Cu cât contribuie craiovenii la bugetul local

0
371

Craiovenii care nu îşi plătesc impozitele restante, pentru anul 2016, până la sfârşitul acestei luni, vor fi taxaţi cu penalităţi de întârziere. La polul opus, cei care îşi achită integral impozitul pe anul în curs, până la 31 martie, primesc o reducere de 10% din sumă. Anul trecut a fost încheiat cu restanţe de încasat de la contribuabili de aproximativ 100 milioane de lei, iar pentru 2017 autorităţile şi-au calculat un venit din taxe şi impozite de 140 milioane de lei.

taxe si impoziteCraiovenii care ştiu că au restanţe la Direcţia de Taxe şi Impozite trebuie să se grăbească la ghişee pentru a-şi plăti impozitele până la sfârşitul acestei luni. Conducerea Direcţiei a anunţat că, după data de 31 martie, pentru impozitele neachitate din 2016 se vor percepe majorări de întârziere. Acestea sunt calculate conform Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, actualizată. Potrivit inspectorilor de la Taxe şi Impozite, penalităţile de întârziere sunt de 1% din cuantumul obligaţiilor fiscale principale, care nu sunt achitate la termen, şi sunt calculate pentru fiecare lună de întârziere, începând cu ziua imediat următoare termenului de scadenţă şi până când se stinge suma datorată.

Bonificaţia mai este valabilă până la 31 martie

Tot până la 31 martie este valabilă şi bonificaţia pe care Direcţia de Taxe şi Impozite o acordă persoanelor bun-platnice. Aşadar, craiovenii au la îndemnă varianta de a se prezenta la ghişee sau a face plata prin celelalte mijloace oferite, până la sfârşitul acestei luni, şi primesc, în schimb, o reducere de 10% din impozitul pe care îl datorează pentru anul 2017. Există o condiţie în această privinţă, şi anume contribuabilul să dispună de bani şi să achite integral taxele datorate pentru acest an. Odată ajuns la ghişee, alături de impozitul pe proprietate – apartament, casă sau teren -, contribuabilul care deţine maşină va trebui să achite, totodată, şi taxa de parcare de 40 de lei pe an.

Cele patru modalităţi de plată

Pentru plata taxelor şi impozitelor, craiovenii au la dispoziţie mai multe variante. Pe lângă posibilitatea clasică de plată direct la ghişeele din punctele de încasare ale Direcţiei de Taxe şi Impozite (şapte la număr), contribuabilii din Craiova mai pot să-şi achite dările la bugetul local şi online, pe site-ul www.ghiseul.ro. Potrivit conducerii, cei care aleg această modalitate de plată trebuie să deţină un card bancar, indiferent de emitent. Contribuabilul nu plăteşte nici un comision bancar suplimentar în acest caz, după cum menţionează autorităţile locale. O altă posibilitate de plată este prin mandat poştal, la orice oficiu poştal, precum şi la BRD, pe baza înştiinţări de plată pe care orice contribuabil trebuie să o listeze, în prealabil.

73 milioane lei, încasate de la craioveni în 2016

taxe si impozite 1În anul trecut, autorităţile locale şi-au estimat să încaseze de la populaţie o sumă de 73,8 milioane de lei, din taxe şi impozite. La sfârşitul lui decembrie, s-a încheiat situaţia financiară cu o sumă de 79 milioane de lei, diferenţa reprezentând încasări din anii trecuţi. Cei mai mulţi bani care au ajuns la bugetul local din partea craiovenilor au provenit, în 2016, din impozitele pe clădiri – 56,25 milioane de lei (dintre care persoanele fizice – 18,9 milioane de lei şi persoanele juridice – 37, 2 milioane de lei). Impozitul pe teren a adus la buget, în anul trecut, suma de 9 milioane de lei (dintre care persoanele fizice – 5,14 milioane de lei şi persoanele juridice – 3,7 milioane de lei). În ceea ce priveşte impozitul pe terenul extravilan, s-a colectat, în 2016, o sumă de 214.000 de lei. Celelalte impozite şi taxe, printre care şi impozitul pe mijoacele de transport, au reprezentat 4,8 milioane de lei.

Pentru 2017, autorităţile şi-au estimat să colecteze de la populaţie, din taxe şi impozite, o sumă de 140 milioane de lei, dintre care 99 milioane de lei au rămas de încasat din anul trecut.