Un bilanţ al situaţiei actuale a refugiaţilor…

0
376

Înaltul Comisariat pentru Refugiaţi al ONU a denunţat recent situaţia grea a migranţilor, care înfruntă valul de frig din unele părţi ale Europei, în special în Grecia. În cazul operaţiunilor de relocare şi reinstalare, Acordul cu Turcia este aplicat în mod corect. Ieri, membrii comisiei pentru libertăţi civile au făcut bilanţul situaţiei actuale a refugiaţilor, împreună cu reprezentanţi ai Comisiei, Consiliului şi UNHCR.

refugiatiÎn faţa membrilor comisiei pentru libertăţi civile, ministrul de interne maltez Carmelo Abela, în numele preşedinţiei prin rotaţie a Consiliului Uniunii Europene, se angajează să reconcilieze diferitele puncte de vedere ale guvernelor naţionale în ceea ce priveşte imigraţia. „Baza dialogului trebuie să fie responsabilitatea şi solidaritatea. În mod direct sau indirect, toate statele membre sunt afectate de această criză a migraţiei”, a spus dumnealui. „Trebuie să oferim refugiu celor care au nevoie cu adevărat de acesta, dar, în acelaşi timp, trebuie să acţionăm rapid pentru returnarea celor care nu îndeplinesc criteriile de protecţie internaţională”, a adăugat el.

În iulie 2016: Trei milioane de refugiaţi sirieni s-au înregistrat în Turcia

refugiati-1Turcia este în prezent ţara cu cel mai mare număr de refugiaţi din lume. Mai mult de trei milioane de refugiaţi sirieni s-au înregistrat acolo în luna iulie. Ca răspuns la criza migraţiei, statele membre şi Turcia au semnat, la 18 martie 2016, un acord cu privire la migranţi şi refugiaţi. În timpul dezbaterii din Parlament,  deputaţii europeni au evaluat punerea în aplicare a acestui text, iar eurodeputata Ana Gomes (S&D, Portugalia) nu a ezitat să descrie acordul ca fiind „ilegal şi imoral”. Jeroen Lenaers, deputat olandez PPE, a declarat că acordul ar fi reuşit, totuşi, să reducă în mod semnificativ numărul de decese pe mare. Cu toate acestea, pentru a îmbunătăţi în continuare eficienţa, „trebuie să ne asigurăm că sunt îmbunătăţite condiţiile de primire a refugiaţilor”, a spus acesta.