Scandal la Rast: cum a câştigat primarul Iulian Silişteanu un „război” la care nu a participat!

0
964

rast primariarast APovestea este lungă, începută în vara trecută, imediat după alegerile locale, are toate ingredientele derivate dintr-un conflict de sorginte politică, tranşat definitiv, de dată recentă, mai exact prin Decizia numărul 79/16 ianuarie 2017 a secţiei de Contencios Administrativ şi Fiscal, din cadrul Curţii de Apel Craiova. Prin care se menţine întocmai Sentinţa cu numărul 2327/18 august 2016, pronunţată de secţia similară a Tribunalului Dolj. Instanţele au apreciat că şedinţa de constituire a Consiliului local Rast s-a desfăşurat fără respectarea prevederilor legale, neputându-se stabili care persoane, din cele convocate, prin ordinul prefectului, au participat efectiv la şedinţa menţionată, care dintre acestea au votat, de ce nu s-au validat mandatele a trei dintre consilieri, declaraţi aleşi de Biroul electoral de circumscripţie, de ce s-au validat mandatele a trei persoane care nu aveau calitatea de consilier declarat ales, cine a participat la votul de validare a consilierilor locali – în cazul că au participat toate persoanele care au fost validate în această funcţie – deoarece 3 dintre ele nu fuseseră convocate prin ordinul prefectului. Validarea, deci dobândirea statutului de ales local în cazul lui Vlădoi Teodor George şi Trandafir Daniel fiind nelegală. Cum, potrivit prevederilor exprese ale art. 31 (al. 1) din Legea 215/2001 republicată cu modificări, hotărârea Consiliului local Rast prin care se realizase validarea sau invalidarea mandatelor de consilier local era definitivă, recursul s-a exercitat la celelalte hotărâri ale Consiliului local Rast numărul 1, 3, 4, 5 din iulie 2016. Rastul nu are, momentan, Consiliu local, nu are viceprimar, şi de aici toate celelalte consecinţe administrative, nefaste pentru colectivitate. Probleme mari vor fi cu „aprobarea” bugetului.

O realitate de care nu s-a ţinut cont

rast 1La Rast, primarul Iulian Silişteanu are merite recunoscute de toată comuna. De lumea teafără a acesteia. Reîntemeiat pe un alt amplasament, după inundaţiile teribile din primăvara anului 2006, sub nemijlocita sa coordonare, Rastul Nou are o istorie recentă. Lui Iulică Silişteanu nu puţini sunt aceia care opinează că ar trebui să i se ridice o statuie. Probabil se va întâmpla şi asta. De bună seamă are şi duşmani, fiindcă nu s-ar simţi bine în lipsa acestora. La alegerile locale din vara trecută, social-democraţii doljeni, prin reprezentanţii lor de zonă, au găsit de cuviinţă să vină cu un alt candidat, mai tânăr, de perspectivă, cum se spune, renunţând la el, pe motivul vârstei şi al inflexibilităţii. Iulică Silişteanu a candidat şi a recâştigat mandatul de primar, din partea PSRO, care îl avea ca lider pe Mircea Geoană. Decizia renunţării la el nu a fost una prea înţeleaptă, dar povestea de faţă abia începea. Cei 13 consilieri locali rezultaţi din alegerile locale aveau următoarea distribuire: PSD – 2; PNL – 5 şi PSRO – 6. Cu alte cuvinte alegerea viceprimarului, rezultat dintr-o majoritate simplă devea „o problemă” necesitând negocieri… la sânge. Înţelegând „înţelegerea” liberalo – social-democrată, cam insolită în vara trecută, pentru susţinerea candidaturii consilierului local Ciprian Arnăutu – inginer silvic la Ocolul silvic Poiana Mare -, contracandidatul său la primărie, Iulică Silişteanu a exprimat doar opţiunea pentru o altă persoană şi a ieşit din decor. Oricum, consilierii săi, 6 la număr, nu aveau treabă cu desemnarea viceprimarului, „revolta” producându-se în tabăra social-democrată, care paradoxal avea doar doi consilieri locali, dar cu vot decesiv în desemnarea viceprimarului.

Cine mişcă, rămâne fără mandat

rast 2 ALa 23 iunie 2016 şi 28 iunie 2016 nu au fost îndeplinite condiţiile legale pentru constituirea Consiliului local Rast rezultat din alegerile locale ţinute la 5 iunie 2016. La 1 iulie 2016 au fost convocaţi şi validaţi următorii consilieri locali, cărora le-a fost eliberat certificatul constatator: Vlădoi Teodor George, Doru Mateescu – ambii din partea PSD; Iulian Silişteanu, Florian Călugăreanu, Gabriela Stanca, Ispas Marius Gabriel, Florin Cioroianu, Maria Mitricună şi Ştefan Ciupitu – din partea PSRO; Arnăutu Cătălin Ciprian, Mirea Radu Sorin, Pîrvu Eugen, Lica Florica, Ion Băluţă – din partea PNL. Anterior şedinţei din 1 iulie 2016, în cadrul căreia s-a constituit Consiliul local Rast, lui Vlădoi Teodor George, numărul 1 pe lista de candidaţi, i se retrăsese sprijinul politic şi fusese exclus din PSD… fiindcă fluierase în biserică. Tot la 1 iulie 2016, Consiliul local Rast mai era informat printr-o adresă (nr. 196 – PSD Dolj) că Doru Mateescu şi Marian Ungureanu – poziţiile 2 şi 4 pe buletinele de vot -, renunţau în scris la mandatul de consilier local, urmând a fi înlocuiţi cu consilieri supleanţi, fără nici o trimitere sau, mai exact, fără nici o vorbă la mandatul lui Vlădoi Teodor George. În aceste circumstanţe, rast 3 Aalegerea lui Arnăutu Cătălin Ciprian, în funcţia de viceprimar, a fost considerată ca nelegitimă, din cauza artificiilor aiuritoare la care s-a apelat. Cum, reclamanţii Vlădoi Florian, locul 3 pe lista de candidaţi, Dunăvete Ion Ionuţ, locul 5 şi Iovana Elena Roxana, locul 6, au contestat în instanţă invalidarea mandatelor lor de consilieri locali şi excluderea din partid, instanţa s-a văzut pusă într-o situaţie realmente încurcată. Adică, toţi aceia care nu votau cum li se cerea, rămâneau fără sprijin politic, fiind implicit excluşi. Din analiza buletinului de vot reiese că, din partea PSD au fost declaraţi aleşi 2 consilieri locali: Vlădoi Teodor George şi Mateescu Doru, că celui dintâi i s-a retras sprijinul politic, iar Mateescu Doru şi Marian Ungureanu şi-au dat demisia, fiind, ulterior, excluşi fără a fi înştiinţaţi. Practic, din toate „aranjamentele” prost făcute, nu a ieşit nimeni câştigător. Dimpotrivă. La Rast s-a încercat, ca şi în alte dăţi, o înţelegere politică, cuplată cu o altă înţelegere politică, într-o localitate diferită a Doljului. Într-o parte câştiga PSD-ul, iar în alta PNL-ul. Cum nimeni nu a mai fost de acord cu nimeni, gâlceava s-a acutizat, s-a ajuns în instanţa de judecată, unde s-a decis: alegeri anticipate – pentru Consilul local la Rast. Care costă. Pentru alegerea noului Consiliu local stabilirea datei va fi făcută de Guvern, la propunerea prefectului, în maximum de 90 de zile de la rămânerea definitivă şi irevocabilă a Hotărârii judecătoreşti.