Tur de forţă pentru alb-albaştri

0
361

Universitatea Craiova nu s-a mai clasat pe un loc cel puţin la fel de bun după prima parte a sezonului de când a câştigat ultimul titlu, în 1991

 

craiova 1

Sunt peste două decenii şi jumătate de când Universitatea Craiova nu a mai fost pe o poziţie cel puţin la fel de avansată precum cea actuală la jumătatea sezonului. E adevărat, comparaţia nu este după acelaşi număr de jocuri, fiindcă până acum doi ani jumătatea campionatului însemna 17 runde, iar în sistem cu play-off şi play-out prima parte a sezonului regulat reprezintă doar 13 etape. În campionatele 1993-1994 şi 1994-1995, Universitatea a fost de fiecare dată vicecampioană, dar se afla abia pe ultima treaptă a podiumului după tur, după Steaua şi Dinamo, respectiv în spatele Stelei şi Naţionalului.

Locul 2 la finalul turului este practic cea mai bună clasare a Ştiinţei din sezonul în care a devenit pentru ultima oară campioană naţională. În sezonul 1990-1991, echipa lui Sorin Cârţu era pe primul loc după tur, având un punct avans faţă de Steaua. Aceasta din urmă a recuperat ecartul până la final, însă diferenţa s-a făcut atunci la golaveraj, alb-albaştrii adjudecându-şi titlul şi, ulterior, şi Cupa României, realizând astfel eventul.

Jocul, mai apreciat decât rezultatele

Ierarhia este una foarte strânsă în partea superioară, Ştiinţa fiind la doar 3 puncte de lider, dar în acelaşi timp şi la numai 5 lungimi de locul 7, care intră în play-out. Nu numai rezultatele Ştiinţei au impresionat în această primă parte de campionat, ci mai ales jocul spectaculos şi ofensiv al alb-albaştrilor. Practic, în cele 13 meciuri de până acum, Universitatea nu a fost dominată de nicio echipă, cele mai echilibrate partide fiind cele cu Concordia Chiajna şi Viitorul, pe „Extensiv”, respectiv cu Steaua, pe „Arena Naţională”. În rest, oltenii şi-au subordonat fiecare adversar, fie că meciul s-a jucat în Bănie sau pe alt teren, fie că Universitatea a învins, a remizat sau a pierdut.

În cele 13 etape din tur, jucătorii Universităţii au înscris 18 goluri şi au beneficiat de un autogol, chiar în ultima etapă, din partea lui Romeo de la Gaz Metan. Cele 18 reuşite sunt împărţite de 9 jucători, golgheteri fiind Măzărache şi Ivan, ambii cu câte 4 goluri. Nuno Rocha are 3 reuşite, căpitanul Vătăjelu a înscris de două ori (o dată din penalty), în timp ce Zlatinski, Bancu, Băluţă, Kay şi Briceag au câte un gol. Andrei Ivan are în cont şi un autogol, cu ASA. Universitatea a beneficiat de trei lovituri de pedeapsă, pe care le-au executat jucători diferiţi, semn că echipei îi lipseşte un executant de clasă, iar acest lucru s-a observat cel mai bine în Cupa Ligii, când nu mai puţin de 3 jucători au tras peste poartă de la punctul cu var. În campionat, prima lovitură a fost transformată de Vătăjelu, în prima etapă, cu Pandurii, la Severin, cea de-a doua a fost ratată de Nuno Rocha, acasă, cu Iaşiul şi a treia a fost executată eficient de Zlatinski, la Timişoara. Împotriva Universităţii s-au dictat un singur penalty, transformat de stelistul Boldrin. Calancea a apărat o locitură de pedeapsă, dar în Cupa Ligii, la Cluj. Calancea şi Vătăjelu sunt cei doi integralişti ai Ştiinţei, portarul şi căpitanul fiind pe teren toate minutele acestui tur de sezon regulat.