Avocatul general al Curţii Europene de Justiţie a susţinut ieri că ar trebui respinse apelurile depuse de Slovacia şi Ungaria privind legalitatea schemei pentru relocarea refugiaţilor în Uniunea Europeană, relatează agenţia MTI.
La Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, cu sediul la Luxemburg, Slovacia şi Ungaria au pledat în favoarea refuzului de a respecta cotele obligatorii, pretinzând că schema din 2015 a UE de relocare a refugiaţilor este ilegală. Avocatul general Yves Bot a precizat că schema de relocare “este potrivită pentru obţinerea obiectivului pe care îl urmăreşte”. “Acest mecanism este de fapt un mijloc proporţional pentru a permite Greciei şi Italiei să facă faţă impactului crizei migraţiei din 2015”, a spus Bot.
Opinia avocatului general nu este un fundament pentru decizia ulterioară a judecătorilor Curţii Europene, dar în mod normal este luată în considerare. Verdictul judecătorilor în această speţă este aşteptat cel târziu în toamna acestui an. La 13 iunie, Comisia Europeană a lansat procedurile de infringement împotriva Cehiei, Ungariei şi Poloniei, pentru faptul că nu au acceptat refugiaţi în cadrul planului comun de relocare a acestora.
Planul de relocare a 160.000 de refugiaţi din Italia şi Grecia în alte ţări europene, în decurs de doi ani, a fost aprobat de UE în septembrie 2015, printr-un vot cu majoritate calificată. Dar până în prezent au fost relocate doar 20.000 de persoane, iar Cehia, Ungaria şi Polonia nu au primit niciun refugiat.