În perioada următoare : „Un nou concept de exploatare va fi implementat cu scopul reducerii duratei de intervenţii în reţele”

0
1095

Eugen ButoarcaDistribuţie Oltenia a derulat pe parcursul lui 2016, o serie de proiecte strategice : reducerea pierderilor de energie electrică, programul de transformare într-o companie SMART, modernizarea reţelei electrice pentru îmbunăţirea parametrilor tehnici şi a calităţii energiei distribuite, etc. Acestea sunt doar o parte din investiţiile făcute în anul precedent. Despre modul în care au fost implementate proiectee, despre nivelul investiţilor, dar şi ce îşi propune compania să facă în perioada următoare ne-a vorbit Eugen Butoarcă, directorul executiv Distribuţie Oltenia.

 

Care a fost valoarea investiţiilor în anul 2016 şi cum aţi gândit strategia? Au influenţat în vreun fel rezultatele de anul trecut strategia ce urmează să fie implmentată de anul acesta?

Anul trecut ca şi în anii precedenţi, am continuat planul ambiţios şi de durată al investiţiilor în reţeaua de distribuţie a energiei electrice, în scopul optimizării şi modernizarii liniilor de joasa tensiune, inlocuirea branşamentelor electrice şi  scoaterea contoarelor de măsurare a consumului de energie la limita de proprietate, pentru a îmbunătăţi parametrii de calitate ai reţelei de medie tensiune, extinderea sistemului SCADA prin creşterea nivelului de automatizare şi control la distanţă a staţiilor şi liniilor de medie tensiune şi, bineînţeles, pentru a oferi consumatorilor condiţii de racordare corespunzătoare.

distributie (1)Şi să revenim la strategie…

Strategia rămâne în linii mari aceeaşi şi pentru anul 2017, o reorientare este sistemul de exploatare şi mentenanţă preventivă a reţelelor, deoarece avem reţele de joasă tensiune instalate pe suprafeţe mari, situaţia este mai dificil de gestionat, acesta fiind motivul pentru care am organizat mai multe lucrări de mentenanţă cu focus pe acţiuni preventive. În partea a doua a acestui an, un nou concept de exploatare va fi implementat cu scopul reducerii duratei de intervenţii în reţele şi creşterea calităţii serviciilor oferite utilizatorilor reţelei electrice.

Pe ce îşi va concentra mai exact, activitatea compania ?

În perioada următoare, Distribuţie Oltenia îşi va concentra activitatea pe modernizarea reţelei aeriene şi subterane de medie tensiune în care s-a înregistrat un număr ridicat de incidente, noi staţii de transformare vor fi modernizate şi integrate în sisteme de automatizare SCADA, sute de echipamente telecomandate vor fi instalate pe reţeaua de medie tensiune şi integrate în sistemele de automatizare a distribuţiei, sute de noi trasformatoare de medie/ joasă tensiune şi cutii noi de distribuţie vor fi instalate în tot atâtea zone/localităţi. Totodată, prin intermediul procesului de transformare SMART, am început reorganizarea întregii activităţi de distribuţie pentru a oferi servicii de înaltă calitate clienţilor noştri şi pentru a reduce in mod semnificativ durata şi numarul de întreruperi în alimentarea cu energie electrică.

Care este evoluţia investiţiilor bugetate în 2017 faţă de anul 2016 în judeţul Dolj?

La nivelul judeţului Dolj, valoarea investiţiilor Distribuţie Oltenia bugetate pentru anul 2017 este de 40,036 milioane lei cheltuieli de investiţii (CAPEX) şi 35,764 milioane lei puneri în funcţiune (PIF). Anul trecut, în judeţul Dolj, am investit 25,398 milioane lei cheltuieli de investitii (CAPEX) şi 26,381 milioane lei puneri în funcţiune (PIF).

