Primăria Craiova a început, din nou, discuţiile cu Complexul Energetic Oltenia pentru înfiinţarea unei societăţi de termoficare, în care cei doi să fie acţionari cu drepturi egale. Plecând de la situaţia celor de Termo, care nu găseşte suficiente fonduri pentru achitarea facturii pe luna martie (7 milioane de lei), primarul Mihail Genoiu a dezvăluit faptul că propunerea a fost deja transmisă celor de la CEO şi, lucrul cel mai important, s-ar părea că furnizorul de energie termică a marşat acum la acest plan şi încearcă să determine pe unul dintre asociaţii săi, Fondul Proprietatea, de avantajele unei astfel de asocieri. Unul dintre aceste avantaje ar fi că centrala CET 2 ar avea producţia asigurată, atât pe timp de iarnă, dar şi pe timp de vară.
Nici Primăria Craiova nu vede altă soluţie pentru depăşirea situaţiei de la Termo decât tăierea de la consumul de la apă caldă, pe toată perioada verii, a locatarilor care nu îşi plătesc facturile. După ce i-a mustrat pe cei de acolo că nu au făcut şi mai mult pentru a avea încasări mai mari, primarul Craiovei a recunoscut că, pentru a se ieşi din această situaţie, trebuie să se meargă pe varianta debranşărilor de la apă caldă în cazul abonaţilor cu debite mari.
„Nu am cu ce să îi ajut pe cei de la Termo, nu are cum să intervină cu nimic Primăria. Singura lor soluţie este să se activeze şi să muncească mai mult. Am avut o discuţie şi cu doamna care reprezintă firma de lichidare, să se activeze şi să colecteze banii pentru că nu este normal să spună că nu reuşesc să strângă bani pentru factura pe luna martie. Atunci cum putem să sperăm într-o nouă firmă care nu va ajunge în aceeaşi situaţie. Păi dacă plecăm de la aceleaşi premise că nu putem să strângem banii, nu mai facem nici o nouă firmă. Deci, trebuie să înţeleagă cei de la Termoficare şi cetăţenii că trebuie să strângă banii. Din punctul meu de vedere, trebuie să ia şi măsuri puţin mai dure să debranşeze de la apa caldă asociaţiile care sunt rău-platnice. Nu este normal să suporte o scară întreagă sau un bloc întreg sau chiar un cartier întreg din cauza unora care nu plătesc”, a declarat primarul Mihail Genoiu, în conferinţa de presă de miercuri.
Baza de date a asociaţiilor, pusă la dispoziţia celor de la Termo
În acest moment, spun autorităţile, Primăria Craiova poate ajuta societatea de termoficare doar în privinţa relaţiei cu asociaţiile de proprietari, prin Serviciul de Coordonare Asociaţii de Proprietari din subordinea sa, care se află la dispoziţia societăţii de termoficare cu toată baza pe care o deţine. Autorităţile spun însă că şi această pârghie trebuie implicată şi folosită mai mult de către cei de la Termo. „Ştiţi că a fost o discuţie legată de o activitate pe care a început-o Salubritatea de a identifica, prin asociaţiile de proprietari, numărul abonaţilor. Asta înseamnă să îţi porţi de grijă, să fii interesat ca societatea pe care o ai în subordonare să fie apărată de orice vicii şi să îi urmăreşti interesele. Asta trebuie să se întâmple şi la termoficare, trebuie să se zbată. Într-adevăr, creezi un disconfort, un deranj asociaţiei dar ce poţi să faci, în condiţiile în care energia trebuie plătită?”, a mai spus Genoiu.
