DSP Dolj a amendat Spitalul Filantropia cu 25.000 de lei

0
479

Direcţia de Sănătate Publică Dolj a amendat cu suma de 25.000 de lei Spitalul Filantropia din Craiova. Sancţiunea vine, potrivit reprezentanţilor DSP, în urma unor nereguli pe care inspectorii sanitari le-au constatat pe parcursul controlului efectuat la unitatea sanitară. Vinerea trecută, doi pacienţi au decedat în condiţii suspecte, iar alţi patru au prezentat reacţii adverse, în urma unor transfuzii de sânge.

Luni după-amiază s-a finalizat controlul inspectorilor sanitari la Spitalul Filantropia şi un raportat a fost înaintat către Ministerul Sănătăţii. Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Dolj au verificat dacă s-au respectat procedurile privind transfuzia sanguină, dar şi foile de observaţii, fişele de sânge ale Unităţii de Transfuzii Sanguine din cadrul spitalului şi etichetele de pe pungile de sânge.

Asistentele şi medicul de gardă au fost şi ei sancţionaţi

spitalul filantropiaPrintre problemele sesizate se numără şi faptul că transfuziile s-au făcut după-amiaza şi nu dimineaţa, aşa cum prevede protocolul.

„S-au verificat pungile de sânge administrate pacienţilor şi ele coincid cu cele menţionate în foaia de observaţie, dar şi în documentele de la Centrul de Transfuzii Sangvine. Nu au fost erori de compatibilitate. S-a constat însă că nu au fost respectate în totalitate procedurile privind transfuzia sanguină. Recomandarea Comisiei de Hemovigilenţă a spitalului este ca transfuziile să se facă în prezenţa medicului curant, în intervalul orar 8.00-13.00. În acest caz, transfuziile s-au făcut după-amiaza.  De asemenea, foaia de observaţie nu era completă, nu trecuseră ora când a început tratamentul, ora când s-a finalizat, dacă pacientul acceptă tratamentul sau dacă era politransfuzat”, a precizat dr. Ştefan Popescu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Dolj.

Direcţia de Sănătate Publică Dolj a mai sancţionat, cu câte 1.000 de lei pe medicul de gardă şi pe cele două asistente, care erau de serviciu, vineri seară, dar şi asistentul Unităţii de Transfuzii Sanguine a Spitalului Filantropia.

S-a autosesizat şi Avocatul Poporului

dspAncheta nu se opreşte, însă aici, pentru că institutul de medicină legală trebuie să studieze analizele de laborator anatomopatologice şi toxicologice recoltate de la pacienţii decedaţi. Sunt mai multe anchete în derulare, în acest caz, inclusiv a poliţiei.

Şi Avocatul Poporului s-a autosesizat şi verifică dacă au fost încălcate drepturile constituţionale la viaţă şi la integritate fizică. Mai exact, sesizarea din oficiu şi ancheta vizează posibila încălcare a art. 22 şi art. 34 din Constituţia României privind dreptul la viaţă şi la integritate fizică şi psihică şi dreptul la ocrotirea sănătăţii.

Autosesizare Avocatului Poprului vine după ce şase dintre cei 12 pacienţi ai Spitalului Municipal „Filantropia” din Craiova care au fost, vinerea trecută, supuşi unor transfuzii de sânge au prezentat reacţii adverse. Doi dintre aceştia, o femeie de în vârstă de 81 de ani şi un bărbat de 64 de ani au decedat, ceilalţi patru fiind în prezent în stare bună. Poliţiştii din cadrul Secţiei 1 Poliţie Craiova au început o anchetă penală la Spitalul Municipal „Filantropia” din Craiova pentru moarte suspectă, după ce conducerea unităţii spitaliceşti a sesizat organele penale cu privire la această situaţie.