Apărarea familiei creştine – tema unui simpozion naţional organizat de Mitropolia Olteniei

0
447

Craiova găzduieşte, în aceste zile, un amplu eveniment academic care este delicat unei teme extrem de invocate în prezent: familia creştină. Lucrările au fost deschise, ieri, de ÎPS Irineu, Mitropolitul Olteniei, şi se bucură de prezenţa a importanţi teologi, profesori universitari în Drept, pedagogi şi oameni de litere, care au venit în Bănie din mai multe zone ale ţării pentru a susţine prelegeri. Pe parcursul celor patru zile, participanţii îşi propun să surprindă familia creştină sub toate aspectele sale, începând cu cele teologice şi terminând cu cele juridice, tot efortul intelectual fiind acela de a argumenta, cât mai bine şi mai exact, de ce familia românilor, cu o credinţă creştin ortodoxă puternică, trebuie să se compună dintr-un bărbat şi o femeie.

mitropolie

Simpozionul naţional „Familia şi provocările ei actuale” se desfăşoară pe parcursul a patru zile şi este găzduit de Centrul de Restaurare, Conservare şi Vizualizare al Mitropoliei Olteniei. După cum au anunţat chiar organizatorii, tema aleasă – familia creştină – este considerată deosebit de importantă şi de actualitate, în contextul în care se aşteaptă organizarea unui referendum naţional pentru rescrierea unui articol din Constituţia României (art. 48) care se referă la definirea familiei. Întreg demersul a pornit de la o iniţiativă cetăţenească a ONG-ului „Coaliţia pentru familie”, care a propus înlocuirea sintagmei „căsătoria liber consimţită între soţi” – textul actual al Constituţiei, cu sintagma „uniunea liber consimţită între un bărbat şi o femeie” – text care se regăseşte în Codul Civil. În cele 6 luni stipulate în lege, s-a reuşit strângerea celor 3 milioane de semnături care sunt obligatorii pentru declanşarea referendumului. Curtea Constituţională a României şi-a dat avizul favorabil din iulie 2016, dar iniţiativa a rămas blocată în Parlamentul României, care trebuie să comunice data organizării acestui referendum.

Teologi, profesori în Drept şi magistraţi, laolaltă la masa discuţiilor

În prezenţa invitaţilor speciali, veniţi de la mai multe facultăţi de Teologie din ţară, ÎPS Irineu, Mitropolitul Olteniei, a oferit binecuvântarea sa tuturor şi a lăudat, în termeni categorici, demersul pentru apărarea familiei creştine, despre care a spus că trebuie susţinut de toţi românii, nu numai de cei 3 milioane care au semnat pentru organizarea referendumului. „Acest demers este foarte important şi sperăm ca el să aibă un succes deosebit. Sunt convins că erau şi alţii care puteau să semneze aceste decizii pentru provocarea acestui referendum. Nu sunt în România numai trei milioane de români. Toţi trebuie să gândească laolaltă. Este necesar ca Biserica să fie întrutotul implicată în acest demers. Trebuie să ne lăsăm deoparte ca şi cum cineva ne-ar dicta ce trebuie să facem în casa noastră. În casa noastră, noi decidem! Nu sunt cei care sunt la Bruxelles sau în altă parte. Nu trebuie să ne dea nişte principii de viaţă cei care gândesc poate cine ştie sub semnul sau inspiraţia unei patimi. Noi suntem aceia care decidem. Dacă pe vremuri se murea pentru ideal şi oamenii au trăit în puşcării şi condamnaţi pentru idealuri, oare acest ideal – familia – nu este vrednic să fie apărat cu atât de mare dârzenie? Desigur că da”, a transmis ÎPS Irineu participanţilor la simpozion.

În cuvântul său, Înaltul Mitropolit a mai spus că Europa ar vrea să fie ideală, vorbindu-se tot mai intens despre drepturile omului, „dar nu vorbim şi despre drepturile morale, despre drepturile lui Dumnezeu, despre drepturile credinciosului”. „Aceste drepturi există, nu le vedem numai în stadiul acesta virtual, ci le vedem în stadiu real. Suntem membrii acestei Europe şi a ne teme de orice zvon, veste, poruncă sau cine ştie ce mai vine din vreo parte a lumii, asta înseamnă că nu avem stabilitate, nu avem principii sănătoase. Aşadar, sperăm să vedem realizat acest demers şi să mergem mai departe să aducem şi alte elemente familiei – copii, cu creşterea şi educaţia lor”.