Ce înseamnă pentru operatorul Distribuţie Oltenia reducerea pierderilor şi care este nivelul acestora în judeţul Dolj ?

distributieCând vorbim despre pierderi, ne referim atât la consumul propriu tehnologic care este acceptat fiind determinat de caracteristicile tehnice ale instalaţiilor (lungime, secţiune linii, energii vehiculate, schema alimentare,  pierderi gol-sarcina linii/ transformatoare  echipamente, dar şi la pierderile comerciale materializate de  sustragerile de energie electrică. În ceea ce priveşte sustragerea de energie electrică, aceasta reprezintă un fenomen care a luat amploare în ultima vreme fiind periculos pentru toţi consumatorii, inclusiv pentru cei care nu sustrag energie electrică, întrucât instalaţiile improvizate pot genera incendii şi chiar pierderi de vieţi omeneşti, pe lângî întreruperi şi fluctuaţii de tensiune, şi imposibilitatea de a utiliza apăratele electrocasnice la parametri normali.

Despre ce prejdiciu vorbim…cum se calculează el ?

Este important de menţionat faptul că în judeţul Dolj au fost identificate anul trecut în medie 113 cazuri/ lună în care au existat suspiciuni de consum ilicit de energie electrică. Asta înseamnă un prejudiciu de aproximativ 19 400 000 kWh – 7 000 000 RON. În colaborare cu autorităţile locale şi instituţiile abilitate au fost organizare sesiuni de conştientizare asupra riscurilor la care se supun persoanele care sustrag energie electrică prin intervenţii neautorizate în reţeaua electrică.

 Şi a avut loc rebranduirea : CEZ Distribuţie a devenit Distribuţie Oltenia. Care a fost impactul  asupra consumatorilor, cum a fost primită această schimbare?

CEZ Distribuţie şi-a schimbat doar denumirea şi identitatea vizuală. Sub denumirea Distribuţie Oltenia, compania va continua proiectele de investiţii majore în beneficiul consumatorilor de energie, implementând proiectele curente şi dezvoltând unele noi. Echipa de specialişti a Distribuţie Oltenia va continua să implementeze procesul de SMART Transformation şi astfel să introducă în era digitală procesul de distribuţie a energiei electrice în Oltenia.

Ne asiguram clientii ca desi inima distributiei energiei electrice din Oltenia are o nouă denumire şi o nouă înfăţişare: Distribuţie Oltenia, aceasta îşi pastrează obiectivul principal: distribuţia energiei electrice în condiţii de securitate în exploatare a instalaţiilor electrice, siguranţa în funcţionare şi asigurarea parametrilor de calitate.

Ştim că la nivelul judeţului Dolj realizaţi un proiect, Ucenic Electricain şi care se adreseată cu precădere elevilor de clasa a IX-a. Ce şi-a propus acest proiect ?

Proiectul Ucenic Electrician este un proiect pilot susţinut de către Distribuţie Oltenia care şi-a propus să formeze noua generaţie de electricieni a viitorului.

Proiectul şi-a deschis porţile anul trecut pentru 48 de elevi ai claselor cu profil electric de la Colegiul Tehnic Energetic Craiova şi Liceul Tehnologic Astra Pitesti, fiind desfăşurat în parteneriat cu cele două instituţii scolare, precum şi cu Inspectoratele Şcolare Judeţene Argeş şi Dolj şi Asociaţia ROI. Practic, Distribuţie Oltenia le susţine primii paşii în meseria de electrician de joasă tensiune prin echiparea unor laboratoare electrice cu echipamente de ultimă generaţie, le oferă stagii de pregătire practica în cadrul companiei, cursuri, sesiuni de mentorat şi burse şcolare pentru primii 5 elevi cu rezultate foarte bune, în valoare de câte 200 lei lunar, suplimentar faţă de cele oferite de stat. La sfârşitul celor trei ani de scoala profesionala, după obţinerea calificării profesionale, absolventii vor avea întâietate la angajarea în cadrul companiei Distribuţie Oltenia, însă vor trece şi ei prin procesul de recrutare necesar ocuparii unei funcţii.