Începe procesul tânărului acuzat de propagandă jihadistă, la Curtea de Apel Craiova

0
383

boiceaConstantin Luigi Boicea, tânărul craiovean acuzat de propagandă jihadistă în favoarea ISIS şi arestat în decembrie anul trecut, va fi judecat de magistraţii Curţii de Apel Craiova. Instanţa a constatat, luni, 20 martie a.c., legalitatea rechizitoriului prin care tânărul a fost trimis în judecată, în stare de arest preventiv, pentru infracţiuni la legea privind combaterea terorismului şi a dispus începerea procesului. Procurorii DIICOT – Structura Centrală l-au reţinut în decembrie pe tânăr pentru că încălcase obligaţiile instituite faţă de el prin măsura controlului judiciar în anul 2015, mai exact pentru că a participat la activităţile de instruire şi pregătire desfăşurate on-line de organizaţia teroristă Daesh/Stat Islamic vizând utilizarea armelor de foc şi materiilor explozive.

Tânărul craiovean acuzat de propagandă în favoarea ISIS, dar şi de participare la activităţile de instruire şi pregătire desfăşurate on-line de organizaţia teroristă Daesh/Stat Islamic vizând utilizarea armelor de foc şi materiilor explozive, Constantin Luigi Boicea, de 18 ani, arestat la începutul lui decembrie 2016, urmează să fie judecat la Curtea de Apel Craiova. Ridicat pe 8 decembrie de  procurorii din cadrul DIICOT – Structura Centrală şi dus în Bucureşti pentru audieri, apoi arestat preventiv, Boicea a ajuns din nou în Craiova, însă tot după gratii, la sfârşitul lunii ianuarie a.c., când procurorii au finalizat cercetările în cazul său şi au înaintat Curţii de Apel Craiova rechizitoriul prin care l-au trimis în judecată pe tânăr.

Reţinut prima dată în 2015

isis 1Reamintim că tânărul a intrat în vizorul anchetatorilor încă din anul 2015. Mai exact, în decembrie 2015, Constantin Luigi Boicea, în vârstă de 17 ani la acea vreme, a fost pus sub acuzare şi reţinut pentru 24 de ore pentru săvârşirea infracţiunii de promovare a mesajului fundamentalist islamic prin propagandă, fiind apoi eliberat sub control judiciar. Anchetatorii comunicau, la momentul respectiv, că tânărul a parcurs în mod accelerat etapele de radicalizare islamistă, arătându-şi chiar disponibilitatea de a deveni martir: „Boicea Luigi Constantin şi-a arătat disponibilitatea de a deveni martir al Statului Islamic, atât prin deplasarea în zonele în care acesta acţionează, pentru a lupta alături de ei, cât şi prin sacrificiul său în state din Europa, la ordinul membrilor Statului Islamic. În acest sens, acesta s-a interesat de modul în care poate achiziţiona arme de tip AK, grenade, veste antiglonţ şi de asemenea a studiat modalitatea în care poate fi construită artizanal o bombă. Totodată, a proferat ameninţări la adresa unor persoane publice, care au criticat acţiunile Statului Islamic, Boicea Luigi Constantin postând ameninţări pe site-urile unde aceştia apar”. A fost supravegheat în continuare, iar un an mai târziu, procurorii DIICOT au considerat că se impune măsura arestării faţă de tânăr, pentru că a încălcat obligaţiile ce i-au fost impuse prin măsura controlului judiciar şi a continuat activitatea infracţională.

A participat la cursuri on-line de instruire în utilizarea armelor

Astfel, potrivit DIICOT, „prin ordonanţa din data de 06.12.2016, procurorii DIICOT – Structura Centrală  au dispus extinderea cercetărilor, începerea şi continuarea urmăririi penale faţă de inculpatul Boicea Luigi Constantin sub aspectul săvârşirii infracţiunii de participare la instruirea sau pregătirea în vederea folosirii mijloacelor distructive, armelor de foc, dispozitivelor explozive de orice fel, muniţiilor, explozivilor, în scopul comiterii unui act de terorism”. Mai exact, susţin procurorii DIICOT, tânărul a participat la cursuri on-line de instruire în folosirea armelor, asta în condiţiile în care nu avea voie să acceseze astfel de site-uri. „Pe întreaga perioadă a controlului judiciar, instituit faţă de el în 2015, inculpatul a încălcat în mod sistematic obligaţia instituită în sarcina sa continuând să acceseze site-uri de propagandă şi instruire a viitorilor combatanţi, aparţinând organizaţiei teroriste Daesh/Stat Islamic, şi încercând să intre în contact cu lideri ori reprezentanţi ai respectivei organizaţii teroriste în satisfacerea dorinţei manifeste de a obţine sprijin logistic şi financiar pentru săvârşirea unui act de terorism. În cauză există suspiciunea rezonabilă că începând cu anul 2015 şi până în prezent, inculpatul Boicea Luigi Constantin a participat la activităţile de instruire şi pregătire desfăşurate on-line de organizaţia teroristă Daesh/Stat Islamic pe site-uri de profil ce cuprind atât elemente ale procesului de însuşire de către individ a cunoştinţelor privitoare la materialele necesare, modul de asamblare şi funcţionare, efectele şi măsurile de siguranţă necesare a fi avute în vedere cu ocazia manipulării şi utilizării diferitelor categorii de mijloace distructive, arme de foc, materii şi dispozitive explozive standardizate sau improvizate, muniţii, etc, cât şi componente ale procesului de pervertire a afectivităţii individului prin asimilare vizuală, conştientizare şi asumare personală a consecinţelor pe care utilizarea în public a unor astfel de mijloace le poate produce în mod efectiv asupra persoanelor, ca parte a procesului de pregătire psihologică a viitorilor combatanţi pentru săvârşirea unor acte de terorism”, după cum au mai comunicat procurorii DIICOT.

Tânărul a fost arestat preventiv în baza hotărârii Curţii de Apel Bucureşti şi a rămas în Capitală până la finalizarea cercetărilor. Pe 30 ianuarie a.c. s-a înregistrat la Curtea de Apel Craiova dosarul în care Boicea a fost trimis în judecată, în stare de arest preventiv, iar luni, 20 martie a.c., cauza a ieşit din camera preliminară, instanţa dispunând începerea procesului: „Constată legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie- DIICOT – Secţia de combatere a infracţiunilor de terorism şi a criminalităţii informatice  privind pe inculpatul Boicea Luigi Constantin, trimis în judecată, în stare de arest preventiv, pentru săvârşirea infracţiunilor de promovarea unui mesaj prin propagandă şi participare la instruire sau pregătirea în vederea folosirii mijloacelor distructive, armelor de foc, dispozitivelor explozive de orice fel, muniţiilor, explozivilor, în scopul comiterii unii act de terorism. Constată legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală. Dispune începerea judecăţii. Cu drept de contestaţie. Pronunţată în camera de consiliu, azi 20.03.2017”. Primul termen de judecată va fi stabilit după ce hotărârea rămâne definitivă, între timp tânărul fiind menţinut după gratii.