ÎPS Irineu, despre importanţa familiei

mitropolie 1ÎPS Irineu, Mitropolitul Olteniei, a accentuat apoi ce înseamnă familia şi cât de importantă este aceasta pentru noi, românii, care avem o puternică tradiţie creştin-ortodoxă. „Suntem astăzi împreună ca să reamintim confraţilor noştri şi tuturor celor care încă mai au ezitări că Dumnezeu ne-a făcut şi a lăsat o familie care să fie după chipul Preasfintei Treimi. Baza noastră de existenţă este Preasfânta Treime. Toate lucrurile merg într-acolo şi orice ar vrea omul să facă în autonomia lui, în libertatea lui, nu poate să treacă peste aceste date ontologice care sunt sădite efectiv în inima noastră, în existenţa noastră. Nu putem să fim altfel decât ne-a făcut Dumnezeu şi să rămânem în ceea ce ne-a făcut El, orice abatere riscă să ducă la întoarcerea lumii din neantul din care a fost alcătuită”.

Mitropolitul Olteniei a explicat că însuşi începutul existenţei noastre este un plan al lui Dumnezeu, care rânduieşte când trebuie să venim pe pământ. Codul de viaţă pe care fiecare om îl are este porunca divină „Creşteţi şi vă înmulţiţi şi stăpâniţi pământul!”, pe care se bazează întemeierea unei familii. „A creşe şi a te înmulţi – iată, prin urmare, fundamentul codului de viaţă, juridic şi economic, pe care îl avem toţi în lumea aceasta. A creşte înseamnă a fi totdeauna în relaţie cu cel care face să creştem, Dumnezeu. Şi nu înseamnă numai a creşe biologic, de la vârstă la alta, ci mai degrabă înseamnă a creşte în cunoaştere. Cunoaşterea este dată omului, pentru că omul este fiinţă logică, este fiinţă care are logos, cuvânt, raţiune, sentiment şi voinţă. Toate acestea nu sunt altceva decât pecetluiri ale lui Dumnezeu în fiecare. Nici o altă creatură nu este ca omul, de aceea el trebuie să trăiască după înălţimea lucrării lui Dumnezeu şi a chemării lui Dumnezeu. Suntem încorporaţi în această dezvoltare a noastră, în această fire pentru că Dumnezeu întotdeauna lucrează”.

Simpozionul naţional continuă două zile

În mesajul său, ÎPS Irineu a subliniat şi faptul o familie creştină nu este şi împlinită din punct de vedere teologic dacă nu aduce pe lume copii. „Idealul nostru este familia. În familie, noi ne realizăm, naştem şi creştem copii, iar aceştia să devină şi sfinţi. Întotdeauna, idealul creştinismului a fost omul sfânt. Astăzi, uneori, pare-se că se înclină balanţa spre omul economic şi auzim, deseori, că copilul este o investiţie de lung termen. Iată ce am ajuns! Ei bine, aici este problema noastră: suntem, de multe ori, cuprinşi de acest mimetism şi cădem în confuzii grave care stârnesc vârtejuri în existenţa noastră şi, de multe ori, nu le mai dăm de capăt tocmai pentru faptul că nu mai credem suficient în Dumnezeu sau credinţa noastră este foarte slabă”, a mărturisit Mitropolitul Olteniei.

Pr. conf. univ. dr. Răzvan Stan, decanul Facultăţii de Teologie a Universităţii din Craiova, a vorbit despre taina cununiei. Mihai Gheorghiu, iniţiatorul propunerii legislative, care va duce la organizarea referendumului, a fost prezent la Craiova şi a subliniat importanţa acestui demers, în absenţa căruia consecinţele ar putea să fie profunde în societatea românească. Evenimentul continuă astăzi şi mâine, cu o serie de conferinţe dedicate acestei teme extrem de generoase, familia creştină.