O avarie de proporţii care a apărut pe magistrala de agent termic a CET 2 a lăsat în frig tot cartierul Valea Roşie. Timp de o zi şi o noapte, nu a curs apă caldă la robinete şi nici un calorifer nu a primit căldură, locatarii fiind nevoiţi să apeleze la calorifere electrice sau alte surse pentru a se putea încălzi cât de cât. După zeci de ore petrecute în frig, echipele de intervenţie au reuşit abia ieri la prânz să remedieze problema şi să repornească furnizarea gigacaloriei către cele 6 puncte termice din zonă.
Avaria s-a produs pe strada „Vântului”, la intrarea în cartierul Valea Roşie şi, după toate probabilităţile, a fost cauzată de gerul puternic din aceste zile. Potrivit reprezentanţilor SC Termo, totul a pornit de la o spărtură care s-a produs pe traseul magistralei ce transportă apa fierbinte, furnizată de CET 2 celor şase puncte termice cu care se face încălzirea tuturor blocurilor din cartierul respectiv.
„Nu a fost avaria noastră, ci a colegilor de la CET 2, fiind vorba de magistrala prin care se transportă apă fierbinte către punctele noastre termice. S-a lucrat în condiţii foarte grele, i-am ajutat şi noi cu muncitori şi apartatură, dar, din păcate, a fost vorba de ceva mult mai serios şi nu s-a reuşit să se termine lucrarea într-un termen scurt”, a explicat Dan Magla, administratorul special al SC Termo SRL Craiova.
Avaria s-a produs la un nod de reţele
Din câte se pare, magistrala a pleznit la întretăierea cu o conductă de gaze ce alimentează, de asemenea, cartierul respectiv. Fiind vorba de un nod de reţele, intervenţia a fost mai dificil de realizat, presupunând săpături şi luarea unor măsuri suplimentare de precauţie.
„A fost o problemă destul de serioasă. S-a lucrat noaptea, pe nişte temperaturi scăzute, şi, în primul rând, nici nu este vorba de aritmetică pentru a şti cu precizie cum se comportă nişte conducte vechi. S-a făcut tot ce s-a putut pentru a se putea relua furnizarea căldurii”, a mai spus Dan Magla.
Reprezentanţii CET 2 au explicat, la rândul lor, că a fost vorba de o avarie destul de puternică, produsă din cauza gerului, şi care a necesitat un timp mai îndelungat pentru remediere decât se preconizează iniţial.
Problema a fost remediată, după mai multe ore de lucru
Din cauza acestei defecţiuni, toate blocurile din cartierul Valea Roşie, racordate la cele 6 puncte termice, nu au primit nici apă caldă la robinete şi nici căldură în calorifere. Noaptea, când temperaturile coboară, a fost cel mai greu de suportat, oamenii fiind nevoiţi să apeleze la alte surse de căldură sau, în lipsa acestora, pur şi simplu să mai pună nişte haine în plus.
Abia ieri, în jurul prânzului, după ce, în sfârşit, s-a remediat problema, s-a reluat furnizarea şi caloriferele au început să se încălzească. A fost, totuşi, o altă mică problemă, la unul dintre cele şase puncte termice defectându-se o parte din instalaţii. De această dată, a trebuit să intervină echipele de la SC Termo pentru a reface şi această problemă.
„Până seara, tot cartierul Valea Roşie va avea căldură în apartamente. Toate punctele termice vor fi puse sub tensiune şi nu nimeni nu va mai suferi de frig”, a dat asigurări Dan Magla, administratorul special al SC Termo.
Din cauza vechimii conductelor, riscul rămâne
Atâta timp cât temperaturile de afară sunt foarte scăzute, riscul ca o conductă să mai sufere o problemă asemănătoare rămâne. Reprezentanţii SC Termo au recunoscut că, din păcate, reţeaua de alimentare a oraşului este foarte veche şi poate să cedeze când este ger puternic.
„Acesta este sistemul de distribuţie, unul vechi şi cu lacunele lui. Însă nu avem ce să facem, trebuie să ne luptăm cu el şi să le asigurăm craiovenilor căldura din timpul iernii”, a mai spus Dan Magla.
Avaria din aceste zile este a doua de când Craiova s-a aflat sub cod portocaliu de ger. Săptămâna trecută, tot din cauza temperaturilor scăzute, o conductă a CET 2 a fost afectată, iar mulţi craioveni au fost lăsaţi în frig.