Program complex pentru diagnosticul şi tratamentul osteoporozei

1
490

Osteoporoza este a treia cauză de mortalitate în ţările civilizate şi afectează peste 200 milioane de persoane la nivel mondial şi aproximativ 12% din populaţia Europei.

În România, procentul variază între 10% şi 12%, boala afectând femeile în proporţie de 90%. Prevenţia prin diagnosticarea sa din timp este esenţială.

Medicii atrag atenţia asupra incidenţei crescute şi a efectelor negative ale osteoporozei asupra calităţii vieţii femeilor de peste 50 de ani, printr-un nou program complet de diagnosticare şi tratare a osteoporozei numit ”Mulţumesc mamă!”, derulat în reţeaua privată de sănătate Regina Maria, se arată într-un comunicat de presă remis, ieri, Agerpres.

Tratamentul adus în atenţia pacienţilor este revoluţionar şi complex, având la bază ultimele descoperiri din bio-inginerie.

În fiecare an, pe 20 octombrie se marchează Ziua Mondială Împotriva Osteoporozei, un pretext deosebit pentru a atrage atenţia asupra acestei boli. Persoanele interesate de primirea kit-ului pentru testări vor afla detalii de la reprezentanţii recepţiilor din reţea, de pe site-ul reţelei sau la telefon 021/9268.

”Osteoporoza este maladia silenţioasă deoarece, de obicei, diagnosticul se pune tardiv, atunci când apar complicaţii: fracturile vertebrale şi de şold. Această boală, în 80% dintre cazuri, apare post menopauză, de unde şi concluzia că toate femeile, după menopauză, ar trebui să-şi facă teste screening pentru diagnosticare. Există două tipuri de teste: screening, care se referă la ultrasonografia calcaneană sau falangeană, şi de diagnostic, care se referă la Dexa, care stabileşte diagnosticul de osteoporoză înainte de apariţia complicaţiilor”, a declarat dr. Magda Pârvu, medic primar reumatologie, doctor în ştiinţe medicale în reţeaua de sănătate Regina Maria.

Programul ”Mulţumesc, mamă!” este centrat pe ideea de prevenţie şi permite diagnosticarea din timp a osteoporozei astfel încât toate mamele să îşi păstreze sănătatea şi independenţa cât mai mult timp. Testele medicale nedureroase şi foarte precise pot oferi informaţii despre sănătatea oaselor înainte ca problemele să apară. La primul control, medicul îi va recomanda un test numit ”osteodensitometrie” sau Dexa, dacă pacienta are peste 65 ani sau are un risc de a avea osteoporoză.

Tratamentul durează 12 luni şi constă în câteva etape în care monitorizarea permanentă a pacientei este esenţială. Într-o primă etapă, ea se prezintă la sediile unităţilor medicale din reţeaua de sănătate pentru osteodensitometrie. Cu rezultatul obţinut, se programează la consult la unul dintre medicii din program. Medicul ales va continua să o monitorizeze pe toată perioada programului. În această etapă, pacienta va beneficia de tratamente de tip endocrinologic şi reumatologic. Urmează etapa calificării pentru tratament care constă în: analize de laborator la recomandarea medicului şi în consultul de specialitate care va stabili forma de tratament. Cea de-a treia etapă este rezervată tratamentului şi monitorizării şi constă în tratament injectabil (doar două injecţii timp de un an), consult de specialitate, osteodensitometrie pentru trei segmente (coloană şi sold bilateral) şi în consult de specialitate la evaluarea finală. (Agerpres)

 

1 COMENTARIU

Comments are closed.