Propunerea a fost transmisă către conducerea CEO
Primarul Craiovei a dezvăluit faptul că s-a purtat o discuţie cu toţi factorii implicaţi legată de viitorul acestei societăţi de termoficare şi s-a avansat ideea creării unei noi societăţi în care Complexul Energetic Oltenia, principalul furnizor de energie termică al Craiovei, să devină acţionar alături de Primărie şi Consiliu. „Eu am avut o discuţie şi cu societatea de termoficare şi cu conducerea CEO şi cu secretarul de stat care răspunde de CEO, legată de viitorul acestei termoficări. Le-am transmis tuturor un singur lucru, şi anume că societatea de termoficare nu poate să existe decât într-o singură formă: o societatea în care este partener CLM şi Complexul Energetic”. Avantajul care ar decurge din această formă de organizare, spun autorităţile, ar fi că aşa se vor putea accesa fonduri europene pentru modernizare şi dezvoltare, ştiut fiind faptul că o condiţie strictă impusă este ca producţia şi distribuţia de agent termic să se găsească într-o singură entitate juridică.
Avantaj Craiova: toate conductele reabilitate pe fonduri UE
Propunerea concretă pe care autorităţile locale au transmis-o către CEO este, aşadar, aceea de a intra partener într-o noua societate cu un procent până la 50%, pe care autorităţile îl oferă. „De acolo, fiecare îşi ia atribuţiile şi responsabilităţile de rigoare. CEO vizavi de tot ce înseamnă furnizarea de agent termic, conducte care sunt în oraşul Craiova şi reabilitarea lor. Dar mai ales un lucru care este foarte necesar: contorizare independentă. Fără o contorizare independentă nu poţi să ţii controlul banilor. Aceasta este modalitatea pe care am propus-o”, a dezvăluit Genoiu. Autorităţile spun că oferta acesta este bună şi pentru CEO, care, în felul acesta, ar avea producţia asigurată pentru centrala CET 2. „Uzina Ford, care este consumator de energie termică şi pe perioada de vară, îi poate creşte producţia. Şi atunci interesul CET 2 şi CEO pentru oraşul Craiova pentru Termoficare este foarte mare”, a mai spus Genoiu.
Avantaj CEO: CET 2 ar avea producţia asigurată tot anul
Tot legat de centrala CET 2 – prin care CEO distribuie municipiului Craiova gigacaloria cu care se prepară apa caldă şi se căldura în apartamente – autorităţile spun că asocierea ar fi o soluţie optimă întrucât ea nu poate funcţiona altfel decât într-o legătură cu sistemul de distribuţie craiovean. „Este concepută ca o centrală electrică, ci ca o centrală pe co-generare, pe energie electrică şi termică. Ea nu poate funcţiona de sine stătător ca furnizor de energie electrică pentru că nu este rentabil. Şi atunci singura ei viaţă este legată de această Termoficare Craiova. Deci trebuie să înţeleagă şi CEO şi CET 2 şi termoficarea că numai împreună pot să depăşească acest nivel. Altfel, există varianta II în care toată lumea se debranşează, putem şi noi să găsim soluţii pentru a subvenţiona centralele termice de apartament, aşa cum s-au găsit în alte oraşe”, a declarat primarul Craiovei.
Contextul ar fi mai favorabil
Întrebat dacă, de această dată, reprezentanţii CEO vor fi de acord, primarul Craiovei a declarat că perspectivele sunt pozitive de această dată, conducerea CEO fiind mai interesată de această asociere. În plus şi contextul este mai bun. „Când s-a vorbit prima dată de această asociere, s-a renunţat pentru că colegiul director al CEO traversa o perioadă destul de urâtă, cu pierderi foarte mari şi unul din acţionari, Fondul Proprietatea, nu a fost de acord. Ei au considerat că, pe lângă pierderile pe care le acumulau cei de la complex, această asociere le-ar fi adus în continuare pierderi mari. Dar acum este lobby-ul pe care cei de la CEO îl fac la Fondul Proprietatea pentru a obţine acest acord. Şi noi putem să intervenim şi să facem diligenţe pentru a se obţine această variantă, care să fie agreată şi de Ministerul Economiei”, a precizat edilul Craiovei.