Vânătoarea şoferilor indisciplinaţi a început! RAT Craiova ridică maşinile parcate neregulamentar

0
599

RAT Craiova a început, de ieri, să ridice maşinile care sunt parcate neregulamentar, atât pe domeniul public, cât şi pe cel privat al municipiului. Apariţia echipei de ridicări, care este însoţită şi de poliţişti locali, i-a luat prin surprindere pe şoferi, însă nimeni nu a avut nimic de obiectat împotriva acestei măsuri, care se va aplica, de acum încolo, în tot oraşul. Iar, din 28 august, când societatea de transport îşi va achiziţiona propriile autoutilitare, echipele de ridicări vor fi şi mai prezente pe bulevardele centrale şi în cartierele Craiovei.

ridicariIeri, până la ora 15.00, ora redactării acestui text, angajaţii RAT Craiova ridicaseră 5 maşini, dintre care patru au fost aşezate pe platformă şi transportate deja în autobaza societăţii de transport. De aici, urmând ca proprietarii să vină şi să o recupereze după ce vor achita, evident, tariful de ridicare de 300 de lei. „O singură persoană a venit în timp util, adică în timp ce colegii noştri îi urcau maşina pe platformă. I s-a adus la cunoştinţă că a parcat neregulamentar şi că suportă consecinţele legii, cu ridicarea maşinii, şi a acceptat să plătească tariful de ridicare. În cazul său, fiindcă a plătit pe loc, s-a redus la jumătate, iar maşina nu a mai fost transportată în autobază”, a explicat Marcel Tănăsescu, directorul SC RAT Craiova, societate care execută aceste ridicări auto.

Prima zi a decurs fără incidente

ridicari 2Toate maşinile au fost ridicate din zona centrală a Craiovei, care, de regulă, este cea mai aglomerată. Potrivit autorităţilor locale, în prima zi au fost vizate îndeosebi trecerile de pietoni şi staţiile de autobuz, locuri de care şoferii nu ţin cont şi parchează neautorizat, punând chiar în dificultate pietonii. „S-a început cu zona centrală, fiindcă este foarte aglomerată şi trebuie să avem în vedere eliberarea spaţiilor de maşinile parcate neregulamentar. Echipajul de ridicări a mers pe Calea Bucureşti, pe Arieş şi Amaradia, zone pe care le vom avea în vedere şi în următoarea perioadă. Un lucru îmbucurător este faptul că oamenii au reacţionat normal, acceptând că au încălcat regulile de circulaţie şi că se supun sancţiunilor”, a menţionat, la rândul său, Sorin Manda, city-managerul Craiovei, care are în subordine societatea de transport.

Cum decurge procedura de ridicare

La operaţiunea de ridicare a maşinilor participă o echipă mixtă, formată din trei angajaţi ai RAT Craiova, care se ocupă efectiv de operaţiunea de ridicarea a autovehiculelor, precum şi doi poliţişti locali, cei care constată parcarea neregulamentară. „Acţiunea de ridicare, transport şi depozitare se realizează de către SC RAT SRL şi se desfăşoară numai la solicitarea reprezentanţilor Poliţiei Municipiului Craiova – Biroul Rutier sau ai Poliţiei Locale a Municipiului Craiova – Serviciul Circulaţie, în conformitate cu prevederile Hotărârii nr. 965/2016 pentru modificarea şi completarea Regulamentului de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice”, a explicat Tavi Mateescu, directorul Poliţiei Locale Craiova. Efectiv, poliţiştii locali constată contravenţia şi emite dispoziţia de ridicare, cu numărul de înmatriculare al maşinii, pe care echipa de ridicări a RAT Craiova o pune apoi în aplicare.

Cu cât poţi fi taxat la buzunare

ridicari 1În cazul în care se ridică maşina, parcată neregulamentar, şoferul are la dispoziţie două variante ca să şi-o recupereze. Cea mai puţin costisitoare este atunci când proprietarul maşinii vine la maşină în timp util, când autoutilitara nu a apucat să plece spre platforma de depozitare, şi este de acord cu suportarea cheltuielilor. Plata se face pe loc, iar tariful este la jumătate – 150 de lei. Dacă şoferul nu apare la maşină, timp în care angajaţii RAT Craiova transportă autovehiculul ridicat deja la depozit, şoferul trebuie să plătească întregul tarif de ridicare şi transport, care este de 300 lei pe vehicul, inclusiv TVA. Pentru fiecare zi de staţionat pe platforma de depozitare, proprietarul maşinii mai este taxat şi cu un tarif de 10 lei. Tarifele pentru ridicările auto au fost aprobate de consilierii municipali în şedinţa de luna trecută, autorităţile explicând că este vorba de nişte taxe mici, care sunt asemănătoare cu cele care practicate în toate marile municipii din ţară.

RAT Craiova îşi achiziţionează două autoutilitare

Ridicarea maşinilor auto se face, deocamdată, cu ajutorul unei singure autoutilitare, pe care societatea RAT Craiova a închiriat-o de la un privat, urmând ca, în perioada următoare, să-şi procure propriile maşini. „Pe data de 28 august se deschid ofertele la licitaţia de achiziţie a autoutilitarelor pentru ridicările auto a SC RAT Craiova. Până atunci, se va acţiona cu această maşină închiriată”, a menţionat Sorin Manda. RAT Craiova are în plan să cumpere două maşini speciale cu care să facă ridicările auto. Angajaţii societăţii de transport speră că, după ce vor avea la dispoziţie aceste autoutilitare, se vor extinde cu acţiunea de ridicare în mai multe zone ale oraşului, deocamdată fiind vizate bulevardele centrale şi locurile care sunt cunoscute ca fiind aglomerate, cum sunt trecerile de pietoni şi staţiile de îmbarcare a călătorilor RAT. La mijlocul lunii septembrie, când ar trebui să fie finalizată şi lucrarea de reabilitare a străzii A. I. Cuza, autorităţile intenţionează să instituie, în zona centrală, şi parcarea cu plată prin SMS.