Festivalul „Puppets Occupy Street” – Air Edition cu 255 de evenimente!

0
597

 Paradă a păpuşilor pe „Calea Bucureşti” în deschidere, discotecă în aer liber în închidere!

Afis puppets III_bun_micsoratPeste două săptămâni, Craiova va redeveni scenă internaţională pentru companii de teatru private şi artişti independenţi din 14 ţări! A IV-a ediţie a Festivalului „Puppets Occupy Street” se va desfăşura în perioada 25 august – 1 septembrie şi va cuprinde 255 de evenimente, care vor avea loc concomitent în 18 spaţii din oraş. 100 de spectacole, 60 de ateliere, 3 parade, 3 concerte, 89 de evenimente conexe (expoziţii, proiecţii video, happening-uri, arte plastice şi arte vizuale, videomapping, jocurile copilăriei, Sand Art,  facepainting etc.) vor bucura publicul de toate vârstele.

Închiderea străzii „A.I. Cuza” pentru lucrări de reparaţii şi modernizare mută parada păpuşilor-gigant şi carelor alegorice pe „Calea Bucureşti”, însă deschiderea oficială a festivalului va avea loc – vineri, 25 august – tot în Piaţa „Mihai Viteazul”. Momentul va fi marcat şi printr-un concert al trupei Farfarello” (Germania), fondată de unul dintre membrii legendarei formaţii rock „Phoenix”, Manfred (Mani) Neumann, şi care va cânta pentru prima dată în Craiova. Încheierea festivalului, pe 1 septembrie, se anunţă la fel de spectaculoasă, seara, în Centrul Vechi urmând să fie organizată o discotecă în aer liber – Mix Air Music.

foto arhiva POS 2015La ce să se aştepte craiovenii la Air Edition, având în vedere că la Water Edition 2015 au fost întâmpinaţi cu tunuri cu spumă, iar la Fire Edition 2016, cu un captivant show cu foc? „La faptul că o să-i luăm din nou prin surprindere! Spun doar că va fi un moment foarte jucăuş şi pentru copii, şi pentru adulţi. Pentru că festivalul se adresează tuturor categoriilor de vârstă”, declară Adriana Teodorescu, managerul Teatrului pentru Copii şi Tineret „Colibri”, instituţie organizatoare a festivalului.

Timp de opt zile, aşadar, Craiova redevine o scenă publică unde se întâlnesc bucuria, candoarea, arta animaţiei şi evenimente de cea mai bună calitate, cu invitaţi din Brazilia, Argentina, Turcia, Italia, Spania, Ucraina, Rusia, Bulgaria, Polonia, Marea Britanie, Elveţia, Germania, Franţa şi România. Publicul va avea acces liber la toate manifestările din programul Festivalului „Puppets Occupy Street”.

Work in progress sau… „liniştea dinaintea furtunii”!

kot_1mCel mai mare festival de arta animaţiei din România, „Puppets Occupy Street”, dedicat exclusiv companiilor de teatru private şi artiştilor independenţi, ocupă străzile Craiovei pentru al patrulea an consecutiv, în perioada 25 august – 1 septembrie! De la ediţia-pilot din 2014, urmată de ediţiile centrate pe elementele primordiale Apa şi Focul, festivalul a adunat peste 100.000 de spectatori. Evenimentul este organizat de Teatrul pentru Copii şi Tineret „Colibri”, finanţat de Primăria şi Consiliul Local Craiova, derulat cu sprijinul regiilor autonome, instituţiilor de cultură, forţelor de ordine şi voluntarilor.

Doar două săptămâni au rămas până la deschidere, iar pregătirile sunt pe ultima sută de metri, afirmă Adriana Teodorescu, managerul Teatrului „Colibri”. „Programul este definitivat, ştim ce artişti şi din câte ţări vin, logistica este pusă la punct. Începem să ne aşteptăm oaspeţii… Ultimele pregătiri vor fi în jur de 18-19 august, când ne vom muta tabăra la Centrul Multifuncţional, acolo unde celebra deja paradă va căpăta chipul acestei ediţii. Am putea spune, aşadar, că acum e… liniştea dinaintea furtunii! În prezent se lucrează însă pe parte de acte, de documente… Pentru că e un festival foarte mare ca amploare, iar noi suntem puţini numeric. Dar este o echipă foarte bună, care a învăţat în anii trecuţi cum să deruleze tot acest mecanism pentru ca şi această ediţie să iasă măcar la fel de bine şi de apreciată ca cele precedente”, spune Adriana Teodorescu.

