Muzeele craiovene pot fi vizitate gratuit sâmbătă noaptea

0
616

Muzeul de Arta CraiovaMuzeul Olteniei şi Muzeul de Artă – Palatul „Jean Mihail” invită publicul să descopere Craiova muzeelor într-o atmosferă nocturnă, sâmbătă spre duminică (20/21 mai), între orele 18.00 şi 2.00, alăturându-se astfel celor peste 3.000 de instituţii muzeale europene, în desfăşurarea Nopţii Muzeelor. Muzeul Olteniei a pregătit pentru public circuite de vizitare la cele nouă expoziţii temporare şi permanente din cele trei secţii pe care le are în componenţă: Secţia de Etnografie / Casa Băniei (strada „Matei Basarab” nr. 16), Secţia de Ştiinţele Naturii (strada „Popa Şapcă” nr. 8), Secţia de Istorie-Arheologie (strada „Madona Dudu” nr. 14). Muzeul de Artă vă aşteaptă cu Cabinetul Brâncuşi deschis, alăturând colecţiei de bază – ce cuprinde cele mai ilustre nume ale picturii şi sculpturii româneşti – expoziţia temporară de artă contemporană „Despre menine, infante, dive şi alte graţii” (pictură, colaj textil, tapiserie) a artiştilor Marijana & Relu Biţulescu şi Cabinetul Colecţionarului, cu artă flamandă şi olandeză.

Eveniment iniţiat de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa şi coordonat de organisme europene precum Consiliul Europei, UNESCO şi Consiliul Internaţional al Muzeelor (ICOM), Noaptea Europeană a Muzeelor are loc anual şi le oferă celor interesaţi de o noapte a culturii posibilitatea de a vizita gratuit, anul acesta, 145 de muzee şi organizaţii partenere din 45 de localităţi din întreaga ţară. La Craiova, evenimentul este sprijinit de Consiliul Judeţean Dolj.

Muzeul OltenieiIubitorii de cultură muzeală sunt aşteptaţi să descopere povestea frumoasă a istoriei şi tradiţiilor în cadrul expoziţiilor permanente de la Secţia de Etnografie a Muzeului Olteniei (Casa Băniei), important monument de arhitectură medievală şi, deopotrivă, cea mai veche construcţie civilă din Craiova. Aici vor fi prezentate două expoziţii permanente: „Ritmurile vieţii”, o expunere în care se regăsesc ritualul nunţii, însoţit de artefacte religioase, dar şi de meşteşuguri tradiţionale specifice Olteniei (olăritul, cojocăritul, ţesutul), şi „Facerea pâinii”. În Noaptea Muzeelor, aici se va desfăşura şi un atelier de bijuterii tradiţionale hand-made coordonat de ing. Costinela Iacob.

La Secţia de Istorie-Arheologie, vizitatorii pot realiza o incursiune virtuală prin istoria regiunii noastre, trecând cronologic prin toate perioadele istorice: de la obiceiurile şi credinţele dacilor şi fabuloasa civilizaţie romană la podoabe şi monede medievale ale celor şapte tezaure din patrimoniul Secţiei, craniul de Homo Sapiens, cu o vechime de aproximativ 30.000 de ani, dar şi butaforii spectaculoase ce redau scene ale Războiului de Independenţă, Primului Război Mondial, apoi reconstituirea Uliţei Mari a Craiovei din frumoasa perioada „La Belle Epoque” – strada  Unirii, locul preferat de protipendada oraşului –, precum şi perioadele colectivizării agriculturii, industrializării României, comunismului şi „mărirea şi decăderea Epocii de Aur”.

La Secţia de Ştiinţele Naturii pot fi vizitate expoziţii cu tematici ştiinţifice, variate şi complexe, realizate cu mijloace muzeo-tehnice moderne (butaforii, sisteme electronice, module luminoase ş.a.). „Oltenia – Terra Fossilis” cuprinde cele mai reprezentative fosile provenite exclusiv din teritoriul actual al Olteniei, cu valoare ştiinţifică deosebită. Reconstituirile scheletice ale unui urs de peşteră cu vârsta de circa 30.000 de ani sau ale unui mamut cu vârsta de circa 1,6 milioane de ani sunt doar două dintre punctele atractive ale acestei expoziţii. Periplul muzeal continuă cu „Condiţiile fizico-geografice şi ecosistemele Olteniei”, „Colecţia de minerale şi roci” şi „Universul şi Sistemul nostru Solar” – expunere dedicată cunoaşterii spaţiului cosmic, în cadrul căreia este inclus şi Planetariul care funcţionează pe baza unei tehnologii moderne.

***

Astăzi, 20 mai, ora 18.00, la Secţia de Istorie-Arheologie a Muzeului Olteniei se deschide expoziţia „Din istoria Craiovei: Parcul Bibescu” – un colaj cu peste 40 de fotografii vechi ce surprind transformarea Grădinii Bibescu într-un monument de arhitectură impresionantă. Astfel, sunt prezentate imagini şi documente ce redau aspecte ale lucrărilor de amenajare a Parcului „Bibescu”, desfăşurate în 1901-1903, conform proiectului arhitectului peisagist francez E. Redont. După cum se ştie, proiectul a câştigat Medalia de Aur la Expoziţia Internaţională de la Paris, din 1900, aceasta fiind expusă acum pentru prima dată.

***

Muzeul de Artă inaugurează în Noaptea Europeană a Muzeelor reconstrucţia minuţioasă a unei imagini emblematice a picturii secolului XVII flamand şi olandez: Cabinetul Colecţionarului. «Garantăm o întoarcere educativă în timp, pentru a descrie un concept de artă cu care publicul tânăr nu este foarte familiarizat. Este vorba despre o artă practicată de „meşteşugari” în pictură, dar care posedau cunoştinţe solide în domenii adiacente precum chimia, pentru a putea produce culorile, lianţii şi a pregăti suporturile. Pentru ei, a picta nu reprezenta un hobby, ci o meserie serioasă, a cărei deprindere necesita, pe lângă certe abilităţi, hotărâre şi răbdarea de a parcurge etapele de la ucenic la maestru. Deoarece muzeul deţine lucrări ilustrative pentru aproape toate genurile picturii abordate în epocă, expoziţia va putea oferi o imagine destul de concludentă a concepţiilor despre artă şi preocupărilor cotidiene ale olandezilor şi flamanzilor din secolul XVII», se menţionează într-un comunicat de presă. Alături de tablouri de secol XVII, vor fi prezentate obiecte preţioase sau exotice, într-un decor elegant.