Concluzia unei simulări de incendiu la Spitalul Judeţean: Pompierii blocaţi de maşinile parcate neregulamentar

0
379

Declanşarea unui eventual incendiu în incinta unei unităţi sanitare de complexitatea Spitalului Judeţean din Craiova ar avea cu siguranţă urmări greu de anticipat. Un exerciţiu de simulare a unei astfel de catastrofe a scos, însă, în evidenţă o altă problemă cu care spitalul se confruntă de ani de zile. Dacă s-ar fi sunat la 112, maşinile de pompieri nu ar fi reuşit să pătrundă în curtea unităţii sanitare pentru a stinge focul din cauza automobilelor parcate la voia întâmplării.

De mai mult timp, conducerea Spitalului Judeţean din Craiova caută soluţii pentru a asigura fără probleme accesul maşinilor de intervenţii în eventualitatea producerii unei catastrofe. Toate măsurile luate până acum pentru decongestionarea căilor de acces în curtea unităţii sanitare s-au dovedit a fi însă zadarnice, indiferent că a fost vorba de supravegherea mult mai atentă a porţilor principale sau, mai nou, de introducerea unor taloane în baza cărora să se facă accesul în incinta unităţii medicale. Niciuna din variantele propuse nu s-a dovedit a fi viabilă pentru simplul fapt că nimeni nu s-a arătat interesat să respecte regulile. Ca dovadă, aglomeraţia permanentă, chiar şi în imediată apropiere a Unităţi de Primiri Urgenţe, unde cu greu ambulanţele îşi croiesc drum printre autoturisme pentru a transporta pacienţii aflaţi în stare gravă.

Incendiu în curtea unităţii sanitare

Exerciţiul de intervenţie în caz de incendiu, organizat de Formaţia de intervenţie, salvare şi prim-ajutor s-a desfăşurat respectând un scenariu dinainte stabilit. În curtea Spitalului Judeţean de Urgenţă din Craiova s-a produs un incendiu de combustie vegetală. După ce cadrele medicale aflate la etajele superioare ale unităţii sanitare au dat alarma, personalul de intervenţie al spitalului a intervenit cu stingătoarele şi au lichidat începutul de incendiu, care ameninţa cinci autoturisme parcate neregulamentar pe sensul de evacuare al aleei principale. În urma simulării de incendiu, activitatea medicală nu a fost perturbată, însă cei care au organizat acţiunea au sesizat o serie de deficienţe, cum ar fi blocarea accesului autospecialelor de intervenţii din cauza maşinilor parcate neregulamentar. Când vine vorba de vinovaţi, echipa de intervenţie a spitalului a arătat cu degetul şi către o parte din salariaţii unităţii medicale care ignoră de multe ori regulile impuse în interiorul unităţii medicale.

“Neregulile au fost la evacuare, în sensul că pe aleea din spatele spitalului, unde a fost simularea maşinile parcate neregulamentar blocau accesul. Abia în momentul în care au văzut focul, neştiind că este vorba doar de un exerciţiu, cei cu maşinile au ieşit disperaţi să le mute. S-au speriat, au intrat în panică atunci când au văzut fumul şi toată agitaţia din jur. Abia atunci a fost deblocată aleea. Noroc că incendiul de ieri a fost stins cu forţe proprii pentru că, altfel, maşinile de pompieri nu aveau cum să treacă. Mulţi salariaţi ai spitalului nu ţin cont de reguli şi parchează maşinile aşa cum ştiu ei”, a declarat Valentin Ghiţă, inspector pentru situaţii de urgenţă la Spitalul Judeţean din Craiova.

Regulament antifumători în spital

Nici problema fumatului în spital, un alt posibil factor de declanşare a unui incendiu nu a fost uitată. Zilele trecute a fost emisă o nouă prevedere în cadrul regulamentului de ordine interioară. Astfel pe fiecare secţiei se face o informare a bolnavilor care sunt internaţi în spital în legătură cu faptul că fumatul este interzis, cei care sunt surprinşi că încalcă această regulă riscând să primească amendă. Această decizie a fost deja comunicată fiecărui asistent-şef şi a intrat în vigoare. În plus, tot pentru a diminua numărul celor care fumează pe holurile, în fiecare zi pompierii de la spital şi paznicii au efectuat controale, mai ales pe nodul central al spitalului unde se găsesc majoritatea fumătorilor.