Craiova, victima ideală

0
440

Universitatea Craiova – CFR Cluj 1-4

Au marcat: Gustavo 49 (pen.) / Deac 18, 73, Păun 21, Gomelt 69

Stadion: Nicolae Dobrin (Piteşti), spectatori: 5.000

Universitatea: Calancea 5 – Dimitrov 5, Screciu 6, Kelic 5, Briceag 5 (29 Bucurică  4, 70 Jazvic 6) – Mateiu 6 (77 Markovic), Zlatinski 6 – Gustavo 6, Băluţă 6, Bancu 5 – Ivan 6. Antrenor: Gheorghe Mulţescu.

CFR Cluj: Mincă 7 – T. Lopes 7, Larie 7, Horj 6, Camora 7 – Nascimento 6 (63 L. Rus) 7, Gomelt 8 – Nouvier 7, Păun 8 (71 Antal) 6, Deac 9 – Omrani 9 (82 D. Roman). Antrenor: Vasile Miriuţă

Arbitru: C. Popa (Piteşti) 7.

Eliminat: Ivan 90.

După meciul epuizant din Cupa României cu Dinamo, alb-albaştrii nu au mai făcut faţă disputei cu CFR Cluj, de la Piteşti

craiovaUniversitatea Craiova a sperat la un rezultat bun cu CFR Cluj doar 20 de minute, de la penalty-ul transformat de Gustavo şi până când ardelenii au făcut 3-1. În acest timp, acelaşi Gustavo şi Andrei Ivan au avut două şanse mari de a egala. Au fost momentele care puteau schimba cursul unui meci controlat de oaspeţi. A fost parcă o înfrângere anunţată, ţinând cont de oboseală, indisponibilităţi şi de motivaţia adversarilor, care au abordat pe viaţă pe şi moarte ultimul obiectiv rămas. La Piteşti, oltenii au jucat precum ardelenii: fără zvâc, previzibil, complicându-se într-o construcţie interminabilă, în timp ce ardelenii au jucat olteneşte: iute, cu isteţime pe tranziţia pozitivă şi cu finalizări inspirate, necruţătoare. Clujenii veneau şi ei după un meci de 120 de minute şi penalty-uri, dar cu o zi în plus de odihnă, pe care au ştiut să o gestioneze. Şi Miriuţă a ştiut să-şi provoace elevii după eliminarea din Cupă, în timp ce juveţii au vrut parcă încă să se hrănească din victoria cu Dinamo. Deşi, în ciuda înfrângerii drastice de la Piteşti, parcă nu am vrea să schimbăm rolurile cu CFR-ul, fiindcă mai sunt 7 meciuri de „reparat” play-off-ul, în timp ce partida de Cupă a fost eliminatorie.

Ce s-a întâmplat în prima repriză a justificat rezultatul de la pauză: Craiova a greşit nepermis, iar CFR-ul a fost decisă şi a speculat orice şansă. Dimitrov a complicat o acţiune în bandă şi mingea a ajuns la Deac, iar acesta i-a arătat cât de simplu ar trebui să joci, cu un şut imparabil de la 25 de metri, care a zdruncinat şi transversala înainte de a încheia seria invincibilităţii lui Calancea. Oaspeţii au profitat de perioada fastă şi de atitudinea puerilă a lui Bancu, încheind cu gol o acţiune la care au fost invitaţi. În prima repriză, Universitatea a existat pe teren doar printr-o centrare reluată cu capul de Băluţă, fază care a arătat mijloacele limitate ale alb-albaştrilor.

