O noapte cu peste 18.000 de vizitatori la Muzeul Olteniei şi 4.500 la Muzeul de Artă!

0
371

Și anul acesta, Noaptea Europeană a Muzeelor a scos mii de craioveni din case pentru a vedea gratuit cele două importante instituţii muzeale – ambele renovate şi modernizate în ultimii ani şi aduse la standarde europene. Ca şi în anii trecuţi, publicul a format cozi în aşteptarea vizitării celor mai recente expoziţii, realizate potrivit noului trend în domeniu. Adică bazate pe interactivitate, prin combinaţia de butaforie muzeală cu expunerea propriu-zisă a pieselor.

muzeu 2Muzeul Olteniei s-a dovedit şi de această dată neîncăpător pentru numărul craiovenilor care şi-au manifestat interesul pentru a-l vizita. Potrivit managerului instituţiei, arheolog dr. Florin Ridiche, aproape 18.500 de persoane au trecut pragul celor trei secţii sâmbătă seara, începând cu ora 18.00, până noaptea la ora 2.00.

De mare succes s-au bucurat expoziţiile permanente deschise la Secţia de Istorie-Arheologie: „Oltenia Preistorică”, „Redescoperă Istoria”, „Oltenia Rediviva” – o incursiune virtuală prin istoria regiunii noastre, trecând cronologic prin toate perioadele istorice. Cei mai încântaţi au fost, desigur, copiii şi tinerii, mai cu seamă că au fost întâmpinaţi aici de câteva figuri desprinse din istorie! Mai mulţi voluntari liceeni au îmbrăcat costume militare romane, atrăgând privirile curioşilor şi, desigur, blitz-urile aparatelor de fotografiat.

muzeu 4Și la Secţia de Știinţele Naturii craiovenii au putut vizita expoziţii realizate cu mijloace muzeo-tehnice moderne. Reconstituirile scheletice ale unui urs de peşteră cu vârsta de circa 30.000 de ani şi ale unui mamut de aproximativ 1,6 milioane de ani au fost doar două dintre punctele de atracţie. Secţia de Etnografie (Casa Băniei) – monument de arhitectură medievală şi cea mai veche construcţie civilă din Craiova – şi-a întâmpinat vizitatorii cu expoziţiile permanente „Ritmurile vieţii” şi „Facerea pâinii”, precum  şi cu un atelier de bijuterii tradiţionale hand-made coordonat de ing. Costinela Iacob.

muzeu 5Și Muzeul de Artă – Palatul „Jean Mihail” a fost, în Noaptea Europeană a Muzeelor, în atenţia craiovenilor, care i-au admirat atât arhitectura, cât şi valoroasele colecţii de artă românească şi universală pe care le deţine. Potrivit muzeografului Emilian Albu, aproximativ 4.500 de persoane au vizitat, pe parcursul celor opt ore de gratuitate, expoziţiile amenajate la parter şi etaj. Pentru Cabinetul Brâncuşi publicul a format, şi în acest an, cozi, aşteptându-şi cu răbdare rândul pentru a vedea câteva dintre cele mai reprezentative opere ale sculptorului. Instituţia a alăturat colecţiei de bază – ce cuprinde nume ilustre ale picturii şi sculpturii româneşti – expoziţia temporară de artă contemporană „Despre menine, infante, dive şi alte graţii” (pictură, colaj textil, tapiserie) a artiştilor Marijana & Relu Biţulescu şi Cabinetul Colecţionarului, cu artă flamandă şi olandeză.

Eveniment iniţiat de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa şi coordonat de organisme europene precum Consiliul Europei, UNESCO şi Consiliul Internaţional al Muzeelor (ICOM), Noaptea Muzeelor – ajunsă la cea de-a XII-a ediţie – rămâne unul dintre cele mai populare şi longevive evenimente culturale destinate publicului larg, sărbătorit la nivel european. Anul acesta, în România, a oferit celor interesaţi de o noapte a culturii posibilitatea de a vizita gratuit 145 de muzee şi organizaţii partenere din 45 de localităţi.