Monografia-album a Bisericii „Sf. Gheorghe Nou”, lansată la Craiova

0
1162

Muzeul Olteniei a găzduit, ieri, lansarea monografiei-album «Biserica „Sf. Gheorghe Nou” din Craiova – Ctitoria Stoeneştilor», scrisă de reputaţii istorici prof. univ. dr. Dinică Ciobotea şi Aurelia Florescu, muzeograf. Evenimentul editorial s-a bucurat de participarea mai multor personalităţi ale vieţii culturale craiovene, cercetători ştiinţifici, cadre universitare, dar şi studenţi, avându-l în centru pe Michel Stoenescu-Pontbriant, nepotul pictorului Eustaţiu Stoenescu, care semnează picturile religioase din interiorul locaşului.

De la stânga la dreapta: Prof. univ dr. Dinică Ciobotea, Michel Stoenescu-Pontbriant, Părintele Nicolae, parohul Bisericii Sf. Gheorghe Nou, Dan Lupescu, directorul DJCPN Dolj

Înscrisă în Colecţia Patrimoniu Cultural Naţional, lucrarea – a cărei apariţie a fost finanţată de Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional (DJPCN) Dolj – este închinată unei instituţii ecleziastice cu o istorie de peste 300 de ani, reconstituită în cele mai mici detalii de autori. Biserica „Sf. Gheorghe Nou” din Craiova a fost ridicată în zid, în anul 1755, pe locul celei din lemn ctitorită, în 1722, de Milcu Stoenescu. Este una dintre cele mai reprezentative biserici ale Craiovei şi Olteniei, prin arhitectura deosebită şi prin pictura unică în lume, purtând amprenta lui Eustaţiu Stoenescu.

Monografia-album constituie şi un omagiu adus familiei Stoenescu, care a dăruit Craiovei şi patrimoniului cultural naţional semeţul locaş de cult ortodox. Michel Stoenescu-Pontbriant, nepotul de frate al artistului Eustaţiu Stoenescu, a impulsionat, de-a lungul timpului, redactarea unei cărţi dedicate construcţiei. Fără prea multe cuvinte, descendentul înstăritei familii Stoenescu a lansat publicului invitaţia de a porni într-o vizită la Biserica „Sf. Gheorghe Nou”, mai bogată de azi cu o monografie-album, dovadă a valorii culturale şi a importanţei instituţiei, în istoria Craiovei.

Dincolo de acest aspect, lucrarea îl aduce în prim plan pe Vasile Georgescu Paleolog, vicepreşedintele Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Artă (1971-1979), la împlinirea a 130 de la naştere (n. 23 septembrie 1881),  personalitate apropiată de universul artistic al pictorului Eustaţiu Stoenescu. Eseul cu titlul «Introducere la studiul critic al operei picturale de la „Sf. Gheorghe Nou” a lui Eustaţiu Stoenescu», semnat de V.G. Paleolog, este inserat în studiul ştiinţific, având astfel şansa de a se face cunoscut. Eseul a fost publicat în 1940, anii războiului umbrindu-i apariţia.

O bibliotecă despre bisericile Craiovei, în planurile de cercetare ale autorilor

În cadrul evenimentului au mai luat cuvântul: Dan Lupescu, directorul executiv al Direcţiei pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Dolj, prof. univ. dr. Cezar Avram, directorul Institutului de Ştiinţe Socio-Umane „C. S. Nicolăescu-Plopşor” din Craiova, precum şi prof. univ. dr. Dinică Ciobotea, unul dintre autorii studiului ştiinţific. „Această carte este doar un popas în cercetarea ştiinţifică pe care ne-am propus-o noi în conştiinţa şi în gândirea noastră, aceea de a face o bibliotecă despre bisericile Craiovei. Pe când avea 11.000 de locuitori, oraşul număra 30-35 de biserici. Astăzi, la aproape 315.000 de locuitori, numărul lăcaşelor este cam acelaşi. Asemenea lucrări sunt extrem de relevante întrucât aceste instituţii simbolizează fundamentarea unei comunităţi umane. Nu există o comunitatea umană, în statornicia ei într-un spaţiu geografic dacă nu are o biserică”, a precizat prof. univ. dr. Dinică Ciobotea.