Inaugurarea stadionului se amână pe termen nedeterminat

0
418

Schimbare totală de plan în privinţa celui mai aşteptat moment de către craioveni: inaugurarea stadionului. Ultimul termen de recepţie fusese dat pentru data de 21 iulie, dar autorităţile spun că nu mai poate fi vorba de respectarea acestuia deoarece stadionul nu este pregătit din nici un punct de vedere: nici al lucrărilor, nici al dotărilor şi nici al formalităţilor ce trebuie duse la îndeplinire pentru preluarea sa. Primarul Mihail Genoiu a arătat, ieri, că sunt multe amănunte ce condiţionează punerea în funcţiune a complexului sportiv, şi, dacă ar avea o idee despre data pe care se va putea juca pe noul stadion, nu ar mai face-o acum publică.

stadion 1Stadionul nu va fi nici pe departe gata la sfârşitul acestei luni, aşa cum prevedea ultimul termen avansat de municipalitate, ba chiar se va prelungi până la o dată pe care autorităţile nu o cunosc în acest moment. Primarul Mihail Genoiu a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, că sunt mai multe motive care fac ca inaugurarea să se amâne. Unul dintre acestea ar fi că firma constructoare nu este gata cu lucrările. „Am fost la stadion, am rezervat un timp mult mai lung acestei vizite şi am intrat în toate spaţiile. Mai este de lucru, deci nu va fi finalizat pe 21 iulie, pentru că sunt lucrări destul de multe. Am intrat în toate spaţiile tehnice, în centrala termică, în staţiile de alimentare unde sunt punctele de transformatoare, în zonele de automatizare, în subsolul tehnic, în vestiare, în saună, în toate spaţiile care sunt destinate conferinţelor de presă, cu locuri pentru traducere, lojile speciale destinate presei. Deci, mai sunt foarte multe lucruri de făcut”, a precizat primarul Craiovei.

Se lucrează la terenul de sub gazon

genoiu
Mihail Genoiu

Șantierul se concentrează acum la partea de gazon. Potrivit municipalităţii, una dintre părţile suprafeţei de joc este mai avansată, iar cealaltă puţin mai întârziată. „Se lucrează la terenul de sub gazon. La o parte s-a montat degivrarea şi se montează cuplarea la instalaţia de apă caldă şi aspersoarelor. În cealaltă jumătate era puţin mai în urmă, se lucra la partea de degivrare”, a explicat edilul-şef al Craiovei. Autorităţile spun că toate aceste lucrări merg încet deoarece necesită proceduri meticuloase. În schimb, a fost lăudată calitatea materialelor care se folosesc acolo, în special cele care alcătuiesc partea de automatizare. „Cu mare admiraţie şi am apreciat acest lucru, ca un om care vin dintr-o meserie anume, am avut ochiul format pentru tot ceea ce înseamnă materiale, mai ales în partea de automatizare. Sunt materiale de cea mai bună calitate, nu am văzut pe multe şantiere astfel de materiale folosite, cum am văzut la acest stadion. Normal că şi manopera trebuie să fie pe măsură”, a mai spus Genoiu.

Primăria trebuie să vină cu lotul II de lucrări

stadion 3Un al doilea motiv care face ca termenul de inaugurare să se prelungească sunt dotările cu echipament sportiv şi finisajele la spaţiile auxiliare. Acestea sunt lucrări pe care va trebui să le facă municipalitatea, în etapa a doua – finisarea lojei VIP, a hotelului şi a celor două restaurante care se găsesc la etajele 1 şi 2, spaţiile care vor fi preluate de la CNI în formă brută. Tot municipalitatea trebuie să echipeze apoi stadionul pentru joc. În ceea ce priveşte dotările cu echipamente sportive, autorităţile au precizat că le-a parvenit lista cu obiectele care nu sunt prinse în proiectul de execuţie finanţat de CNI, dar care sunt obligatorii – porţile de joc, cu plasele aferente, fanioanele, trasarea gazonului, precum şi altele. „Eu sunt obişnuit cu aceste lucruri care s-au întâmplat peste tot la proiectele noastre, la multifuncţional, la parcarea subterană, unde de la proiectul în sine şi până la punerea lui în funcţiune mai sunt ceva paşi care trebuie făcuţi. Nu întotdeauna proiectul general este capabil să prevadă toate amănuntele de funcţionare”, a comentat edilul-şef al Craiovei.

