Artiştii Filarmonicii „Oltenia”: protest cu scandări şi pancarte

0
576

La o săptămână după ce au purtat banderole albe pe braţ chiar în timpul unui concert, artiştii Filarmonicii „Oltenia” au ales o nouă formă de protest împotriva „faptelor şi situaţiilor de intimidare, ameninţare, instigare şi manipulare” de existenţa cărora acuză câteva persoane din cadrul instituţiei. Ieri, peste 50 de membri ai Orchestrei Simfonice, corişti şi personal administrativ au scandat „Demisia!”, „Vrem respect!” şi au afişat pancarte cu mesaje împotriva directorului artistic, şefilor Biroului Resurse Umane şi Biroului Organizare Spectacole.

protest 1Oamenii spun că cei trei nu îşi mai pot ocupa funcţiile atât timp cât comportamentul lor este unul abuziv şi discreditează munca unor artişti profesionişti şi imaginea unei instituţii cu reputaţie. Protestul a durat aproximativ o jumătate de oră, angajaţii afirmând că vor continua să îşi manifeste astfel nemulţumirile până ce împricinaţii vor pleca. Nici unul dintre ei nu a fost disponibil, ieri, pentru a-şi prezenta punctul de vedere: directorul artistic Mihai Ungureanu a solicitat trei zile libere, între 5 şi 7 decembrie, iar şefele celor două birouri, Niculina Călugăru şi Mihaela Nedelcu, s-au făcut nevăzute, nefiind de găsit în instituţie după protest.

„Să ajungi să protestezi în felul acesta este absolut regretabil, dar oamenii sunt într-un punct în care nu mai pot tolera…”, a afirmat Dorin Măciucă, numit director interimar al Filarmonicii „Oltenia” pentru o perioadă de patru luni, după plecare lui Vlad Drăgulescu ca director artistic al Teatrului Naţional din Craiova, cu data de 29 noiembrie a.c.

Protestul cu scandări şi pancarte de la Filarmonica „Oltenia” este unic în istoria de un secol a instituţiei. Un conflict asemănător s-a iscat, la începutul anilor 2000, la Teatrul Liric „Elena Teodorini” (astăzi, Opera Română Craiova), câteva zeci de angajaţi, adunaţi la Primăria Craiova, cerând demisia directorului de la vremea respectivă, dirijorul Emil Maxim.

„Filarmonica = Cultură / Filarmonica ≠ Afaceri”, „Jos trinomul Ungureanu-Călugăru-Nedelcu!”, „Suntem artişti / Vrem respect / Nu teroare şi dispreţ” au scris protestatarii pe bannerele afişate, ieri, în holul Filarmonicii „Oltenia”. Folosind percuţia ca sunet de fundal, oamenii au scandat „Demisia!”, „Ne-am săturat!”, „Suntem artişti!”, „Vrem respect!” şi „Jos trinomul!”. De asemenea, ei au vorbit despre abuzuri şi comportament discreţionar din partea celor trei şi au prezentat 36 de declaraţii scrise ale tot atâtor angajaţi ai instituţiei în care aceştia relatează „fapte şi situaţii de intimidare, ameninţare, instigare şi manipulare”.

Mustrat pentru că s-a plâns de „un program prea încărcat”

2Una dintre ele îi aparţine lui Mircea Suchici, angajat al Filarmonicii în funcţia de solist instrumentist, cu o vechime de 23 de ani în cadrul instituţiei. „A face rău poate e o întâmplare, dar a persevera e diabolic! Iar noi avem aici persoane diabolice! Manipulează colectivul, îl dezinformează, îl pedepsesc – eu am luat două mustrări în Europa Season, pentru că am spus că e un program prea încărcat! (…) Vine (n.r. – Mihai Ungureanu, director artistic) şi îţi afişează un program care este, uneori, imposibil de realizat, iar dacă îi atragi atenţia te trezeşti cu un referat, care ajunge la Comisia de disciplină. Şi cine este acolo? Doamna Călugăru (n.r. Niculina Călugăru, şef Birou Resurse Umane şi preşedinte al Comisiei de disciplină), care stabileşte o sancţiune de 10 la sută din salariu, pe trei luni, cum am primit eu”, a declarat, ieri, Mircea Suchici. „Ca muzician, ai nevoie de o anumită stare ca să urci pe scenă şi să participi la actul interpretativ. Ori, dacă această stare îţi este perturbată în fiecare zi, ajungi la un stres care îl dublează pe cel muzical!”, a mai spus acesta.

