Noaptea Bibliotecilor, sub semnul francofoniei

0
363

Asociaţia Română a Profesorilor de Franceză (ARPF) – Filiala Dolj, în colaborare cu Biblioteca Franceză „Omnia” din Craiova – filială a Bibliotecii Naţionale a României organizează astăzi, între orele 18.00 şi 4.00, Noaptea Bibliotecilor. Evenimentul se află la prima ediţie în România şi se doreşte a fi o pledoarie pentru mersul la bibliotecă, pentru redescoperirea lecturii de plăcere şi a socializării în spaţii adecvate deopotrivă activităţii culturale, divertismentului şi petrecerii timpului liber. Cititorii nocturni vor avea parte de un program ce va cuprinde întâlniri cu profesori şi scriitori, un concurs de lectură cu premii deschis elevilor de la şcolile craiovene, masa rotundă cu tema „La lecture à travers le temps”, proiecţia filmului „L’Oiseau bleu”, o lectură-spectacol realizată de actorul Angel Rababoc, de la Teatrul Naţional „Marin Sorescu”, audiţii muzicale din creaţia compozitorilor Ceaikovski, Liszt şi Chopin.

Biblioteca Franceză „Omnia” din Craiova (strada „Mihail Kogălniceanu” nr. 21)

Activităţile care se vor derula în noaptea de 1 spre 2 octombrie la sediul Bibliotecii Franceze „Omnia”, situat în strada „Mihai Kogălniceanu” nr. 21, sub genericul „De la lecture avant toute chose…”, sunt realizate în colaborare cu Organizaţia Internaţională a Francofoniei (OIF) – Delegaţia Wallonie-Bruxelles la Bucureşti, Editura „Lansman” – Bruxelles, Facultatea de Litere a Universităţii din Craiova, Teatrul Naţional „Marin Sorescu” şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj, partener fiind Studioul Teritorial de Radio „Oltenia” Craiova.

Programul va debuta cu un concurs de lectură realizat în parteneriat cu OIF, prin Antena din Europa centrală şi orientală (APECO) la Bucureşti (reprezentant APECO: David Bongard), care va oferi cititorilor ce frecventează Biblioteca „Omnia” un set de cărţi în limba franceză, iar laureaţilor competiţiei – diverse materiale cu însemnul OIF şi cărţi din partea instituţiei-gazdă. De asemenea, participaţii vor putea asista la o masă rotundă având ca temă lectura („Le livre et la lecture à travers le temps / La lecture en classe de FLE”), care va reuni profesori de Limba franceză, precum şi alţi invitaţi, dar şi la un cerc de lectură având ca suport opera lui Matei Vişniec.

Mai sunt incluse în program audiţii muzicale din creaţia compozitorilor Piotr Ilici Ceaikovski, Franz Liszt şi Frederic Chopin, o lectură-spectacol din volumul de poeme „La ville d’un seul habitant” şi din cel de teatru „Nina ou la fragilité des mouettes empaillées” de Matei Vişniec, în interpretarea actorului Angel Rababoc, de la Teatrul Naţional „Marin Sorescu”, vizionarea filmului „L’Oiseau bleu / Pasărea albastră” realizat de George Cukor, în 1976, după piesa de teatru cu acelaşi nume a scriitorului belgian Maurice Maeterlinck, laureat al Premiului Nobel pentru literatură în 1911. Un alt scriitor belgian din a cărui operă se vor mai face lecturi cu această ocazie va fi Paul Emond, eseist, romancier şi dramaturg de succes. Totodată, un grup de elevi de la Colegiul Naţional „Carol I” va prezenta un moment de animaţie muzicală.

Coordonatoarele manifestărilor dedicate lecturii sunt Doina Ghiţă, responsabilul Bibliotecii Franceze „Omnia”, şi prof. dr. Maria Tronea, reprezentant al Consiliului General ARPF (Association Roumaine des Professeurs de Français).

 

„Lectură”, de Pablo Picasso

Mai multe biblioteci din întreaga ţară îşi vor deschide porţile pentru public în noaptea dintre 1 şi 2 octombrie, oferindu-le cititorilor nocturni un program cultural ce cuprinde conferinţe, dezbateri, proiecţii de filme, concerte, lansări de carte. „Campania Noaptea Bibliotecilor este rezultatul unui parteneriat între ANBPR, Asociaţia „Excedo”, Marketer Club şi numeroase biblioteci publice din majoritatea regiunilor ţării. Conceptul unei activări nocturne a bibliotecilor nu este, în sine, o noutate. Premiera pentru spaţiul cultural românesc o reprezintă însă dimensiunea şi efervescenţa pe care le are astăzi acest fenomen. Prin această ieşire din cotidian, încurajăm iniţiativa şi creativitatea bibliotecarilor şi stimulăm, totodată, interesul utilizatorilor pentru serviciile disponibile astăzi în biblioteci”, a declarat Doina Popa, preşedintele ANBPR – Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România.