„Puppet’s Parade” pe traseul Mc Donald’s – „Calea Bucureşti” – Piaţa „Mihai Viteazul”

Kukuryku show_Ola MuchinIntrarea în reparaţii a străzii „A.I. Cuza”, care vor dura  până spre jumătatea lunii septembrie, i-a determinat pe organizatori să refacă traseul paradei de deschide a festivalului şi al celei de închidere. Astfel, „Puppet’s Parade” va porni vineri, 25 august, ora 21.00, tot din zona blocului S200 şi se va îndrepta agale spre Piaţa „Mihai Viteazul”, însă de această dată pe „Calea Bucureşti”.

„Tot răul spre bine”, afirmă managerul Teatrului „Colibri”: «E foarte bine că strada „A.I. Cuza” a intrat în reparaţii, în primul rând pentru că se vor îngropa cablurile, iar pentru ediţia de anul viitor nu vom mai fi limitaţi la înălţimea păpuşilor sau a carului alegoric la 4,5 metri. Am schimbat traseul, împreună cu reprezentanţii Primăriei Craiova, ai forţelor de ordine şi ai RAT. Se pleacă din acelaşi punct, de la Mc Donald’s, dar se va merge pe „Calea Bucureşti”, până la kilometrul zero, la giratoriul de sub pasaj, apoi se va urca pe strada „Unirii”, prin faţa Muzeului de Artă, şi se va ajunge în Piaţa „Mihai Viteazul”. Acolo, la ora 22.00, urmează să aibă loc deschiderea oficială a festivalului, ca în fiecare an, cu videomapping pe clădirea Palace şi alte surprize». Concomitent, în Piaţa „Fraţii Buzeşti” va începe concertul trupei „Farfarello” (Germania).

Parada de închidere se va desfăşura, pe acelaşi traseu, vineri, 1 septembrie, tot cu începere de la ora 21.00. Îi vor urma, în Piaţa „Mihai Viteazul”, Parada Haute Couture „Rising wings” by Mariana Pachis – Bucureşti (ora 21.30) şi show-ul „Sophia Luminosa: The (F)Light of the Dreams” prezentat de Fire Theatre Mime Company, din Bulgaria (ora 22.00). Spectacolul se va muta, apoi, în Centrul Vechi – Piaţa „Fraţii Buzeşti”: „Fantasmio” by Bogdan Muntean (ora 22.00) şi Mix Air Music (ora 22.30).

Un festival de impact (şi) pentru artiştii din străinătate!

ScarletSails3Festivalul va fi şi în acest an, în ediţia dedicată Aerului, un maraton al păpuşilor şi poveştilor menit să pună în valoare complexitatea actorului păpuşar şi frumuseţea teatrului de animaţie. Nici anul acesta nu vor lipsi surprizele, atât prin spectaculozitatea păpuşilor, cât şi prin ineditul şi calitatea spectacolelor, susţin organizatorii. Teatrol Theater (Rusia), Ilker Kilicer Pantomime and Puppet şi Ucaneller Kuklaevi (Turcia), SolulMade Theatre Company şi Fire Theatre Mime Company (Bulgaria), Annafabuli Company (Germania), TRAUT Companyia d’espectacles S.C.P. şi Cal y Canto Teatro (Spania), IL Funambolo (Elveţia), Circo Poeira (Brazilia), Ola Muchin (Polonia), Zig Zag Circo (Argentina), Luca Bellezze şi Bruno Leone (Italia), Noisy Oyster (Marea Britanie) sunt numai câţiva dintre invitaţii din străinătate ai acestei ediţii.

