Şase noi săli de expoziţie având ca tematică „Oltenia Preistorică” au fost inaugurate, ieri, în cadrul Secţiei de Istorie-Arheologie a Muzeului Olteniei, după ce, în luna martie a acestui an, alte 13 spaţii expoziţionale, ce propun o incursiune în Antichitatea şi Evul Mediu din Oltenia, s-au redeschis publicului, sub genericul „Redescoperă Istoria”. Şi de această dată amenajarea se bazează pe interactivitatea cu vizitatorii, combinând butaforia muzeală, adecvată să redea cât mai fidel atmosfera perioadei istorice prezentate, cu 187 de piese de patrimoniu. Între acestea se regăseşte una dintre cele mai valoroase pe care instituţia le deţine – craniul de femeie, cu o vechime de peste 30.000 de ani (al treilea ca vechime din Europa), descoperit în Peştera Muierii. Investiţia financiară a Consiliului Judeţean Dolj va continua aici şi pe parcursul anului viitor, când alte 13 săli de la etajul clădirii din strada „Madona Dudu” nr. 14, reconstituind perioada de la domnia lui Mihai Viteazul până la Revoluţia de la 1989, vor fi deschise. La final, publicul va avea la dispoziţie, la Secţia de Istorie-Arheologie, aproape 1.500 de metri pătraţi de spaţii expoziţionale moderne, pentru amenajarea acestora fiind investite aproximativ 800.000 de euro.
Noua expoziţie a Secţiei de Istorie-Arheolohie, „Oltenia Preistorică”, a fost amenajată în spaţiile de la subsolul clădirii, demersul fiind susţinut financiar de Consiliul Judeţean Dolj printr-o alocare de aproximativ 110.000 de euro. Expoziţia ilustrează aspecte precum prelucrarea lutului din cele mai vechi timpuri (Neolitic), ceramică din Epoca Bronzului, tehnici de prelucrare a minereului de cupru, dar şi ritualul funerar în Epoca Bronzului. Potrivit reprezentanţilor Muzeului Olteniei, „noua investiţie a respectat principiul după care s-a ghidat demersul pentru amenajarea spaţiilor de la parter, prin butaforie şi reprezentări la scară naturală, creându-se cadrul pentru o altfel de incursiune în istorie, una interactivă, fiind redată cu mai multă fidelitate atmosfera epocilor prezentate”.
Craniul de Homo Sapiens, una dintre cele mai valoroase piese expuse
«Expoziţia „Oltenia Preistorică” reprezintă un periplu prin preistoria spaţiului geografic delimitat de Carpaţi, Dunăre şi Olt, fiind prezentată, într-un concept original, viaţa comunităţilor omeneşti începând din Epoca Paleolitică (cca. 35.000-15.000 a.Chr.), de-a lungul Epocii Neolitice (cca.6600-3700 a.Chr.) şi până în Epoca Bronzului (cca. 3700-1200 a.Chr.). Expoziţia, prin tematică şi modul de prezentare, îşi propune să provoace la dialog şi interactivitate vizitatorii. De-acum, aceştia vor avea posibilitatea să admire vestitul craniu de Homo Sapiens, care are o vechime de aproximativ 30.000 de ani, fiind una dintre cele mai valoroase piese din colecţiile Muzeului Olteniei. Craniul a fost descoperit în Peştera Muierii din Baia de Fier (judeţul Gorj), reprodusă parţial –prin butaforie – într-unul din spaţiile expoziţionale», a precizat, ieri, la vernisaj, arheolog dr. Florin Ridiche, managerul Muzeului Olteniei. Evenimentul s-a adresat exclusiv autorităţilor locale şi mass-media, publicul vizitator craiovean fiind aşteptat de astăzi să treacă pragul muzeului.
Investiţiile continuă: alte 13 săli vor putea fi vizitate în 2017
Potrivit preşedintelui Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, acest demers încununează o serie de investiţii realizate în ultimii ani la Muzeul Olteniei, cu o valoare totală de aproape 11 milioane de euro, dintre care aproape 6 milioane de euro pentru consolidare şi restaurarea clădirii de patrimoniu în care îşi desfăşoară activitatea Secţia de Istorie-Arheologie. „Era frumoasă clădirea pe dinafară, erau frumoase şi zidurile pe dinăuntru, dar lipsea sufletul – expoziţiile de bază. Cum un muzeu de talia acestuia are o zestre de peste 160.000 de obiecte, trebuia să reuşim să le punem în valoare pe cele mai valoroase. Toate muzeele – şi cultura, în general – au devenit interactive în lume şi am căutat să fim şi noi în acest trend”, a precizat Prioteasa.
Şeful administraţiei doljene a adăugat că investiţiile vor continua aici, alte aproximativ 350.000 de euro fiind alocate pentru lucrările care vizează amenajarea celor 13 săli de la etajul clădirii, care vor putea fi vizitate anul viitor. Momentul va marca redeschiderea integrală pentru public a spaţiilor muzeale. Expoziţia permanentă de aici va viza perioadele istorice de la Mihai Viteazul, Revoluţia de la 1821, Unirea Principatelor din 1859, Războiul de Independenţă, Regatul României, Primul Război Mondial, instaurarea regimului comunist, până la Revoluţia de la 1989. În acest sens, reprezentanţii muzeului craiovean vor iniţia şi campania „Donează-ţi amintirile din comunism!”, adresată tuturor acelora care deţin obiecte reprezentative pentru perioada comunistă şi vor să le doneze spre a se realiza o expoziţie cât mai amplă şi relevantă.
