Liceul „Matei Basarab” din Craiova, semnatar al unui Memorandum transfrontalier

0
549

basarabZilele trecute, la Kladovo, în Serbia, s-a semnat un acord important în ceea ce priveşte cooperarea transfrontalieră între România, Bulgaria şi Serbia, destinată integrării socio-economice inteligente, incluzive şi durabile a sprijinirii şi dezvoltării turismului. Din ţara noastră au participat mai multe entităţi, fie ele publice sau ONG-uri, iar din Dolj actul a fost parafat, pe învăţământ, numai de Liceul „Matei Basarab” din Craiova.

În Serbia, la Kladovo, în prezenţa reprezentanţilor a peste 80 de entităţi din România, Serbia şi Bulgaria a avut loc ceremonia oficială a semnării Memorandului ROSEB. Iniţiativa ROSEB (denumirea vine din iniţialele ţărilor participante – n.r.) este o iniţiativă trilaterală comună, ce are ca scop dezvoltarea socio-economică inteligentă incluzivă şi durabilă, prin sprijinirea dezvoltării turismului şi a utilizării pe termen lung a patrimoniului natural şi cultural din zona comună transfrontalieră.

Participanţii semnatari reprezintă regiuni importante din ţările partenere: districtele Bor şi Zajecar, din Serbia; Vidin, Montana şi Vratza, din Bulgaria; judeţele Dolj, Mehedinţi şi Olt, din România. Obiectivele principale ale ROSEB sunt: crearea unei platforme comune de cooperare transfrontalieră în turism, în paralel cu realizarea unei reţele atractive potenţialilor consumatori de turism de orice fel; utilizarea optimă a potenţialului turistic comun, prin stabilirea de mecanisme şi fluxuri structurate de participare la implementarea de planuri şi proiecte, setarea priorităţilor, în funcţie de obiectivele turistice – resurse naturale (arii protejate) şi culturale (monumente) existente în aria ROSUB.

Din România au participat reprezentanţi ai mai multor entităţi, dar, din Dolj, pe parte de învăţământ, semnatar a fost prof. Matilda Blagu, director al Liceului „Matei Basarab” din Craiova. „Suntem formatori de resurse umane în domeniul economic-turism şi am fost invitaţi să participăm. Am semnat acest Memorandum şi, pentru şcoala pe care o reprezint, este o oportunitate. Suntem convinşi că vom avea rezultate, iar proiectele care vor fi puse în aplicare sunt o şansă în plus atât pentru noi, cât şi pentru elevi şi mediul economic”, a precizat Matilda Blagu.

proiect (1)

proiect