Li se alătură trupe şi artişti din România (Bucureşti, Arad, Baia Mare ş.a.), între care şi Marcel Iureş, pe care publicul îl regăseşte, alături de actori ai Teatrului „Colibri”, în distribuţia spectacolului „Furtuna” de W. Shakespeare (regia: Cristian Pepino), cu premiera la 25 noiembrie 2016.

Numărul mare de artişti de peste hotare care şi-au dorit să fie prezenţi în festivalul de la Craiova este cea mai clară dovadă a impactului pe care ediţiile precedente ale acestui eveniment l-au avut. «Noi nu trimitem invitaţii până în momentul în care nu se încheie perioada de depunere a aplicaţiilor. Iar aplicaţiile pe care le-am primit pentru această ediţie au fost, în proporţie de 85-90%, de la artişti care nu au mai fost niciodată în festivalul nostru. Ceea ce înseamnă că „Puppets Occupy Street” are impact. S-a dus vorba, s-a dus vestea, oamenii vor să vină aici, iar alţii, să revină, pentru că le-a plăcut ce s-a întâmplat în anii trecuţi. E felul nostru, după puterile noastre, de a puncta Craiova pe harta turismului cultural. Este un city break din punct de vedere cultural, în timpul verii», susţine Adriana Teodorescu.

Păpuşile lui Bruno Leone şi costume de Mariana Pachis, în expoziţii

Pe lângă spectacolele prezentate de aceştia în diverse spaţii din oraş, în centru, dar şi în cartiere, programul festivalului cuprinde o diversitate de evenimente. Expoziţiile sunt unele dintre ele. «Încercăm să aducem un crâmpei din specificul teatrului de păpuşi şi de animaţie din lume. Muzeul de Artă se dovedeşte o gazdă foarte primitoare, aici urmând să se deschidă o expoziţie a lui Bruno Leone, pe care l-am văzut anul trecut în festival cu celebrul spectacol „Pulcinella”. Este o expoziţie cu aer napoletan, cu păpuşi tradiţionale. Vom avea însă şi o expoziţie de costume semnată Mariana Pachis, deja celebra expoziţie a păpuşilor-gigant şi o alta, în premieră, adusă de la Kiev, despre teatrul de păpuşi din Ucraina. Toate trei vor fi găzduite de Centrul Multifuncţional», a mai precizat  managerul Teatrului „Colibri”.

IMG_7669-horzÎn număr mare vor fi atelierele de creaţie, dedicate atât copiilor şi tinerilor, cât şi profesioniştilor, „pentru că festivalul este şi un prilej de a face schimb de experienţă între artiştii noştri şi cei invitaţi, o modalitate ca noi să fim conectaţi cu ce se întâmplă în mişcarea păpuşărească internaţională, iar ei să poată vedea ce înseamnă teatrul de păpuşi în România”, consideră Adriana Teodorescu.

 ***

 Spaţiile în care se vor organiza cele 255 de evenimente sunt la Muzeul de Artă, Casa Băniei, Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman”, Teatrul pentru Copii şi Tineret „Colibri”, Centrul Multifuncţional, în Centrul Vechi – Piaţa „Fraţii Buzeşti”, Piaţa „Mihai Viteazu”, Piaţa „William Shakespeare”, Parcul „Nicolae Romanescu” (Teatrul de Vară şi zona Foişor), Parcul Puşkin, Parcul „Sf. Dumitru”, Grădina Botanică, în cartierele Rovine, Brazda lui Novac, Lăpuş Argeş, Valea Roşie, Craioviţa Nouă – zona Racheta.

***

Susţin festivalul instituţiile din subordinea Primăriei şi Consiliului Local Craiova: RAADPFL, Salubritate Craiova, RAT Craiova, Compania de Apă Oltenia, Centrul Multifuncţional, SC Pieţe şi Târguri Craiova S.R.L., Termo Craiova S.R.L., Poliţia Locală Craiova, instituţii din subordinea Consiliului Judeţean Dolj: Muzeul Olteniei, Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman”, Muzeul de Artă. De asemenea, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Dolj şi Gruparea de Jandarmi Mobilă „Fraţii Buzeşti” Craiova, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, Casa de Cultură a Studenţilor. Vin în festival şi voluntarii JCI Craiova, Asociaţia „Vasiliada”, Centrul Social „Best Life”.

