Brexit: interesele cetăţenilor UE sunt prioritatea noastră

0
1381

Strasbourg, 29 martie 2017

manfred weber 1
Manfred Weber

“Declansarea articolului 50 de către guvernul britanic în cele din urmă pune capăt unei perioade de incertitudine de 9 luni după referendumul Brexit. Acum, negocierile pot începe rapid şi fără întârziere”, a declarat Manfred Weber, deputat european, preşedintele Grupului PPE în Parlamentul European.

              “Istoria va arăta că Brexit este o greşeală extraordinară, care va crea multe daune pentru ambele părţi, dar din moment ce alegătorii britanici au decis să plece, trebuie să le respectăm alegerea.” Pentru Grupul PPE, negocierile ar trebui să urmeze două etape: Mai întâi trebuie să convenim asupra soluţionării divorţului, atunci vom vorbi despre noua relaţie “, a spus Weber.

             “Parlamentul European este parlamentul consimţământului şi va trebui să aprobe tratatul de concediu la sfârşitul negocierilor. Toţi negociatorii ar trebui să ţină cont de acest lucru: un lucru este clar pentru noi: alegerea cireşelor sa încheiat pentru Regatul Unit şi vom Apăra interesele celor 440 de milioane de cetăţeni ai UE atunci când negociază cu Regatul Unit “.

              “Trei elemente sunt esenţiale pentru grupul PPE: în primul rând, situaţia celor 3,2 milioane de cetăţeni UE care trăiesc în Regatul Unit şi 1,2 milioane de cetăţeni britanici care trăiesc în UE trebuie clarificată cât mai curând posibil. În al treilea rând, nu vom permite ca pacea din Irlanda de Nord să fie pusă în pericol “.

 

În ciuda lui Brexit, PE sprijină sprijinul de solidaritate în Marea Britanie

Bruxelles, 4 aprilie 2017

jose manuel fernandes
José Manuel Fernandes

 “Uniunea Europeană mobilizează 60 de milioane de euro în ajutor pentru pagubele provocate de inundaţiile din Marea Britanie. Acest lucru confirmă solidaritatea UE prin intermediul bugetului său “, a declarat José Manuel Fernandes, deputat în Parlamentul European, purtător de cuvânt al Grupului PPE în cadrul Comitetului pentru bugete, şi raportor pentru mobilizarea Fondului de Solidaritate al Uniunii Europene pentru a acorda asistenţă Regatului Unit.

          În decembrie 2015-ianuarie 2016, precipitaţii puternice şi vânturi puternice au lovit 11 regiuni din Regatul Unit, ceea ce a dus la inundaţii şi daune infrastructurii. Aceasta a provocat distrugerea infrastructurii publice şi private, a locuinţelor private şi a devastării în agricultură.

              La 26 februarie 2016, Regatul Unit a prezentat o cerere de mobilizare a Fondului de solidaritate al Uniunii Europene. În cererea lor, autorităţile Regatului Unit au subliniat că evaluarea daunelor era incompletă şi că cifrele relevante erau doar provizorii. La 22 septembrie 2016, au prezentat dosarul final. “Când un stat membru are o problemă, alţii colaborează şi ajută în mod activ. Marea Britanie va beneficia de solidaritatea UE, în ciuda Brexit şi de declanşarea articolului 50 “, a concluzionat raportoarea.

         Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene vizează să permită Uniunii să răspundă rapid, eficient şi flexibil la situaţiile de urgenţă şi să manifeste solidaritate cu populaţia regiunilor afectate de dezastre. Parlamentul European va vota în favoarea ajutorului de 60 de milioane de euro pentru Marea Britanie, mâine după-amiază.

Brexit: nu puteţi avea o afacere mai bună în afara UE

Bruxelles, 5.04.2017

brexit“Mesajul nostru este clar: noi negociem mai întâi divorţul, apoi vorbim despre viitorul Tratat; Trebuie să punem capăt nesiguranţei în care trăiesc cetăţenii în cauză. În cele din urmă, problema Irlandei de Nord este importantă “, a declarat Manfred Weber, deputat european, preşedintele Grupului PPE în Parlamentul European, în cadrul dezbaterii privind Brexit în Parlamentul European de astăzi. “Vrem ca Marea Britanie să rămână partener şi prieten, dar negocierile vor fi dure”.

            “Mă tem că Londra vrea să ia punctele pozitive de a fi membru al Uniunii Europene şi să lase pe de o parte pe cele negative. Acest lucru nu va funcţiona. Dar ce înseamnă să părăsiţi Uniunea Europeană? “, A întrebat el. “Aceasta înseamnă că o ţară care a decis să părăsească Uniunea Europeană nu poate avea o înţelegere mai bună decât un stat membru al Uniunii Europene. În ceea ce priveşte securitatea, nu puteţi face parte din Europol şi nu beneficiaţi de sistemul de informaţii Schengen. În ceea ce priveşte cercetarea, nu puteţi participa la programe de cooperare între universităţi finanţate de UE. Cu privire la comerţ, nu puteţi beneficia de piaţa unică. Crăciunul nu se va întâmpla.

          “Pentru prietenii noştri irlandezi şi spanioli, vreau să spun: nu sunteţi singuri. Veţi beneficia de faptul că UE27 se va lipi împreună ca o familie europeană care vă va ajuta să vă ocupaţi de Londra. Suntem gata, putem începe negocierile. Sper că după vot putem spune că suntem uniţi “, a conchis Manfred Weber.