Omrani ne-a „omorât” după pauză

La reluare, Ştiinţa a marcat în momentul ideal pentru a reveni în joc. Gustavo a schimbat colţul faţă de execuţia din Cupă şi Ardelenii au simţit presiunea şi au început să tărăgăneze orice întrerupere, iar Miriuţă i-a ajutat, înlocuindu-l pe Nascimento, care juca precum mijlocaşii Craiovei, lent şi fără verticalizări. Cel care a spulberat echilibrul a fost atacantul Bilel Omrani, care i-a „omorât” pe adversari în două faze luate pe cont propriu. Prima a plecat tot dintr-o eroare, a lui Bucurică, omul cu tristeţea pentru Craiova. Croatul Kelic l-a talonat de parcă voia să-l curteze pe Omrani, nu să-l deposedeze, vârful de origine magrebiană s-a sincronizat ideal cu Gomelt, iar compatriotul lui Kelic a fost mult mai decis decât acesta. În minutul 69 s-a terminat practic meciul, chiar dacă, înainte de a fi schimbat, Omrani i-a mai destabilizat o dată pe olteni, prilejuindu-i dubla lui Deac, iar Jazvic putea înscrie în faţa fostei echipe, dar Mincă i-a anticipat traiectoria mingii trimise cu capul. Pe final, puştiul Jovan Markovic a debutat în Liga I într-o seară amară pentru Universitatea, dar atacantul de 16 ani este unul dintre cei care se pot ocupa în viitor ca astfel de momente să fie foarte rare. Dincolo de oboseala fizică şi mentală a alb-albaştrilor, o explicaţie pentru eşecul dur de la Piteşti ar fi şi în diferenţa de calitate în avanposturi. Cu Omrani în formă maximă, CFR-ul şi-a permis să-l ţină pe bancă pe golgheterul Bud, la care râvnea Craiova în iarnă, în timp ce vârful cu care oltenii voiau să-şi rezolve problema eficacităţii, Nusmir Fajic, nu a prins nici măcar lotul lărgit în ultima vreme, chiar şi în condiţiile indisponibilităţilor cu care s-a confruntat Mulţescu. Ardelenii i-au scos de la naftalină pe Omrani şi Deac, pe când Universitatea a adus doi jucători cu mare experienţă, Fajic şi Bucurică, în faţa cărora pot juca şi nişte juniori.

Mulţescu: „CFR a fost echipa mai exactă”

Gigi Mulţescu a acuzat erorile jucătorilor săi, cât şi programarea meciului, la scurt timp după partida de Cupă cu Dinamo. „CFR a fost echipa mai exactă. 20 de minute am condus meciul, dar am pierdut multe mingi, am ratat ocazii. Ei au prins acel şut vinclu şi aia a fost. Am condus mingea prea mult. Băluţă a condus-o, Bancu a condus-o. A fost şi oboseală. Au avut şi execuţii, ei au tras în vinclu, noi la 2-1 am ratat singur cu portarul. Noi ne-am bătut până la capăt să aducem mingea în faţă. A fost şi oboseală, noi am început meciul de Cupă miercuri seară, am terminat joi dimineaţă, am ajuns la 3 noaptea acasă. Şi am mai avut o zi între meciuri. Aici se face diferenţa, că nu e corect. Ivan n-avea voie să fie eliminat. E clar, e prea tânăr încă. Mai are de învăţat. Sper să fie un duş rece pentru el, să înveţe. Nu poţi să iei cartonaş roşu” a spus Mulţescu.

După trambalarea între Craiova-Severin-Piteşti, pentru alb-albaştri urmează acum o deplasare la mare, pentru meciul cu Viitorul, programat joi, de la ora 18, pentru ca finalul săptămânii să aducă revenirea la Severin, pentru derby-ul cu FCSB. Cu peregrinări permanente, cu indisponibilităţile provocate de accidentări şi eliminări, în condiţiile unui lot restrâns, şi cu o medie de vârstă destul de scăzută, va fi extrem de dificil pentru Universitatea să-şi îndeplinească obiectivele, respectiv clasarea pe podium şi câştigarea Cupei României. Cel mai negru scenariu pentru alb-albaştri ar fi terminarea play-off-ului pe locul 6, iar Voluntari sau Timişoara să câştige Cupa României, ceea ce ar amâna revenirea în Europa a Ştiinţei.