Bogăţia Doljului, pe tarabele din Piaţa Centrală

0
586

Piaţa Centrală s-a transformat, ieri, într-o adevărată expoziţie de legume şi fructe, sănătoase şi aromate, toate rodul pământului bogat al Doljului. Zeci de producători agricoli s-au aliniat cu tarabele pe aleile pieţei, aşa încât puteai vedea specificul fiecărei comune: pepeni de Dăbuleni, cartofi de la Mârşani, varză de la Teasc, conopidă şi ardei gras de la Dioşti sau dovleac de la Castranova şi Leu. Tot acest belşug de roade a celebrat Ziua Naţională a produselor agro-alimentare româneşti, aflată anul acesta la prima ediţie în organizarea SC Pieţe şi Târguri Craiova.

Deşi a fost o zi de marţi, când Piaţa Centrală nu este la fel de frecventată, aşa cum se întâmplă la sfârşit de săptămână, ieri, cumpărătorii şi-au făcut timp şi petrecut mai multe ore printre tarabele pline cu de toate. A fost şi un prilej să discute despre calitatea produselor. Concluzia unanimă a fost că agricultorii români trebuie sprijiniţi mai mult, nu doar de către stat, ci şi de cei care cumpără legume şi fructe. Aceştia ar trebui să se îndrepte mai degrabă către mărfurile autohtone şi, în felul acesta, ar avea de câştigat toată lumea.

Dovleacul, vedeta pieţei

Fiecare producător agricol a primit din partea organizatorilor, SC Pieţe şi Târguri SRL Craiova, câte o etichetă tricoloră pe care era trecută denumirea produsului, preţul acestuia, localitatea din care provine şi data recoltării. De cum intrai în piaţă, îţi atrăgeau atenţia grămezile cu dovleci uriaşi. Alături, pentru ca persoanele care cumpără să se convingă de calitatea miezului, câte un exemplar fusese tăiat în două, curăţit de seminţe, ce să mai, gata de băgat la cuptor. Pe lama cuţitului, fiecare client era îmbiat să deguste. „Îmi place foarte mult dovleacul la cuptor. Chiar am cumpărat din supermarket, dar parcă nu are acelaşi gust. Nu îmi place să fie zemos, ci să fie mai dulce şi mai consistent. Toamna vin în piaţă şi cumpăr, de fiecare dată, şi câteva bucăţi de dovleac. Nu ştiam că astăzi este ziua produselor româneşti, dar mă bucur că se organizează aşa ceva şi că se promovează fructele şi legumele de la noi. Ar trebui să se facă mai des”, ne-a mărturisit Mădălina, o craioveancă aflată, ieri, la cumpărături în Piaţa Centrală.

Plăcintarii îi adunau pe muşterii

Cam 2 lei pe kilogram se vindea dovleacul care atrăgea prin culoarea de un portocaliu aprins, fiind, de departe, un semn al bogăţiei toamnei. Cei mai mulţi şi mari dovleci i-am găsit pe taraba unei producătoare agricole din comuna Castranova. Aida Firţa ştia tot ce se poate cunoaşte despre marfa sa, un indiciu că este un producător autentic. Până în urmă cu trei ani, pe terenurile familiei, cultiva mai mult lubeniţă, însă preţul mic al pepenilor verzi a convins-o să facă o schimbare. Şi nu a greşit deloc. A plantat dovleac pe o suprafaţă destul de mare, iar alegerea s-a dovedit una câştigătoare. În fiecare an, numărul cumpărătorilor este tot mai mare, la fel şi mulţumirea cu care mulţi dintre aceştia revin de fiecare dată. „Avem dovleci plăcintari şi turceşti, cum li se spune. Primii sunt mai zemoşi şi mai aromaţi, perfecţi pentru plăcinta cu dovleac, iar cei turceşti sunt mai dulci şi cu miezul mai consistent, fiind buni pentru băgat la cuptor. Nu vindem decât în piaţă, pentru că la en-gross nu se caută această marfă. La tarabă merge însă foarte bine vânzarea şi clienţii mei revin întotdeauna mulţumiţi”, şi-a lăudat marfa producătorul din Castranova. Singurul impediment pentru îngrijirea unei culturi de dovleac a fost anul acesta seceta, fiind nevoie de irigaţii din plin. Femeia mai avea pe tarabă praz, pe care îl vindea la preţul de 3 lei pe kilogram, morcovi – 2,5 lei pe kilogram şi ardei – 4,5 lei pe kilogram.

Producătorii autohtoni de cartofi cer mai mult sprijin

Doi paşi mai departe, se afla şi o producătoare agricolă din comuna Mârşani. Vânduse cartofi din plin încă de dimineaţă, iar la orele prânzului mai rămăsese cu cei de dimensiuni mici. De Ziua Naţională a produselor agro-alimentare româneşti, aceasta a atras atenţia că agricultorii locali au nevoie de mai mult sprijin pentru a rezista pe o piaţă dominată de cartoful importat din Polonia. Anul acesta, spunea ea, a fost unul bun, atât din punct de vedere al producţiei, cât şi al preţului pe care l-au obţinut. La Mârşani, pe soluri nisipoase, se cultivă cartoful timpuriu, care este recoltat înaintea celui din zona Harghitei. Această timpurietate oferă un avantaj important agricultorilor din Dolj, care au obţinut şi un preţ de peste 1 leu pe kilogram. Desigur şi costurile sunt însemnate. „Cumpărăm îngrăşământ natural de la fermele de păsări din judeţul Gorj. Este destul de scump, dar rezultatele se văd mai apoi. A fost un an bun pentru noi, însă ar fi necesar un sprijin mai consistent, aşa încât, în ţara noastră, producătorii agricoli să aibă întâietate în faţa importurilor”, ne-a mărturisit Adelina Tulbă.

Toate zonele agricole ale judeţului, reprezentate de producătorii locali

La un tur al pieţei, îţi săreau în ochi varietatea de legume şi fructe, pe care comercianţii s-au întrecut să le ofere cumpărătorilor. Deşi se poate crede că sezonul lubeniţelor s-a încheiat demult, mai găseai pepeni verzi pentru masă, pe lângă cei pentru murături. Lubeniţele aduse de la Dăbuleni, cu o greutate de peste 5 kilograme, se vindeau cu 1,5 lei pe kilogram. De la Teasc, puteai să cumperi roşii – cu 2,5 lei pe kilogram şi varză albă, la un preţ de 1,5 lei pe kilogram. De la Dioşti, conopidă – 6 lei pe kilogram şi ardei gras – 2,5 lei pe kilogram. Preţul merelor urca de la 2 lei până la 4,5 lei pe kilogram. Fiindcă este toamnă, tarabele erau pline şi cu ciorchini de struguri de masă, albi, negri şi roze, care se vindeau cu 4 şi 5 lei pe kilogram.

La prima ediţie

Ziua naţională a produselor agro-alimentare româneşti a fost instituită prin Legea 168/2017. Potrivit prevederilor legislative, sărbătoare poate fi organizată de către autorităţile publice centrale şi locale şi de celelalte instituţii ale statului, de către societatea civilă şi de către persoane fizice şi juridice, la Craiova fiind iniţiată de SC Pieţe şi Târguri Craiova. „Având în vedere importanţa acestui eveniment, am pregătit în Piaţa Centrală din Craiova un spaţiu amplu, amenajat în stil rustic şi destinat producătorilor agricoli, în vederea expunerii spre comercializare a produselor agroalimentare obţinute în propriile gospodării”, a declarat Alin Mărăcine, directorul general al SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL.

LAURA MOŢÎRLICHE  şi RADU ILICEANU