Ţări diferite, aceeaşi limbă pentru 30 de tineri: arta păpuşărească!

0
365

Nelimitate sunt posibilităţile păpuşilor de a stârni fantezia şi spiritul creator al copiilor şi tinerilor, de a-i face să participe activ la activităţile educative, să-şi dezvolte sau îmbunătăţească abilităţi şi cunoştinţe şi, nu în ultimul rând, de a crea bună dispoziţie. Pornind de la considerentul că teatrul de păpuşi este la fel de important ca orice alt gen artistic – pictură, muzică, dans, literatură –, mai ales că acestea se regăsesc în arta păpuşărească, proiectul european „EU artist: Puppets play and story days”, derulat în această perioadă, oferă şansa unui număr de 30 de tineri români şi bulgari să se exprime şi să comunice liber, experimentând ei înşişi această formă de manifestare artistică – magia spectacolului de păpuşi – prin numeroase activităţi şi jocuri.

afis 2Cadrul derulării lor este posibil datorită programului Uniunii Europene pentru educaţie, formare, tineret şi sport Erasmus+, iar iniţiator este Asociaţia „EU vreau” din Craiova, în parteneriat cu Casa de Cultură „Sf. Teofana Basarab” din Vidin (Bulgaria). Proiectul îi implică pe tineri în activităţi bazate pe educaţie nonformală, organizate la Calafat, între 4 şi 13 aprilie, şi la Vidin, în luna iulie. Aşa sunt ateliere de tehnici şi metode de actorie, ateliere de creaţie artistică, vizionări, dar şi prezentări de spectacole de teatru, activitatea de interpretare sporind nu numai creativitatea, ci şi capacitatea de observaţie şi memoria. În plus, tinerii vor lua parte la activităţi distractiv-recreative, seri interculturale şi vor face vizite la obiective cultural-turistice.

«Participanţii sunt adolescenţi – o perioadă foarte importantă, deoarece acum îşi dezvoltă personalitatea şi învaţă sa fie ei înşişi. Activităţile le îmbunătăţesc abilităţi de comunicare, îi provoacă să exerseze şi optimizeze propriile capacităţi de relaţionare cu tineri din alt spaţiu socio-cultural, făcând echipă cu aceştia pe scenă, în faţa publicului. Proiectul apelează la mai multe forme expresive – teatrul, literatura, muzica, dansul, desenul, ca mijloace de punere în valoare şi îmbogăţire a personalităţii fiecăruia, ajutându-l să exprime emoţii şi dificultăţi pe care le întâmpină. Participând la acest proiect, ei descoperă cum pot să îşi depăşească temeri ori timiditatea, cum să manevreze situaţii stresante. Îşi vor construi încrederea în ei înşişi, încercând să-şi învingă frica de a vorbi in public sau aflând cum să îşi stăpânească limbajul corporal. Nu în ultimul rând, vor redescoperi plăcerea de a se juca…», spune Cosmin Simion, voluntar al Asociaţiei „EU vreau” şi lider de grup.

Proiectul „EU artist: Puppets play and story days” este implementat pe parcursul unui an, între 1 decembrie 2016 şi 30 noiembrie 2017, scopul fiind conştientizarea şi promovarea valorilor diversităţii culturale şi dezvoltarea abilităţilor de participare eficientă la actul creativ în rândul tinerilor din categorii defavorizate, prin apel la teatru şi la alte forme de artă, ca mijloace de exprimare şi de comunicare.