Grâul de calitate ar trebui mai bine plătit

0
3181

grau 1Producătorii agricoli reprezentaţi de Pro Agro au iniţiat discuţii cu ministrul Agriculturii pentru a-şi apăra drepturile ce decurg din contractele de vânzare-cumpărare a cerealelor, în special, a grâului. Preţul practicat acum, de 0,63 lei/kg, în opinia conducerii Pro Agro este derizoriu şi se poate aplica doar la grâul furajer; nu la cel cu procentul de proteină mai mare de 12 şi cu o masă hectolitrică de peste 77 kg/hl, cât se prefigurează că are grâul ce va fi recoltat în România.

          Federaţia Naţională PRO AGRO îşi manifestă îngrijorarea referitore la modul în care preţurile la cereale scad continuu în bazinul Mării Negre, fără să existe vreo justificare, cu implicaţii majore asupra preţurilor pentru recolta nouă din România 2017. „În această situaţie şi ţinând cont de estimările privind o calitate bună şi foarte bună a noii recolte de cereale, PRO AGRO susţine ferm, pentru toţi fermierii, aplicarea unei strategii de preţ bazată în mod agresiv pe calitatea produselor furnizate”, ne-a precizat Emil Florian Dumitru, preşedintele PRO AGRO.

Calitatea să fie răsplătită

grauProfitând şi de faptul că fermierii au susţinut introducerea conţinutului de proteină în noul plan de gradare la grâu, PRO AGRO recomandă cu insistenţă ofertarea preţului pentru grâul livrat de fermieri în funcţie de gradul alocat, în principal, în funcţie de conţinutul de proteină.

          „Este, în sfârşit, momentul în care preţurile ofertate şi oferite pe piaţa să fie diferenţiate în funcţie de calitatea produselor, iar contractele propuse fermierilor să cuprindă nu doar clauze de scădere de preţ, calculate faţă de parametrii standard de calitate solicitaţi, ci şi, foarte important, bonusuri de preţ, atunci când calitatea este superioară faţă de parametrii respectivi”, a mai precizat Emil-Florian Dumitru.

          Acesta mai arată că motivaţia potrivit căreia unii parteneri externi – importatori – nu plătesc bonus de calitate, cum este cazul Egiptului, nu se susţine pentru că întotdeauna, un comerciant profesionist cunoaşte tehnicile de amestec al unui grâu de calitate superioară cu cel de calitate inferioară, pe care îl cumpără la preţuri scăzute, astfel încât să obţină o calitate conformă cu cerinţele de export. În contractele pe care comercianţii le impun fermierilor sunt introduse numai clauze penalizatoare, fără a exista şi bonusări atunci când marfa comercializată are calităţi net superioare faţă de STAS. „Preţul actual la bursă este de 0,63 lei/kg. Or, acesta este un preţ pentru grâu furajer! Consider că 0,70 lei/kg ar fi un preţ acceptabil. Dacă îmi dai 0,65 lei/kg în baza contractelor, dă-mi şi bani în plus cu titlul de bonusare, dacă tot noi oferim calitate la grâu. Dar, noi agricultorii avem numai obligaţii, drepturi prea puţine. Cum se poate acorda preţul de 0,63 lei/kg, când noi producem grâu cu un procent de proteină mai mare de 12 şi cu o masă hectolitrică de peste 77 kg/hl?!”, ne-a declarat în exclusivitate, Emil-Florian Dumitru, preşedintele PRO AGRO.

Contractele-cadru trebuie revizuite

grau 2În sensul celor menţionate, PRO AGRO solicită ferm organizaţiilor interprofesionale recunoscute, adoptarea Acordurilor interprofesionale pe filierele de produs, care să includă, în mod expres, în contractele-cadru asociate, condiţiile de comercializare, care să impună în mod obligatoriu preţuri în funcţie de calitatea produselor livrate şi instrumentarea acestora în regim de urgenţă prin acte normative emise de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

          Aceste acorduri urmând a fi legiferate, cu condiţia obligatorie, conformă cu prevederile existente în legislaţia Uniunii Europene, de opozabilitate faţă de toţi operatorii care sunt sau care nu sunt membri OIPA.

O altă urgenţă: Programul Naţional Apicol

          Asociaţia Crescătorilor de Albine din România – A.C.A. şi Federaţia Naţională PRO AGRO solicită Guvernului să publice în regim de urgenţă Hotărârea de Guvern privind aprobarea Programului Naţional Apicol pentru ca apicultorii să poată beneficia de sumele prevăzute şi aprobate de Parlamentul European.

          „Atragem atenţia că există riscul major ca datorită acestei amânări apicultorii să nu mai poată accesa aceste fonduri, ce reprezintă singura sursă de susţinere a apiculturii, fonduri europene şi naţionale, prin decontarea anumitor cheltuieli efectuate, după publicarea în Monitorul Oficial a Hotărârii, dar nu mai târziu de 31 iulie”, ne-a menţionat Emil-Florian Dumitru.

          Timpul de aproximativ 1 lună, până la data limită la care se poate depune documentaţia aferentă, este foarte scurt, având în vedere că, în anii anteriori, apicultorii aveau 4 luni la dispoziţie pentru a întocmi documentaţia necesară. Din aceste considerente, aceste forme asociative solicită autorităţilor statului, implicit Guvernului României şi Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale să facă toate demersurile necesare pentru aprobarea în regim de urgenţă, în următoarea şedinţă de Guvern a Hotărârii privind Programul Naţional Apicol.