Expoziţiile permanente, deschise publicului de marţi până duminică
„Cine va vizita de-acum înainte muzeul chiar va avea aici o lecţie deschisă de istorie, trecând prin toate aceste perioade istorice. Îi felicit pe reprezentanţii acestei instituţii, e numai meritul lor pentru ce s-a realizat aici! Noi doar am susţinut ideea, chiar dacă nu ne-a fost prea uşor cu banii. Pot spune însă că, de câţiva ani buni, investiţiile din cultură în Dolj aproape că sunt fără egal în România”, a mai declarat Ion Prioteasa. Cu acelaşi prilej, managerul Florin Ridiche a declarat că, odată cu modernizarea spaţiilor expoziţionale, numărul vizitatorilor a crescut la Muzeul Olteniei, „ceea ce dovedeşte că, într-adevăr, asta caută publicul – interactivitate”.
În 18 martie a.c., Secţia de Istorie-Arheologie a redeschis primele 13 săli, aflate la parterul clădirii, unde, pe o suprafaţă de aproape 600 de metri pătraţi, este amenajată expoziţia „Redescoperă Istoria” – o incursiune în Antichitatea şi Evul Mediu din Oltenia. Între piesele de patrimoniu cultural se regăsesc şi cele din Tezaurul muzeului – podoabe şi monede medievale aduse în expunere permanentă pentru prima oară în istoria de peste 100 de ani a instituţiei. Investiţia, de aproximativ 300.000 euro, s-a făcut, de asemenea, din fondurile proprii ale Consiliului Judeţean Dolj.
Expoziţiile permanente „Redescoperă Istoria” şi „Oltenia Preistorică” vor putea fi vizitate săptămânal, de marţi până duminică, între orele 9.00 şi 17.00. Preţurile biletelor sunt 5 lei / adulţi şi 2,5 lei / elevi, studenţi, pensionari.
Vizitatorul care trece pragul expoziţiei „Oltenia Preistorică” va descoperi, mai întâi, o reproducere (butaforie) a Peşterii Muierii şi craniul de Homo Sapiens, cu o vechime de aproximativ 30.000 de ani. Discursul expoziţional continuă în interiorul unei reproduceri de locuinţă neolitică (butaforie) descoperită la Cârcea (Dolj), acolo unde se găseşte una dintre cele mai vechi aşezări de acest fel din România. De asemenea, aici sunt puse în evidenţă unele dintre cele mai vechi vase ceramice, pictate şi modelate cu mâna, descoperite la Cârcea (Dolj) sau Grădinile (Olt), topoarele de piatră neolitice de la Toceni (Dolj), precum şi mai multe figurine antropomorfe şi zoomorfe, fiind prezentată astfel, într-un mod fericit, simbioza dintre sfera materială şi spirituală, atât de caracteristică acestor comunităţi umane.
Perioada de tranziţie de la Neolitic la Epoca Bronzului este reprezentată de reconstituirea unui atelier metalurgic (butaforie), deoarece, în această perioadă, oamenii descoperă şi încep să folosească metalul – cuprul, dar şi de reconstituirea unei movile funerare – mormânt caracteristic epocii – cu piese specifice care erau depuse alături de defuncţi. Prin prezentarea acestei perioade, publicul va înţelege corect fenomenul indo-europenizării continentului nostru, momentul când începe să se contureze identitatea europeană.
Ultima parte a acestei expoziţii este dedicată populaţiilor care au trăit şi au creat în cadrul aşa-zisei culturi Cârna – Gârla Mare, din Epoca Bronzului. Numeroase descoperiri atribuite acestei culturi au fost făcute de-a lungul sectorului oltean al văii Dunării. Având în vedere faptul că această cultură este mai bine cunoscută datorită cimitirelor de incineraţie (aşa-numitele „câmpuri de urne”), printre cele mai importante numărându-se cele descoperite în judeţul Dolj, la Cârna, Bistreţ şi Ghidici, a fost recreat într-un spaţiu expoziţional special, în mărime naturală, o porţiune a unui astfel de câmp de urne (butaforie), cu morminte ce conţin numeroase vase-ofrande necesare defunctului în „Lumea de Dincolo”. Ceea ce impresionează mai presus de orice este însă ceramica, care prin formele şi motivele decorative atinge în această perioadă a preistoriei, rangul de artă.
***
Peştera Muierii sau Muierilor (Baia de Fier, judeţul Gorj) este cunoscută din punct de vedere ştiinţific încă din 1870. Cercetările arheologice, desfăşurate sub conducerea lui C.S. Nicolăescu-Plopşor între 1951-1953 şi în 1955, au scos la iveală numeroase urme din Paleolitic, dar şi din epoci mai recente, atenţia fiind atrasă în principal de fosilele umane. În total, din Peştera Muierii au fost recuperate şase fragmente osoase de la 3 indivizi, care reprezintă, probabil, o singură fază de ocupare a peşterii. Recent (2005), probe de la cei 3 indivizi au fost datate cu ajutorul radiocarbonului, rezultând o vechime de aproximativ 30.000 de ani.
Craniul aflat în colecţia Muzeului Olteniei a aparţinut unei femei având circa 40 de ani, fiind un Homo Sapiens timpuriu, care, din punct de vedere morfologic, prezintă trăsături aparţinând atât omului modern, cât şi celui de Neanderthal. Acest lucru poate fi pus în legătură cu potenţialii săi strămoşi din Paleoliticul mijlociu şi indică amestecul dintre Neanderthalieni şi oamenii moderni, lucru doar bănuit până acum. (sursa: Muzeul Olteniei)