Membrii de sindicat nu le-au cântat în strună celor trei

protest 2«Oamenii sunt sunaţi acasă, ameninţaţi! „Rugaţi” să facă diverse lucruri când mai e foarte puţin până să le expire contractul de angajare…», a exemplificat Bogdan Uţă, solist instrumentist (clarinet) în Orchestra Simfonică din anul 2001. „Foarte mulţi colegi au fost îndrumaţi să părăsească Sindicatul Liber al Artiştilor Instrumentişti şi să se înscrie în altul, aservit şi care nu are cum să le reprezinte interesele”, a completat Ion Vărzaru, artist instrumentist – şef partidă trombon în perioada 1992-2005, în prezent colaborator. „Sfătuită” în acest sens afirmă că a fost şi Sînziana Mugea, şef partidă oboi, după cum povesteşte în declaraţia dată: «Încă de când m-am angajat şi mi-am exercitat dreptul de a face parte din sindicatul acestei instituţii, doamna Călugăru mi-a făcut diverse aluzii. Îmi reproşa că sunt „spălată pe creier” de anumiţi oameni din sindicat. Aceste constatări mi s-au părut absolut nelalocul lor». O situaţie asemănătoare relatează şi Dacian Mândru, angajat al Filarmonicii din 2004, în prezent şef partidă trombon: «În cadrul unei conversaţii la sediu, de natură profesională, doamna Călugăru mi-a spus că: „Dacă vrei să fii şef de orchestră, trebuie să îţi dai demisia din sindicat”». Artistul nu numai că nu şi-a dat demisia, dar a acceptat şi funcţia de lider al Sindicatului Liber al Artiştilor Instrumentişti, după numirea lui Dorin Măciucă în funcţia de manager interimar.

„Dorim să avem în rândurile noastre oameni pozitivi, cu atitudini constructive”

4Oamenii au mai vorbit, ieri, şi despre alte fapte grave, unele soluţionate după ani de zile în instanţele de judecată, despre dezinformări – profitându-se de lipsa de cunoştinţe juridice a angajaţilor –, ori abuzuri. „Se speculează că au fost diverşi solişti şi dirijori invitaţi să presteze aici pentru ca mai apoi să întoarcă servicii directorului artistic, care beneficiază şi de statutul de solist concertist”, a mai afirmat Bogdan Uţă. Numeroase alte situaţii sunt exemplificate în cele 36 de declaraţii date de angajaţii Filarmonicii. „Ne vom continua activitatea artistică în condiţii de profesionalism, respectând valorile, etosul moral şi conduita intelectuală ale acestei instituţii de reputaţie naţională şi internaţională. În orice stat modern, democrat, civilizat, atitudini de intimidare, de instigare, încercarea de dezbinare a unităţii colectivului sunt amendate imediat. Noi – cei prezenţi şi cei care nu au avut curajul să ni se alăture – dorim să avem în rândurile noastre oameni pozitivi, cu atitudini constructive, care să fie mândri că reprezintă această instituţie”, a declarat Iulia Negrea, şef Birou Imagine.

Fostul lider de sindicat, Dorin Măciucă – director interimat pentru patru luni

Numit de Primăria Craiova în funcţia de manager interimar al Filarmonicii „Oltenia” pentru o perioadă de 120 de zile, începând cu data de 29 noiembrie 2016, Dorin Măciucă a declarat, ieri, că „este absolut regretabil să ajungi să protestezi în felul acesta” într-o instituţie de cultură, „dar oamenii se află într-un punct în care nu mai pot tolera”. Cât priveşte colaborarea, în perioada următoare, cu directorul artistic şi şefii celor două birouri, acesta spune că speră că va exista din partea tuturor. „Sunt absolut deschis să colaborez cu toată lumea implicată în rezolvarea acestei situaţii. Nu mi-am propus să închid uşile nimănui. Funcţia te obligă să faci asta. Dar aş vrea ca această deschidere şi colaborare să fie din partea tuturor, adică să nu încercăm să ne sabotăm activitatea”, a afirmat Dorin Măciucă. Acesta mai spune că situaţia tensionată din cadrul Filarmonicii este cunoscută demult şi la nivelul Primăriei Craiova, în subordinea căreia instituţia se află, şi că nesoluţionarea ei va conduce, cu siguranţă, la alte discuţii cu reprezentanţii acesteia.