Anul trecut, vaccinul antirabic a expirat în cabinetele veterinare / Riscul apariţiei turbării în Dolj, deosebit de ridicat

0
3375

vaccin-caineDoar 30% dintre localităţile doljene au primit vizita medicilor veterinari pentru a vaccina câinii şi pisicile împotriva rabiei. Pe acest fond, conducerea DSVSA Dolj a decis să informeze toate celelalte primării despre pericolul ce poate apare în orice moment. Mai mult, nu toate carnasierele domestice sunt microcipate. În prezent, costul de achiziţie a unui microcip este de 9 lei, la care se adaugă manopera, ceea ce înseamnă că proprietarul va scoate din buzunar 15 lei pentru un patruped. Pe de altă parte, la 1.000 de microcipuri cât ar fi necesare, în medie, pentru o localitate rurală, efortul bugetar nu ar depăşi 5-6.000 de lei, dacă s-ar implica şi conducerea primăriei. Campania de vaccinare antirabică este, acum, la final, dar autorităţile speră să găsească mai multă implicare din partea comunităţilor locale.

Rabia (turbarea) este o boală produsă de un virus care afectează sistemul nervos central (creierul şi măduva spinării), atât la animale, cât şi la oameni. Apare foarte rar la animalele domestice vaccinate, dar poate fi contractată foarte uşor în cazul în care un animal domestic nevaccinat intră în contact cu un alt animal domestic sau sălbatic bolnav şi este muşcat de acesta.

          Din motive de ordin social şi economic, rabia este în atenţia serviciilor veterinare din România şi din Uniunea Europeană, fiind întocmite în acest sens programe europene, naţionale şi judeţene de supraveghere a bolii precum şi asigurarea de fonduri europene prin cofinanţarea monitorizării, prevenirii şi combaterii unor boli transmisibile.

Campania de vaccinare, oficial, s-a încheiat

dsv reteaÎn conformitate cu Ordinul nr. 35/2016 al ANSVSA, la data de 1 octombrie 2016 a început Campania 2016-2017 de vaccinare antirabică a carnasierelor domestice – câini, pisici. „Vaccinarea antirabică a câinilor şi a pisicilor în vârstă de peste 3 luni se realizează în campanie, o dată pe an, în perioada octombrie-februarie, dar nu mai târziu de un an de la ultima vaccinare, urmată de vaccinări de completare la animalele care nu au putut fi vaccinate în timpul campaniei. Vaccinarea profilactică antirabică a câinilor, pisicilor, dihorilor domestici, câinilor de stână, animalelor din adăposturi speciale, precum şi a animalelor sălbatice din grădini zoologice, circuri şi alte spaţii în care acestea sunt adăpostite, este obligaţia proprietarilor şi a deţinătorilor de animale, persoane fizice sau juridice, cu respectarea legislaţiei sanitare veterinare în vigoare”, ne-a precizat dr. Costică Retea, director adjunct al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Dolj.

Mai întâi, microcipare, apoi vaccinare

cabinet veterinarCosturile vaccinării antirabice a câinilor din timpul campaniei din octombrie – februarie şi din timpul vaccinărilor de completare sunt suportate integral de la bugetul de stat, atât costul vaccinului cât şi manopera de administrare. Contravaloarea manoperei de vaccinare a pisicilor este suportată de către proprietarii acestora, iar contravaloarea vaccinului este suportată de la bugetul de stat.

          Se vaccinează contra rabiei doar câinii care sunt identificaţi conform Ordinului nr. 1/2014 al ANSVSA. Câinii se identifică, exclusiv, prin implantarea unui microcip în termen de maximum 90 de zile de la fătare, dar în orice caz înainte de vânzarea, donarea cu titlu gratuit sau scoaterea în spaţii publice a acestora, de către medici veterinari din unităţile medicale veterinare de asistenţă înregistrate în Registrul unic al cabinetelor medicale veterinare cu sau fără personalitate juridică,  precum şi din universităţile care deţin clinici veterinare universitare, înregistraţi ca identificatori şi operatori ai sistemului national RECS.

          „Înregistrarea în sistemul naţional RECS a câinilor identificaţi se realizează odată cu microciparea şi eliberarea carnetului de sănătate, în cazul prezentării proprietarilor la sediul cabinetelor veterinare, respectiv în maximum 5 zile de la implantarea microcipului, în cazul deplasării medicului veterinar la proprietarii de câini. Trebuie explicat clar, că vaccinul şi manopera sunt gratuite pentru proprietari, dar achiziţionarea microcipului – 9 lei – şi aplicarea lui vor costa, în medie, 15 lei. Dacă s-ar face o solicitare din partea consiliilor locale, costurile ar fi mult mai mici. Spre exemplu, la 1.000 de microcipuri s-ar putea plăti 5-6.000 de lei. Aşadar, cu o treime mai puţin”, a menţionat dr. Costică Retea.

Anul trecut, vaccinul antirabic a expirat, prin nefolosire

vaccin pisicaO situaţie delicată s-a petrecut anul trecut, ne mai informează conducerea DSVSA Dolj. Concret, medicii sanitar-veterinari au fost amendaţi că le-au expirat vaccinurile antirabie. Or, nici în această perioadă, situaţia nu este mai bună „La aproximativ 30 % din gospodării s-a efectuat vaccinul antirabic. Iar campania s-a încheiat la finele lunii februarie. Facem, deja, adrese către primării să înceapă cât mai repede vaccinarea. Trebuie să înţeleagă cu toţii, că suntem expuşi un risc destul de crescut în această privinţă”.

          Câinii neidentificaţi şi neînregistraţi aflaţi în spaţiile publice sunt consideraţi câini fără stăpân şi sunt trataţi conform prevederilor legislaţiei specifice în vigoare. Să mai amintim că, refuzul vaccinării câinilor şi pisicilor de către proprietarii acestora constituie contravenţie şi se sancţionează conform H.G. nr. 984/2005, art. 5 lit. J, pct. 3 cu amendă de 400-800 lei pentru persoanele fizice şi 400-1000 lei în cazul persoanelor juridice. Fireşte, ar fi un impact social greu de acceptat şi nimeni nu ia în calcul o astfel de posibilitate, deşi este legală. Din aceste considerente, conducerea DSVSA Dolj face un apel la toţi factorii de decizie locali să trateze campania antirabică cu mult mai multă atenţie.