România-Franţa, o relaţie de secole. După 1989, toţi preşedinţii francezi au venit la Bucureşti

0
999

steagRomânia e, în aceste zile, cu ochii pe Franţa, o ţară cu care avem relaţii diplomatice de peste două sute de ani. La desemnarea lui Carol drept primul rege al României, cuvântul lui Napoleon al III-lea a cântărit mult. Iar de-a lungul vremii politicienii români şi francezi s-au vizitat şi au pus la cale proiecte comune.

În 1968, un an de glorie pentru Nicolae Ceauşescu, venea la Bucureşti Charles de Gaulle. Mulţi români au venit atunci de bunăvoie şi nesiliţi de autorităţi să îl salute pe celebrul general francez.

A fost şi momentul în care Elena Ceauşescu ieşea la rampă ca primă doamnă, însoţind-o pe soţia lui de Gaulle. Liderul francez şi-a revăzut în România colegi din şcoală militară, a ţinut discursuri şi a vizitat Oltenia.

Parisul dădea în clocot din cauza protestelor studenţilor, iar de Gaulle a trebuit să îşi scurteze cu o zi vizita.

Doar Valery Giscard d’Estaing a mai ajuns în România socialistă.

După Revoluţie, primul şef de stat vest-european care a venit în ţara noastră a fost Francois Mitterand. A fost o vizită simbolică, într-o perioadă de tulburări profunde în România. Dacă Ion Iliescu se bucura din plin de prezenţa oaspetelui său, opozanţii săi îi scandau, în franceză, lui Francois Mitterrand că este prietenul unui asasin.

La câţiva ani, Jacques Chirac venea în România ca partizan al intrării noastre în NATO şi, într-un viitor mai îndepărtat, în UE.

Jacques Chirac avea să revină la Bucureşti, în 2006, la reuniunea Francofoniei, găzduită în premieră de un stat din estul Europei.

Doi ani mai târziu, Nicolas Sarkozy semna la Bucureşti cu Traian Băsescu paretneriatul strategic dintre România şi Franţa. Dincolo de implicaţiile politice şi economice, momentul a depăşit protocolul obişnuit. Stiloul cu care a semnat documentul i-a atras în mod deosebit atenţia lui Sarkozy, aşa încât i-a cerut voie omologului său român să îl păstreze.

Actualul preşedinte, Francois Hollande, a venit şi el la Bucureşti. A inaugurat fabrica de elicoptere Airbus de la Ghimbav şi a vizitat laserul de la Măgurele, pe care francezii şi românii îl construiesc împreună.

După propriile declaraţii, Francois Hollande s-a simţit în România ca acasă. A plecat inclusiv cu amintirea unei cine speciale, în care a aflat de la soţul unei franţuzoaice, Dacian Cioloş, că rafinametul nu e doar atributul gastronomiei din Hexagon.