Cinci craioveni, doi dintre ei tată şi fiu, au fost condamnaţi, la sfârşitul săptămânii trecute, la pedepse cuprinse între 2 şi 8 ani şi 5 luni închisoare cu executare pentru comiterea infracţiunilor de cumpărare de influenţă şi viol în formă calificată. Trei dintre inculpaţi au violat o fată de 14 ani, apoi unul dintre autori a oferit 900 de lire sterline şpagă unui poliţist al Secţiei 3 Craiova pentru a schimba declaraţiile lui şi ale fiului din dosarul de viol. Hotărârea pronunţată de Tribunalul Dolj nu este definitivă, putând fi atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova.
Reamintim că Florin Iulian Ferariu, de 25 de ani, Viorel Guluş, de 49 de ani, fiul său, Alexandru Gabriel Guluş, de 16 ani, Aurelia Daniela Cimpoeru, de 32 de ani, şi Viorel Alexe au fost trimişi în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, pe 31 octombrie 2016, într-o cauză complexă vizând comiterea infracţiunilor de viol în formă calificată (comis de trei persoane) şi cumpărare de influenţă, cu intenţia de a scăpa de cercetări în dosarul de viol.
900 de lire sterline şpagă pentru a scăpa…
Cercetarea în cauză a început după ce o fată în vârstă de 14 ani a depus o plângere la Secţia 3 Poliţie Craiova în care explica faptul că, în dimineaţa zilei de 4 septembrie 2016, Viorel Guluş, împreună cu alte două persoane (fiul său, Alexandru Gabriel, în vârstă de 16 ani, şi un alt tânăr, Florian Iulian Ferariu, de 25 de ani) au forţat-o să întreţină relaţii sexuale. Plângerea penală formulată împotriva celor trei a fost înregistrată la Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova, au fost demarate verificările, însă în raportul medico-legal nu au fost consemnate leziuni fizice, astfel că cercetările au continuat cu suspecţii în libertate, toţi trei fiind chemaţi să dea declaraţii cu privire la fapta de care erau acuzaţi. Numai că, în acest context, pe 8 septembrie, agentul principal Sîrbu Marian Alin, din cadrul Secţiei 3 Poliţie Craiova, a fost contactat telefonic, în repetate rânduri, de Daniela Cimpoeru, de 32 de ani, din Craiova, care i-a solicitat sprijin pentru schimbarea declaraţiei lui Viorel Guluş, de 49 de ani, din municipiu din dosarul de viol. Craioveanca i-a propus poliţistului să îi ofere o sumă de bani în schimbul ajutorului, care ar fi constat în ruperea declaraţiilor aflate deja la dosarul de viol şi înlocuirea cu altele, astfel încât să scape de răspunderea penală.
Agentul de poliţie însă şi-a informat superiorii şi pe ofiţerii specialişti ai Serviciului Judeţean Anticorupţie Dolj. S-a deschis un dosar penal la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj, iar procurorul desemnat şi ofiţerii Serviciului Judeţean Anticorupţie Dolj au pus la punct rapid detaliile flagrantului, întrucât Viorel Guluş şi fiul său intenţionau să dispară (şi chiar plecaseră din Craiova). Viorel Guluş şi Daniela Cimpoeru au fost prinşi în biroul agentului de la Secţia 3 Poliţie în timp ce îi ofereau 900 de lire sterline şi au ajuns după gratii. Ulterior au fost arestaţi Viorel Alexe, dar şi fiul lui Guluş, în timp ce Ferariu, care este recidivist, şi a dispărut după comiterea faptei, a fost dat în urmărire internaţională. El a ajuns în arestul IPJ Dolj la începutul lunii ianuarie.
Bărbatul a fost preluat de o escortă formată din poliţişti craioveni, în noaptea de 2 spre 3 ianuarie a.c., de la Caransebeş, unde a fost adus de la Arad. Ferariu a fost prins la vama Nădlac de poliţiştii de frontieră, care l-au reţinut, iar pe 3 ianuarie a.c., Florin Iulian Ferariu a fost prezentat magistraţilor Tribunalului Dolj, care au confirmat mandatul emis în lipsă pe numele său, iar de atunci este în spatele gratiilor.
Dosarul şpăgii şi cel al violului au fost conexate
Pe 13 septembrie 2016, Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj a preluat de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova cauza de viol, cele două dosare fiind conexate. Astfel, în urma cercetărilor şi a audierilor efectuate, anchetatorii au reţinut în rechizitoriu că victima a fost violată de cei trei craioveni, care au acţionat împreună, în mod coordonat şi prin constrângere psihică. Mai mult, s-a stabilit că Viorel Guluş i-a dat minorei de mai multe ori băuturi alcoolice, înainte de a ajunge cu ea în locuinţa unde au batjocorit-o. Din declaraţiile date în calitate de suspect de Viorel Guluş, tatăl lui Alexandru Guluş, a rezultat că cel dintâi i-a oferit spre consum băuturi alcoolice fetei de 14 ani, în două locaţii diferite, iar apoi a invitat-o la domiciliul său, deşi era pe deplin conştient de faptul că victima este minoră (colegă de şcoală cu fiul său) şi se afla într-o evidentă disproporţie de forţă fizică în raport cu inculpaţii, stare de vulnerabilitate de care aceştia au profitat pe deplin, după cum au mai precizat procurorii.
Obligaţi la 20.000 lei daune morale
Vineri, 7 iulie a.c., judecătorii de la Tribunalul Dolj au pronunţat sentinţa în acest caz. Astfel, Viorel Guluş a primit 3 ani închisoare pentru cumpărare de influenţă şi 6 ani închisoare pentru viol, cele două fiind contopite şi urmând ca inculpatul să execute în final pedeapsa de 7 ani. Aurelia Daniela Cimpoeru a primit 2 ani de închisoare cu executare,Viorel Alexe a primit 2 ani şi 6 luni închisoare cu executare, Alexandru Gabriel Guluş a fost condamnat la măsura educativă a internării într-un centru educativ pe o perioadă de 3 ani, iar Florian Iulian Ferariu a primit cea mai mare pedeapsă, întrucât mai avea două condamnări la închisoare cu suspendare, rezultând, în final pedeapsa de 8 ani şi 5 luni închisoare.
Toţi inculpaţii au fost menţinuţi în arest la domiciliu (femeia şi minorul), respectiv arest preventiv ceilalţi trei, şi trebuie să-i achite victimei 20.000 lei daune morale: „Obligă în solidar inculpaţii Guluş Viorel, Ferariu Iulian Florian şi Guluş Alexandru Gabriel, acesta din urmă în solidar şi cu părţile responsabile civilmente respectiv, inculpatul Guluş Viorel şi Guluş Liliana la plata sumei de 20.000 lei daune morale către partea civilă. Cu apel. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 7 iulie 2017”, se arată în încheierea de şedinţă a instanţei. Atât inculpaţii, cât şi procurorii pot face apel, la Curtea de Apel Craiova.