Inaugurat în luna noiembrie a anului trecut, în Sala „Ia te uită!” a Teatrului Naţional „Marin Sorescu” din Craiova, proiectul „Adunarea Poeţilor” – „un eveniment care îşi propune să menţină treaz spiritul poeziei în oraş”, după cum preciza încă de-atunci iniţiatorul, poetul Nicolae Coande, în prezent secretar literar al teatrului – continuă cu o nouă întâlnire.
Vineri, 13 octombrie, ora 17.30, însuşi Nicolae Coande îşi va lansa în acest cadru cea de-a opta carte de poezie: „PLAGIATOR. 1962” (Editura Măiastra, 2017). „33 de cvasisonete, plus un epitaf, fac selecţia de gust personal a acestei cărţi în care m-am lăsat modelat şi am modelat eu însumi forma străveche a sonetului: nu mi-au ieşit decât cvasisonete, aşa că maeştrii sunt de studiat în continuare (de la primii a-tentatori italieni până la teroriştii lirici de azi)”, menţionează autorul în invitaţia adresată celor care „au puterea de a recunoaşte că a te naşte este primul plagiat din vieţile noastre!”.
Nicolae Coande (n. 23 septembrie 1962) este poet, eseist, membru al Uniunii Scriitorilor din România (USR) şi al Societăţii Române de Filosofie. A debutat editorial cu placheta de poeme „În margine” (Ed. „Ramuri”, 1995), pentru care a primit Premiul de debut al USR. A publicat mai multe volume de poezie şi câteva cărţi de publicistică şi eseuri. A fost scriitor în rezidenţă în Germania şi Austria şi este prezent în antologii şi reviste literare din Germania, SUA, Belgia, Serbia, Franţa, Turcia, Albania, Slovenia. În acelaşi spaţiu „Ia te uită!”, Nicolae Coande şi-a lansat în urmă cu aproape doi ani volumul „Nu m-au lăsat să conduc lumea” (Casa de editură Max Blecher, 2015).