie să aibă un rol esenţial în procesul de consolidare a Uniunii Europene. “Avansarea într-o formulă de unitate şi coeziune, fără fragmentări în rândul statelor membre, trebuie să fie principalul obiectiv la nivel european”, se arată în comunicat.

În cadrul discuţiei, Klaus Iohannis a pledat pentru o Europă unită, puternică, coezivă şi coerentă, mai aproape de cetăţenii săi şi puternic profilată în plan global. “Acest deziderat va defini acţiunea României pe perioada deţinerii Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene în primul semestru din 2019”, se arată in comunicat. Klaus Iohannis si Donald Tusk au abordat şi elemente legate de pregătirea summitului care va avea loc la Sibiu în 2019.