Recepţiile la Spitalul Filantropia şi Water Park sunt destul de avansate, iar autorităţile locale au lăsat să se înţeleagă faptul că nu mai există dubii legate de punerea lor funcţiune în această vară. Deşi este mai avansat ca şi construcţie, spitalul va fi funcţional abia la începutul lui septembrie, deoarece este nevoie de o perioadă de timp pentru mutări, în noile saloane urmând să fie instalate trei secţii de la Filantropia – Medicală 1, Medicală 2 şi Fizioterapie. La Water Park, în schimb, mai sunt detalii de pus la punct, dar, odată finalizate, deschiderea pentru public va fi mai rapidă, fiind anunţată pentru data de 1 august.
Primarul Craiovei, Mihail Genoiu, a declarat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că recepţia la noul Spital Filantropia este în toi, probându-se, în acest moment, tot ce înseamnă sisteme de incendiu, alarmare, adică tot ce ţine de ISU. „Probabil că undeva la începutul săptămânii viitoare se vor finaliza probele şi săptămâna viitoare se va finaliza şi recepţia. Dar, după ce se recepţionează, va trebui să fie predat Spitalului Filantropia”, a declarat primarul Craiovei.
Recepţia de predare a investiţiei se face acum între constructorul SC Recon şi Direcţia Patrimoniu a Primăriei Craiova, care trebuie să o prindă în lista obiectelor de patrimoniu, cu valoarea sa de inventar. Printr-o hotărâre a CLM Craiova, se va preda apoi spitalului spre administrare.
Pacienţilor li se promit şi locuri de parcare
Un alt detaliu care trebuie pus la punct de autorităţi este şi circulaţia rutieră în zona respectivă. Primarul Mihail Genoiu a dezvăluit faptul că se încearcă o nouă fluidizare a traficului, prin instituirea de sensuri unice pe anumite străzi, astfel încât persoanele care ajung acolo să aibă şi posibilitatea să îşi parcheze maşinile. „Într-o şedinţă a comisiei de sistematizare, a fost sistematizată circulaţia în zonă în aşa fel încât acolo să fie un circuit de străzi cu sens unic. Se vor face transformări în modul de a circula în zonă, în aşa fel încât de jur-împrejurul spitalului, la nivelul bordurii, să fie locuri de parcare care să asigure parcarea vizitatorilor sau a bolnavilor care sunt transportabili care vin la tratament”. Personalul medical al spitalului va avea la dispoziţie o parcare interioară.
Mutarea celor trei secţii medicale va dura o lună
Spitalul va fi deschis pentru pacienţi abia în luna septembrie, cu o întârziere de o lună, în tot acest timp efectuându-se mutările celor trei secţii care vor fi aduse acolo, Medicală 1, Medicală 2 şi Fizioterapie. „Spitalul Filantropia se va muta cu tot cu personal şi aparatura funcţională pe care o au la această oră. Este vorba de aparatura medicală pentru că dotările fixe din saloane sunt noi şi sunt asigurate. Am stat de vorbă cu managerele şi mi-au spus că vor muta pe rând cele secţii – Medicală 1, Medicală 2 şi Fizioterapia – în aşa fel încât secţia care este pe drum să fie preluată ca activitate de celelalte două. Practic, activitatea să nu fie perturbată sub nici o formă la spital”, a mai spus Genoiu, acesta menţionând că, în această perioadă de mutare, se va elibera autorizaţia ISU, precum şi autorizaţia de funcţionare de la Ministerul Sănătăţii, prin Direcţia de Sănătate Publică Dolj. „Deci, practic, toate aceste lucruri vor avea parcursul pe care vi l-am spus. Să sperăm că undeva în cursul lunii august se finalizează toate aceste transferuri şi va fi în parametri de funcţionalitate maximă la începutul lunii septembrie”.
Multe detalii de pus la punct şi la Water Park
Şi la „Water Park” recepţia avansează. Potrivit primarului, acolo au ajuns cei care au furnizat echipamentele, inclusiv echipa de belgieni, şi au efectuat probele pentru bazinul cu valuri şi pentru celelalte dotări. Printre lucrurile care mai trebuie făcute, este şi o zonă comercială pe care autorităţile vor să o amenajeze în afara parcului, la intrarea pentru maşinile mari care transportă materiale. De asemenea, se lucrează şi la construirea unei parcări, care găseşte pe amplasamentul pe care a fost organizarea de şantier a firmei Delta şi care va fi pusă la dispoziţia vizitatorilor. „Mai sunt celelalte amănunte legate de probarea soft-ului pentru încasarea taxelor de la intrare, verificarea modului în care casierii procedează. Se comandă şi brăţările de către firma UTI pentru a putea să fie folosite pentru accesul în zona bazinelor. În acelaşi timp, se instruieşte şi personalul”, a mai spus Mihail Genoiu.
Salvamarii au plecat… la mare
În privinţa salvamarilor, edilul Craiovei a spus că este foarte posibil ca aceştia să fi plecat pe litoral, fiindcă este vară, dar că Primăria Craiova va repeta procedura de concurs pentru angajarea şi celorlalţi patru salvatori. Dacă iar nu se prezenta nimeni, atunci parcul va fi deschis şi cu acest număr redus. „Vor fi probleme dacă nu se prezintă nimeni la cele două posturi de asistente şi un medic. La salvamari, putem porni cu cei patru pe care îi avem, urmând ca până la şapte să fie angajaţi până la sfârşitul anului. Dacă nu, vom găsi alte soluţii, îi vom prelua din alte părţi şi îi vom detaşa. Eu zic că vom rezolva şi această problemă”, a spus Mihail Genoiu. „E mai complicată această recepţie, comparativ cu cea de la spital, pentru încă se verifică foarte multe lucruri legate de automatizări. Dar presupun că tot la sfârşitul lunii iulie va fi pornit, o dată realistă de inaugurare a acestui Water Park ar fi 1 august, cu autorizaţiile de care are nevoie, cu funcţionalitatea şi parcarea”, a concluzionat primarul Craiovei, oferind un alt termen pentru „bălăceala” cea mult promisă craiovenilor.