Două recepţii, în loc de una

stadionDe aici decurge şi cea de-a treia problemă, care este legată de formalităţile pe care le implică preluarea stadionului. Potrivit autorităţilor, toate aceste lucrări revin, conform contractului, Primăriei Craiova, numai că municipalitatea nu poate să le demareze decât după ce are în proprietate arena. Ajunşi în acest punct, autorităţile au făcut vorbire, pentru prima dată, de existenţa a două recepţii prin care va trebui să treacă stadionul, una între constructor şi finanţator, respectiv între SC ConA şi Compania Naţională de Investiţii, şi apoi alta între CNI şi Primăria Craiova. Ceea ce, automat, va duce la prelungirea cu mult a termenului de punere în funcţiune.

„Vreau să lămuresc, cu această ocazie, un lucru pe care nu l-am discutat niciodată şi cred că nimeni nu a făcut acest lucru, că trebuie să facem o diferenţiere foarte clară între momentul în care CNI face recepţia la stadion de la constructor şi momentul în care se face inaugurarea. În momentul în care CNI va prelua acest amplasament de la constructor şi va face procesul-verbal de recepţie, va fi o perioadă în care el va fi apoi predat Primăriei Craiova. De abia după aceea, Primăria Craiova poate să intervină asupra unor spaţii care ele nu vor fi predate în formă finală. Deci, trebuie foarte clar lămurit faptul că există două termene, termenul de recepţie a lucrărilor de către CNI şi termenul de inaugurare de către primărie, care este cu totul şi cu totul altul. Din momentul în care avem stadionul în proprietate, va dura o perioadă până când va fi finalizat”, a explicat Mihail Genoiu.

FIFA ar putea să prelungească şi mai mult termenul

Autorităţile au dezvăluit însă faptul că se va încerca să se poate discuţii astfel încât stadionului să fie totuşi folosit şi fără spaţiile auxiliare, într-o primă etapă. „Va trebui să avem, probabil, o discuţie cu mai multe instituţii să vedem dacă el va putea să fie folosit până când se vor finaliza toate aceste spaţii, având în vedere că nu sunt spaţii legate de funcţionalitatea lui la un meci de campion”. În acelaşi timp, există şi posibilitatea să nu se poată face acest lucru. Autorităţile au explicat că este posibil ca FIFA să condiţioneze eliberarea avizului de joc pentru competiţii internaţionale de existenţa recepţiei finale. În acest caz, stadionul se amână şi mai mult.

„Eu am intrat foarte mult în amănunt, dar nu am informaţia exactă dacă avizul FIFA vine odată cu recepţia CNI. Dacă avizul vine în acelaşi timp, va trebui ca CNI să facă recepţia, după care să facă o predare către noi, iar noi să facem toate aceste investiţii şi abia după aceea să se obţină avizul FIFA pentru funcţionare”, a spus Genoiu. Este primul stadion din ţară care se face cu omologare FIFA de la bun început şi nimeni nu ştie exact care sunt procedurile, mai susţin autorităţile. „Important este că avem în construcţie primul stadion omologat FIFA şi care se pot desfăşura meciurile din campionatul european din 2020”, a scos în evidenţă primarul Craiovei.

Primăria Craiova: „Absolut nimic legat de ziua inaugurării”

În aceste condiţii, autorităţile spun că nu se poate şti cu precizie care va fi data de inaugurare a stadionului din Bănie. Primarul Mihail Genoiu a declarat, totodată, că nu are nici calitatea de a solicita o informaţie legată de acest aspect, fiind vorba de un contract de execuţie între constructor şi CNI. „Nu pot să estimez absolut nimic legat de ziua inaugurării pentru că primăria nu este parte contractuală, de aceea termenele mele sunt foarte discrete la stadion. Eu intru acolo ca un viitor reprezentant al proprietarului acestui stadion, fiind un contract între CNI şi constructor. Nu pot să am aceeaşi atitudine pe care pot să o am la Water Park sau la Spitalul Filantropia, este cu totul şi cu totul alt statut juridic pe care îl am. Și dacă iau un termen de la constructor, nici măcar nu pot să îl transmit pentru că nu este un termen oficial. Nici nu vreau să preiau această responsabilitate a termenelor pentru că eu nu sunt semnatar al contractului de execuţie”. În schimb, edilul-şef a recunoscut că, dacă ar fi în locul CNI, nu ar forţa recepţia stadionului fără o verificare temeinică a întregii execuţii, avându-se în vedere faptul că stadionul este o investiţie care se ridică la suma de 50 milioane de euro.