Manifestare academică internaţională, cu impact, la Facultatea de Mecanică a Universităţii din Craiova

0
487

Ieri, în „Aula Magna” a Facultăţii de Mecanică a Universităţii din Craiova, a avut loc deschiderea manifestărilor ştiinţifice dedicate „International Confereance of Mechanical Engineering – ICOME” (a IV-a ediţie) şi a Seminarului Naţional de Mecanisme 2017 (cea de-a 12- a sesiune). Este, pentru Craiova, unul dintre cele mai mari evenimente academice, cu atât mai mult cu cât în 2017 se sărbătoresc 70 de ani de la înfiinţarea Universităţii din Craiova şi a 40 de ani de la apariţia Facultăţii de Mecanică.

O astfel de manifestare, cu încărcătură internaţională, nu putea avea decât prezenţe de marcă la desfăşurare. Prezidiul a fost unul cât se poate de complex, cu eminenţi oameni care încearcă să dezvolte mediul academic mai departe, în inginerie, practic „intelectualitatea tehnică”. Prof. univ. dr. ing. Nicolae Dumitru, decan al Facultăţii de Mecanică, amfitrionul  manifestării, a deschis şedinţa: „Suntem mândri că avem, pe lângă noi, atâţia profesori şi, mai ales, studenţi. Nu puteam să organizăm aceste manifestări, şi nu vorbesc doar de ICOME, ci şi de Seminarul Naţional de Mecanisme, aflat la a XII-a ediţie, fără sprijinul partenerilor noştri economici, marile companii cu care suntem în strânsă colaborare, şi al Consiliului Judeţean Dolj, cel care ne-a ajutat şi ne ajută. Nu putem trece peste contribuţia adusă de Universitatea din Craiova şi Senatul Universităţii”.

Aprecieri peste aprecieri

În prezidiu au stat prof. univ. dr. Cezar Ionuţ Spînu, rector al Universităţii din Craiova, prof. univ. dr.  Ştefan Gheorghe, preşedinte al Senatului Universităţii din Craiova, membri ai Academiei de Ştiinţe Tehnice – prof. univ. dr. ing. Polidor Bratu şi prof. univ. dr. ing. Ion Vişa, fost rector al Universităţii „Transilvania” din Braşov, prof. univ. dr. Daniela Tarniţă, cea care coordonează Şcoala Doctorală „Academician Radu Voinea” (din structura Facultăţii de Mecanică), prof. univ. dr. Nicolae Crăciunioiu, prodecan al Facultăţii de Mecanică din Craiova.

Fiecare şi-a expus punctul de vedere. „Ştim cu toţii că suntem într-un an aniversar – 70 de ani de la înfiinţarea Universităţii din Craiova şi 40 de ani de la inaugurarea Facultăţii de Mecanică. Suntem mândri şi, participând la aceste manifestări, din aceste zile, nu putem decât să-i felicităm pe colegii noştri. Universitatea din Craiova a dovedit că este una inovativă şi deschisă cercetării. Vreau să mai spun ceva, înaintea desfăşurării, pe secţiuni, ale conferinţelor: în anul 2011, printr-un program, nu eram în primele locuri ale clasamentului Universităţilor. Ei bine, acum, după ce s-a modificat legislaţia, suntem acolo sus, iar finanţarea pentru cercetare va veni pe indici foarte clar structuraţi, de aceea cerem performanţă” – prof. univ. dr. Cezar Ionuţ Spînu.

„S-a ajuns la cea de-a patra ediţie a acestei conferinţe internaţionale şi sigur se va merge mai departe. S-a creat un grafic şi nu mai poate fi dat jos. Nu pot fi luate în derâdere aceste conferinţe şi seminarii, deoarece acolo se pun la punct relaţiile, inclusiv internaţionale, în urma cărora, în viitor, pot apărea relaţii bine închegate” – prof. univ. dr. Ştefan Gheorghe.

„Cred că nu mai este  nevoie de laude pentru amfitrioni. Personal, de circa zece ani nu am mai fost aici, dar ceea ce văd, mai ales în zona Facultăţii de Mecanică, mă mişcă şi îi felicit pe cei de aici. Suntem la simpozioane ştiinţifice, de aceea pot aduce câteva păreri personale, iar una dintre ele se referă la regândirea sistemului de învăţământ, dar nu pe restructurare, că ne-am cam săturat, ci pentru apropierea studenţilor de realitatea românească, deoarece ei sunt mai mult în mediul virtual” , prof. univ. dr. ing. Polidor Bratu. «Am fost rector al Universităţii „Transilvania” şi ştiu cum a fost, atunci, în 2011, când s-au declasificat unele instituţii de învăţământ superior. S-a spus că a fost, dacă nu greşesc, vorba de o „eroare”. Atunci, Craiova, Timişoara şi Braşov au fost lăsate la o parte. Viaţa a dovedit că tot ceea ce înseamnă cercetare merge mai departe, iar rezultatele se văd. Ştiu, mai ales că am fost rector, ceea ce înseamnă dezvoltarea ştiinţifică, prin atragerea unor fonduri europene. Iar ceea ce s-a făcut la Craiova este demn de laudă» – prof. univ. dr. ing. Ion Vişa.

„Ştim cu toţii ce înseamnă modulele de cercetare. Anul trecut, la Cluj-Napoca, la Seminar, s-a pus problema unde va fi organizată următoarea ediţii. Atunci, ştiind că în 2017 va fi an aniversar, ne-am înscris în competiţie, arătându-ne disponibilitatea. Sunt convinsă că în aceste zile vom avea succes, iar lucrările prezentate de către profesori şi cercetători vor avea credibilitate, cu atât mai mult cu cât vor fi publicate în reviste de specialitate din Elveţia” – prof. univ. dr. Daniela Tarniţă.