Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a început controlul la faţa locului pentru cererile unice de plată eşantionate la controlul pe teren – Campania 2017. Astfel, în perioada 1 iulie – 1 octombrie 2017, în conformitate cu Ordinul MADR nr. 18/03.02.2017 privind stabilirea modalităţii de coordonare a implementării schemelor de plăţi directe şi a ajutoarelor tranzitorii care se aplică în agricultură, APIA efectuează controlul la faţa locului pentru cererile unice de plată eşantionate la control pe teren, iar controlul aferent al unor obligaţii specifice va avea loc în iarna sau în primăvara anului următor. APIA Dolj va trimite pe teren zece echipe de control şi rezultatele vor fi transmise către Bucureşti la intervale deja prestabilite.
Inspectorii Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură (APIA) Dolj vor începe, de luni, controale în rândul fermierilor. Prin eşantionul de control vor fi verificaţi prin metoda clasică, dar şi prin cea a teledetecţiei.
Peste 4.000 de fermieri vor fi verificaţi
„La nivelul judeţului Dolj, eşantionul de control conţine un număr de 4.225 dosare selectate pentru verificarea normelor de ecocondiţionalitate, a schemelor de sprijin pe suprafaţă şi în sectorul zootehnic, astfel: pentru controlul pe teren prin metoda clasică – 560 fermieri; pentru controlul pe teren prin metoda teledetecţiei – 3.614 fermieri; pentru controlul în sectorul zootehnic – 51 dosare”, ne-a precizat Sorin Răducan, director executiv al APIA Dolj.
Scopul verificărilor la faţa locului este acela de a controla condiţiile în care se acordă ajutorul în conformitate cu art. 37 al Regulamentului (UE) nr. 809/2014 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (UE) nr.1306/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului în ceea ce priveşte sistemul integrat de administrare măsurile de dezvoltare rurală şi ecocondiţionalitatea. Pe scurt, aceasta înseamnă verificarea fiecărei parcele declarate: eligibilitate, localizare, suprafaţă şi aspecte privind utilizarea/acoperirea terenului.
Ce trebuie să facă agricultorii
Obligaţiile fermierilor selectaţi la control sunt următoarele: să permit accesul inspectorilor pe terenul fermei; să prezinte inspectorilor informaţii şi documente legate de obiectul controlului; să delimiteze parcelele, la faţa locului, dacă pe parcelele învecinate a fost înfiinţată aceeaşi cultură.
Controlul se poate face şi în lipsa fermierului dacă, scopul pentru care a fost selectat fermierul la control, nu impune acest lucru. Este însă necesară prezenţa fermierului atunci când acesta a fost selectat cu scop control agromediu şi, de asemenea, pentru controlul cerinţelor de ecocondiţionalitate.
Situaţii clare când cererea de sprijin poate deveni neeligibilă
Conducerea APIA Dolj atrage atenţia asupra faptului că, în cazul în care fermierul refuză sau restricţionează accesul în exploataţie a reprezentanţilor APIA pentru efectuarea controlului la faţa locului, cererea prin care s-a solicitat sprijinul financiar devine neeligibilă.
În principiu, potrivit legislaţiei europene, controlul este inopinat, însă echipa de control poate anunţa fermierul despre efectuarea controlului, numai dacă situaţia o impune: parcela nu poate fi localizată sau dacă parcela este cultivată cu aceeaşi cultură ca şi cea a vecinilor, delimitarea ei nefiind făcută prin semne distincte; este necesară pregătirea animalelor astfel încât să poată fi identificate, numărate.
Controalele ar trebui încheiate până în septembrie
Cu zece echipe de inspectori de control, APIA Dolj speră să încheie întreaga operaţiune în luna septembrie a anului în curs. Verificare prin teledetecţie se va asigura în perioada următoare de o altă societate de specialitate, după ce SC Gauss SRL din Timişoara nu ar mai fi câştigat licitaţia organizată pentru controlul prin teledetecţie.
România a încheiat cu succes declarat Campania de depunere a cererilor unice de plată aferente anului 2017, deşi s-a lucrat pe repede înainte, că aşa era ordinul de la conducerea MADR. Greşeli s-au făcut inevitabil. Se vor vedea în zilele următoare, când inspectorii APIA vor constata suprapuneri de culturi agricole. Dar, de ce să nu aibă şi DNA-ul teritorial materie primă, că oricum au fişetele burduşite cu sesizări penale de acest gen? Să precizăm că, în zilele următoare, controalele se vor face cu GPS-ul la purtător, tocmai pentru a garanta acurateţea cererii unice de plată.
O altă problemă pe care MADR ar trebui să o clarifice cât mai repede este şi lipsa de coordonare între instituţii precum AFIR şi APIA. Cele două organisme bugetare nu lucrează după aceleaşi proceduri şi, la final, se ajunge la scurtcircuitări, pentru care se apelează, ulterior, la medierea ministerului tutelar.
Şi pentru că tot am adus în discuţie conducerea ministerului să mai spunem că, reprezentanţii MADR vor veni astăzi la Craiova, unde vor participa în colaborare cu Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Dolj la seminarul cu tema: „Acţiuni pentru înregistrarea potenţialelor produse agroalimentare”. Manifestarea va fi organizată, începând cu ora 10:00, la Facultatea de Agronomie, sala 114.
Ultimii bani, restanţi pentru Campania 2016, au fost deblocaţi
În urmă cu trei zile, Guvernul, prin Ministerul Finanţelor Publice, a decis să acorde subvenţiile aferente Campaniei 2016 şi restului de 11.000 de fermieri ce mai avea de încasat bani de la APIA. De fapt, aceştia făceau parte din lotul celor extraşi la eşantionul de control şi au fost găsiţi, la nivel naţional, cu nereguli.
Aşa se face că peste 33 de milioane de euro vor intra în conturile a încă 11.000 de fermieri români. Totalul rambursărilor europene pentru agricultură se ridică, până acum, la 2,624 miliarde de euro; după această ultimă tranşă, aferentă lucrărilor de anul trecut.
De ieri s-a deblocat şi Programul Naţional Apicol
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Centrul judeţean Dolj ne mai informează că, ieri, a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 516, H.G. nr. 443 privind aprobarea Programului Naţional Apicol pentru perioada 2017 – 2019 a normelor de aplicare, precum şi a valorii sprijinului financiar. Astfel, până la data de 15 august 2017, la Centrul judeţean Dolj, se depun Cererile de plată pentru accesarea Programului Naţional Apicol (PNA) în anul 2017.
Beneficiarii Programului sunt apicultorii (persoane fizice, persoane juridice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale) pentru acţiunile: combaterea agresorilor şi a bolilor specific stupilor, în special a varoozei; raţionalizarea transhumanţei; măsuri de asistenţă pentru repopularea şeptelului apicol. Beneficiare pot fi şi cooperativele agricole recunoscute conform legislaţiei în vigoare, numai pentru acţiunea de asistenţă tehnică pentru apicultori şi organizaţiile de apicultori.
Valoarea sprijinului financiar alocat Programului Naţional Apicol pentru perioada 2017-2019, este de 97.626 mii lei, din care suma de 48.813 mii lei reprezintă contribuţia Uniunii Europene la programele apicole naţionale, potrivit prevederilor Deciziei Comisiei Europene nr. 1102 din 5 iulie 2016 de aprobare a programelor naţionale de îmbunătăţire a producţiei şi comercializării produselor apicole, distribuită astfel: pentru anul 2017: 32.542 mii lei; pentru anul 2018: 32.542 mii lei; pentru anul 2019: 32.542 mii lei.