Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Dolj au anunţat, ieri, că în şcolile doljene va debuta campania de vaccinare antipoliomielitică.
Spre deosebire de ceilalţi ani, de data aceasta autorităţile sanitare au cuprins în campania gratuită de vaccinare şi copiii care nu frecventează şcoala. Imunizarea se va realiza prin intermediul medicilor de familie. Deja s-a luat măsura de catagrafiere, iar reprezentanţii unităţilor de învăţământ vor trimite către DSP Dolj lista cu cei neincluşi în sistemul educaţional. Până în prezent, cei care absentau de la şcoală nu beneficiau de vaccinare antipoliomielitică.
În acelaşi timp, Ministerul Sănătăţii continuă procedurile de achiziţie a vaccinului antigripal. Potrivit specialiştilor din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Dolj, dozele de vaccin vor fi aduse până la sfârşitul acestei luni. Campania de vaccinare se adresează în primul rând persoanelor aflate în grupele de risc. Este vorba de copii, bătrâni cu vârsta peste 65 de ani, pacienţi cu boli cronice, dar şi personalul medical din spitale. Şi restul populaţiei se poate vaccina, numai că gratuitatea se menţine doar pentru anumite categorii de populaţie. Anul trecut au fost vaccinate împotriva gripei, în judeţul Dolj, aproximativ 50.000 de persoane, numărul de doze urmând, din câte se pare, să fie distribuit ţinând cont de acest lucru.
Reţeaua de medicină şcolară va fi revitalizată
În următoarea perioadă, o atenţie deosebită se va acorda şi reţelei sanitare din unităţile de învăţământ. În viziunea reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică Dolj, medicii şcolari, mediatorii sanitari şi asistenţii comunitari vor avea un rol tot mai important în cadrul reţelei sanitare. “La nivelul judeţului Dolj, noi considerăm că reţeaua este bine constituită. Avem 50 de cabinete şcolare care funcţionează în mediul urban, iar în mediul rural de asistenţa medicală se ocupă medicii de familie”, a declarat dr. Ştefan Popescu, purtător de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Dolj.
În afară de medicii şcolari, în judeţul Dolj activează 40 de asistenţi comunitari, în 40 de localităţi, şi şase mediatori sanitari pentru populaţia romă.