Ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru: Au existat intervenţii masive de boicotare a concursului noilor directori de şcoli

0
454

mircea_dumitru_99124300Ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, a declarat că au existat presiuni politice foarte mari de boicotare a concursului pentru ocuparea funcţiilor de director şi director adjunct din învăţământul preuniversitar, dar s-a reuşit finalizarea cu succes a acestuia.

,,Au existat masive intervenţii, intruziuni de natură politică în boicotarea acestui concurs, atât din partea reprezentanţilor partidelor, care în mod direct sau în mod insidios, au încercat să oprească desfăşurarea concursului. S-a încercat inclusiv în Parlament, în Senat, să se introducă într-o Ordonanţă de Urgenţă, într-un act normativ, un articol care să blocheze concursul. Prin motivul care părea îmbrăcat într-o argumentare raţională, dar care era total ipocrit, că e foarte bun concursul, dar că nu e momentul să îl facem acum”, a declarat ministrul.

Mircea Dumitru a mai precizat că la acest concurs s-au înscris aproximativ 9.000 de candidaţi, iar după prima fază, care a constat într-un test scris, s-au calificat peste 7.100 dintre aceştia. Ulterior s-au desfăşurat fazele B şi C, care au constat în susţinerea CV-ului şi prezentarea planului de management pentru o perioadă de patru ani. În urma acestor ultime probe, s-au înregistrat aproximativ 300 de contestaţii, care sunt acum în analiză.

,,Am reuşit, totuşi, să finalizăm concursul şi vă putem anunţa că în momentul de faţă suntem în faza de soluţionare a unor contestaţii, Corpul de Control al Ministerului urmează să analizeze petiţiile primite, cert este că nu mai târziu de 9 decembrie se va încheia acest concurs şi vom anunţa care sunt finalmente viitorii directori de şcoală. Deşi au existat probleme reale în desfăşurarea concursului, şi insist mai degrabă în desfăşurarea concursului decât în planificarea sau organizarea lui, totuşi, în momentul de faţă putem spune că rezultatul acestui concurs e de natură să ne inspire un optimism rezonabil şi moderat. Am urmărit profesionalizarea managementului şcolar prin organizarea acestui concurs naţional pentru ocuparea funcţiilor de directori şi directori adjuncţi din cadrul instituţiilor de învăţământ, dar, în acelaşi timp, am urmărit să rupem o tradiţie care, cred eu, nu este benefică pentru dezvoltarea şcolilor din România, tradiţia prin care, de ani de zile, directorii au fost desemnaţi prin numire directă şi nu au fost selectaţi prin concurs public”, a spus Dumitru.

Ultimul concurs public pentru ocuparea funcţiei de director al unei şcoli sau a unui liceu din România a fost organizat în anul 2008, de atunci conducerile unităţilor de învăţământ fiind numite direct de inspectoratele şcolare.