Înscrierile la atelierele de creaţie vor începe peste o săptămână!

foto_ateliereFestivalul „Puppets Occupy Street” va găzdui o nouă serie de ateliere de creaţie. Înscrieri se pot face în perioada 16 – 23 august, pe adresa de e-mail puppetsoccupystreet@gmail.com, în limita locurilor disponibile. Accesul la ateliere este gratuit! Pentru înscriere sunt necesare: numele participantului şi vârsta, numele atelierului şi ziua în care acesta îşi doreşte să participe.

„Atelier de benzi desenate”, între orele 11.00 – 13.00, la Muzeul de Artă, în zilele 26, 27, 28, 29, 30, 31 august. Vârsta minimă de participare: 8 ani. Locuri disponibile: 15/zi. Atelierul este coordonat de Mihai Grăjdeanu şi Mădălina Diaconu, alături de care copiii şi tinerii, desenând şi colorând, vor călători cu Haiducul Zburător din casetă în casetă, dând naştere unei poveşti BD.

„Mânuţe dibace”, între orele 11.00 – 13.00, la Casa Băniei, în zilele 26, 27, 28, 29 august. Vârsta minimă de participare: 6 ani. Locuri disponibile: 15/zi.  Corina şi Irina Matei, din Drăgăşani – Vâlcea, coordonează atelierul, iar, ca şi anul trecut, cei mici vor putea realiza păpuşi din pănuşi (îngeraşi, fluturi), vor picta pe piatră şi scoarţă de copac.

foto1_ateliere„Creative origami workshop”, între orele 11.00 – 13.00, în Parcul Puşkin, în ziua de 29 august, şi la Casa Băniei, în zilele de 30 şi 31 august. Vârsta minimă de participare: 6 ani. Locuri disponibile: 10/zi. Atelierul de origami este coordonat de actriţa Andreea Ionescu. Participanţii vor putea realiza, cu bucurie şi îndemânare, diverse decoraţiuni din hârtie colorată.

„Fantezie cu mărgele”, între orele 11.00 – 13.00, la Muzeul de Artă, în zilele de 26, 27, 28 august. Vârsta minimă de participare: 6 ani. Locuri disponibile: 15/zi. Atelierul pune în valoare imaginaţia copiilor, dar şi abilităţile lor practice. Și acest atelier este coordonat de actriţa Andreea Ionescu.

„Jonglăm cu aerul”, între orele 11.00 – 13.00, în Parcul „Nicolae Romanescu” – zona Foişor, în zilele 28, 29, 30, 31 august. Vârsta minimă de participare: 6 ani. Locuri disponibile: 15/zi. Compania MAG Bucureşti le propune copiilor o aventură plină de jocuri cu poiuri, cu ajutorul cărora vor învăţa jonglerii diverse, ajutaţi de actorii Geo Dinescu şi Marin Fagu.

foto2_ateliere„Cu capul în nori”, între orele 11.00 – 13.00, în Parcul „Nicolae Romanescu” – zona Foişor, în zilele 26, 27, 28, 29, 30, 31 august. Vârsta minimă de participare: 8 ani. Locuri disponibile: 10/zi. Atelierul este coordonat de Compania SOSONUTI din Arad. Pentru acest atelier este obligatoriu însoţitor pentru copii şi se impune folosirea echipamentului de protecţie (cască, genunchiere, cotiere). Greutatea maximă acceptată a participanţilor este 90 kg.

„Zburăm printre nori”, între orele 11.00 – 13.00, în Parcul „Nicolae Romanescu”, zona Foişor, în zilele de 26, 30 şi 31 august;  în cartier Rovine – 27 august; în cartier Craioviţa Nouă – zona Racheta – 28 august; la Casa Băniei – 29 august. Vârsta minimă de participare 6 ani. Locuri disponibile: 10/zi. În cadrul atelierului, coordonat de actorii Companiei Marionet Studio Arad, participanţii vor învăţa să construiască şi să înalţe zmeie.

