“În prezent, realitatea europeană devine una tot mai urbană”

0
353

urbanTimp de 4 zile, în perioada 1-4 octombrie, a.c, Bucureştiul a fost gazda celei de a doua ediţii a UrbanFest, festivalul culturii urbane şi dezvoltării urbane durabile, vizitat de peste 7.000 de bucureşteni. Accentul a fost pus pe Agenda urbană a Uniunii Europene, în special pe economia circulară, provocările actuale pentru dezvoltarea urbană durabilă şi sprijinul oferit de fondurile europene.

“În prezent, realitatea europeană devine una tot mai urbană”, a declarat comisarul european Corina Creţu la conferinţa “Oraşul meu în Europa noastră”, unde a participat alaturi de viceprim-ministrul şi ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice Vasile Dîncu, primarul-general al municipiului Bucureşti Gabriela Firea şi primari ai mai multor oraşe europene : Sofia, Bordeaux, Mannheim.  “Peste 70% din populaţia Europei, aproximativ 300 de milioane de oameni, se află în oraşe şi în zonele urbane (…). Iată de ce oraşele sunt esenţiale pentru atingerea obiectivelor UE privind o dezvoltare inteligentă, durabilă şi incluzivă. “, a mai declarat doamna Creţu.

Noile modele de afaceri bazate pe economia circulară

UrbanFest a inclus şi o expoziţie cu tema “Recuperarea spaţiilor abandonate în Bucureşti”, realizată de Universitatea de Arhitectură şi Urbanism “Ion Mincu”.  “Fondurile disponibile pentru oraşele din România în perioada de programare 2014-2020 oferă oportunităţi deosebite. Sunt foarte mulţumită că România a ales să aloce aproape 1,2 miliarde de euro pentru dezvoltarea urbană durabilă, fonduri care vor fi gestionate în mod direct de către oraşele-reşedinţă de judeţ. Aceasta reprezintă 11% din alocarea pentru România din Fondul european de dezvoltare regională şi este mult peste nivelul minim de 5%, dar şi peste media UE, care este de 8%.”, a mai spus comisarul european. Dezbaterile din festival s-au concentrat pe diferite aspecte ale economiei circulare, cum ar fi: noile modele de afaceri bazate pe acest concept, posibilitatea de a dezvolta proiecte transfrontaliere în domeniu, meserii ale viitorului pornind de la principiul circularităţii, materiale inovatoare ale industriilor de produs (cum ar fi cânepa), provocări şi soluţii pentru reciclarea urbană şi, nu în ultimul rând, importanţa şi modul de utilizare a materialelor naturale într-un sistem de construcţii modern.

UrbanFest  îşi propune promovarea valorilor europene în spaţiul urban. Festivalul a fost lansat de Reprezentanţa Comisiei Europene în 2015, ca forum ce reuneşte actorii principali şi părţile interesate pentru a dezbate tematica oraşelor inteligente şi modalităţile de sprijinire a unei dezvoltări urbane durabile. Evenimentul a fost organizat de Reprezentanţa Comisiei Europene în România, împreună cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice i cu Direcţia Generală pentru Politică Regională (DG REGIO) a Comisiei Europene.