A trecut un an de când un elev a murit înjunghiat – Violenţele în şcoli continuă

0
468

Ieri s-a împlinit un an de la tragicul incident în care elevul Andrei Goreci, de la Liceul „Tudor Arghezi” din Craiova, a căzut la pământ după ce a fost înjunghiat cu un cuţit în faţa unităţii de învăţământ. A fost victima colaterală a unei altercaţii. Evenimentul a şocat o ţară întreagă şi a lăsat răni adânci în sufletele familiei şi ale celor care l-au cunoscut. Nu a reuşit însă să reducă violenţa în unităţile de învăţământ din Dolj. Chiar acest an şcolar a debutat cu un incident în care un elev a fost puternic lovit la cap cu un scaun în sala de clasă. Violenţe sunt chiar de la grădiniţă. În aceste condiţii, specialiştii Centrului Judeţean de Asistenţă Psihopedagogică au decis, ieri, să ofere consiliere pentru prevenirea violenţei atât în învăţământul preşcolar, cât şi în învăţământul gimnazial şi liceal.

Pentru consilierea preşcolarilor şi a elevilor, Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Dolj, instituţia în cadrul căreia Andrei Goreci a activat ca voluntar, a încheiat cu un parteneriat cu Centrul Judeţean de Asistenţă Psihopedagogică, chiar în prezenţa familiei lui Andrei Goreci.

O dramă care poate a fost uitată de mulţi tineri

Înainte de încheierea parteneriatului, Direcţia Judeţeană pentru Tineret şi Sport a adus un omagiu adolescentului Andrei Goreci. Au fost invitaţi colegii săi, precum şi toţi cei care au interacţionat cu el, în special reprezentanţi ai asociaţiilor de voluntariat în care a activat. Aceştia, în prezenţa părinţilor şi a surorii, Teona Goreci, au descris momentele în care l-au cunoscut pe adolescent… dar printre lacrimi. Au fost lacrimi de regrete pentru un tânăr, căruia i s-au retezat aripile prea devreme.

Andrei Goreci a  fost omorât anul trecut cu două lovituri de cuţit chiar în apropierea unităţii de învăţământ în  care învăţa. A fost înjunghiat pe data de 7 octombrie 2010, când a încercat să aplaneze un conflict care izbucnise între Mugurel Manea, prietenul lui cel mai bun, şi Rommel Voicu. A picat la mijloc şi a căzut într-o baltă de sânge. Nu s-a mai ridicat. A lăsat în urmă răni adânci în sufletele celor care l-au cunoscut. Momentele cu Andrei Goreci au fost reconstituite prin scurte metraje, care au rulat şi ieri în amintirea lui. Tatăl său nu şi-au dezlipit privirea de pe imaginile animate de fiul său. Mama băiatul abia a reuşit să-l întrezărească printre şiroaiele de lacrimi care îi brăzdau obrajii. Este drama unei familii care şi-a pierdut fiul în violenţele de la şcoală.

Cazul Andrei, un început pentru reducerea unui fenomen de amploare

Evenimentul morţii liceanului Andrei Gorci a şocat elevii din toate şcolile. Nu a avut însă impactul de a opri violenţele. Cazul său a impresionat reprezentanţii câtorva instituţii, care acţionează acum pentru a preveni violenţele din şcoli. Destul de multe şi la ora actuală. Şcoala a început doar de câteva săptămâni, însă incidentele neplăcute nu au întârziat să apară. Chiar în primele două zile după deschiderea anului şcolar, un elev de la Şcoala nr. 19 „Lascăr Catargiu” din Craiova a ajuns la spital, fiind grav lovit în cap cu scaunul de către un alt coleg. De asemenea, pe lângă unităţile de învăţământ, dar chiar şi în curtea lor, nu sunt puţine cazurile când elevii se bat.

Pentru a conştientiza tinerii care sunt pericolele la care se expun atunci când au altercaţii, psihopedagogii vor institui ore speciale de consiliere. De asemenea, reprezentanţii Direcţiei Judeţene pentru Tineret şi Sport Dolj şi-au propus să organizeze diverse evenimente, pe Agora non-violenţei, creată în parcul Teatrului Naţional „Marin Sorescu” din Craiova, un spaţiu public pe care tinerii manifeste împotriva violenţelor. Altfel de spaţii au fost inaugurate şi în alte oraşe ale ţării: Orşova, Târgu Jiu şi Slatina. La aceste activităţi se adaugă şi măsurile de prevenţie ale Poliţiei. Toate eforturile sunt depuse ca să fie evitat un nou incident, gen „cazul Andrei”.