„Micul marionetist”, între orele 11.00 – 13.00, în Parcul „Nicolae Romanescu”, zona Foişor – 26 august;  în cartier Rovine – 27 august; în cartier Craioviţa Nouă – zona Racheta – 28 august; în Parcul Puşkin – 29 august şi la Casa Băniei – 30 şi 31 august. Vârsta minimă de participare: 5 ani. Locuri disponibile: 10/zi.      Coordonatorii atelierului, Laura şi Adam Boboc, actorii Companiei Tărâmul poveştilor – Dollo, îi vor introduce pe cei mici în tainele mânuirii şi interpretării unui personaj marionetă.

foto3_ateliere„Laboratorul creativ”, între orele 11.00 – 13.00, la Casa Băniei, în zilele 30 şi 31 august. Vârsta minimă de participare: 5 ani. Locuri disponibile: 10/zi. În cadrul atelierului, coordonat de Andreea Melinescu, participanţii vor realiza diverse figurine 3D din hârtie colorată şi vor deprinde tainele lucrului manual.

„Fă-ţi şi bate toba”, între orele 11.00 – 13.00, la Casa Băniei, în zilele 26, 27, 28 august. Vârsta minimă de participare: 6 ani. Locuri disponibile: 10/zi. Coordonat de artista Valentina Coţofană, atelierul dă valoare artistică reciclării şi le arată copiilor cum din dopuri, sticle, diverse ambalaje, boabe de grâu sau orez îşi pot construi propriile instrumente de percuţie.

„7 note buclucaşe”, între orele 11.00 – 13.00, la Muzeul de Artă, în zilele 29, 30, 31 august. Vârsta de participare: între 4-7 ani. Locuiri disponibile: 10/zi.     Un atelier, coordonat tot de Valentina Coţofană, în care cei mici vor modela cele şapte note muzicale: Do, Re Mi, Fa, Sol, La, Si şi vor afla unde se găsesc ele pe portative şi ce frumos sună fiecare în parte.

foto4_ateliere„Marionetto workshop”, între orele 11.00 – 13.00, în Parcul „Nicolae Romanescu”, zona Foişor, în zilele 27 şi 29 august. Vârsta minimă de participare: 6 ani. Locuri disponibile: 15/zi. Atelierul este coordonat de Compania Ucaneller Kuklaevi din Turcia şi le dezvăluie copiilor câteva dintre secretele construcţiei păpuşilor din teatrul de animaţie.

„Air – flow Contact Improvisation”, între orele 11.00 – 13.00, la Teatrul pentru Copii şi Tineret „Colibri”, în zilele  29, 30, 31 august. Locuri disponibile: 10/zi. Atelierul de dans contemporan, destinat profesioniştilor, este coordonat de coregraful Sergiu Ionuţ Anghel.

„Il segreto di maestro”, între orele 11.00 – 13.00, la Muzeul de Artă, în data de 31 august. Atelierul este coordonat de actorul Bruno Leone, din Italia, şi este destinat atât profesioniştilor din domeniul artei animaţiei, cât şi iubitorilor acestui univers teatral.

„Music and movement workshop” & „Movement theater workshop”, ateliere pentru profesionişti, coordonate de actriţa Ava Loiacono din Elveţia, care se vor desfăşura în zilele de 26 şi 28 august, la Muzeul de Artă, între orele 11.00 – 13.00.

„Sophia Luminosa: The (F)Light of the Dreams”, între orele 19.00 – 21.00, în Piaţa „Mihai Viteazu”, în zilele 27, 28, 29, 30, 31 august. Vârsta minimă de participare: 8 ani. Locuri disponibile: 15/zi. Atelierul, coordonat de Compania Fire Theatre Mime din Bulgaria, se va finaliza cu spectacol în ultima zi a festivalului, la care ucenicii sunt invitaţi să participe, având cu ei felinarele construite în ateliere.