Pentru că zilele acestea meteorologii anunţă peste 35 de grade Celsius la umbră, medicii din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Dolj au făcut o serie de recomandări pentru populaţie în vederea prevenirii incidentelor determinate de temperaturile ridicate. Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o atenţionare cod galben de caniculă pentru 14 judeţe, inclusiv Doljul, valabilă astăzi.
Meteorologii avertizează că valul de căldură se va extinde, iar disconfortul termic va fi accentuat în vestul şi local în sudul şi centrul ţării, unde indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge pe arii relativ extinse pragul critic de 80 de unităţi.
Astăzi, valorile termice diurne vor fi cuprinse între 34 şi 37 de grade, izolat mai ridicate, în jurul a 38 de grade în Banat şi vestul Olteniei. Temperaturile minime nocturne se vor situa, local, peste 20 de grade. Mâine, disconfortul termic se va menţine ridicat în regiunile sudice şi sud-estice, în timp ce în restul teritoriului se vor semnala frecvent manifestări specifice instabilităţii atmosferice.
Nu este recomandat consumul de alcool
În aceste condiţii, specialiştii din cadrul DSP Dolj atrag atenţia că trebuie evitată, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11.00-18.00. De asemenea, trebuie purtate pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale şi de culori deschise. Trebuie consumate zilnic între 1,5 – 2 litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete. În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute.
Nu este recomandat consumul de alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Şi băuturile cu conţinut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) sunt de evitat pentru că acestea sunt diuretice. Fructele şi legumele proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii) sunt foarte importante în alimentaţie în aceste zile deoarece conţin o mare cantitate de apă. O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă.
Sunt de evitat activităţile fizice la orele amiezii
La orele amiezii sunt de evitat activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit). Aparatul de aer condiţionat trebuie reglat astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală. Ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatura aerului depăşeşte 32 de grade Celsius. Dacă nu există aer condiţionat în locuinţă, este recomandat ca în zilele caniculare să petreceţi două-trei ore în spaţii care beneficiază de aer condiţionat (cinematografe, spaţii publice, magazine). Pentru a limita creşterea temperaturii în locuinţe închideţi ferestrele expuse la soare pe toată perioada cât temperatura exterioară este superioară celei din locuinţă. Deschideţi ferestrele seara târziu, noaptea şi dimineaţa devreme, provocând curenţi de aer, pe perioada cât temperatura exterioară este inferioară celei din locuinţă.
Sfaturile reprezentanţilor DSP Dolj în ceea ce priveşte sugarii şi copiii mici sunt de a le oferi unui ambient cât mai normal, ferit de căldură, umiditate excesivă şi curenţi de aer. Sistemul de alimentaţie avut până în acel moment nu trebuie modificat prin introducerea de alimente noi în această perioadă. Copilul va fi îmbrăcat lejer, cu haine din materiale textile vegetale comode.
Recomandări pentru persoanele vârstnice şi bolnavii cronic
În ceea ce priveşte recomandările pentru persoanele vârstnice şi cu afecţiuni cronice, este importantă crearea unui ambient care să nu suprasolicite capacitatea de adaptare a organismului. De asemenea, trebuie acordată o atenţie deosebită hidratării corespunzătoare cu apă plată sau apă cu proprietăţi organoleptice, ceai slab îndulcit, sucuri naturale de fructe făcute în casă fără conservanţi. Alimentaţia trebuie să includă predominat legume şi fructe proaspete. Se vor consuma numai alimente proaspete din magazinele care dispun de instalaţii frigorifice funcţionale de păstrare a alimentelor. Se va evita consumul alimentelor uşor perisabile. Este interzis consumul de alcool şi cafea în timpul caniculei. Se va evita circulaţia în perioadele de vârf ale caniculei sau, dacă este absolut necesar, se va folosi îmbrăcăminte uşoară din materiale vegetale.
Persoanele care suferă de anumite afecţiuni îşi vor continua tratamentul conform indicaţiilor medicului. Este foarte util ca în aceste perioade, persoanele cu afecţiuni cronice, cardio-vasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulaţie, mentale sau cu hipertensiune să consulte medicul curant în vederea adaptării schemei terapeutice la condiţiile existente. Este foarte importantă şi menţinerea cu rigurozitate a igienei personale, efectuarea a câte trei-patru duşuri pe zi.
Pentru persoanele care prin natura activităţii lor depun un efort fizic deosebit, aceştia trebuie să încerce dozarea efortului în funcţie de perioadele zilei, mai ales în vârfurile de caniculă. Dacă temperaturile sunt foarte ridicate se va proceda la stoparea activităţii.