Şedinţele de Consiliu Judeţean au devenit din ce în ce mai „gălăgioase”. Liberalii vin cu temele făcute, dar şi cu legea administraţiei publice învăţată…articol cu articol. Parcă s-a terminat cu consensul de altă dată. Ieri, fiecare proiect aflat pe ordinea de zi a iscat controverse. Şedinţa a început din start cu un reproş legat de lipsa unei transparenţe decizionale. Mai exact, nu sunt publicate procesele verbale ale şedinţelor de consiliu pe site-ul Consiliului…şi multe alte documente.
Consilierul judeţean Isidor Răducea a atras atenţia că Doljul este singurul judeţ în care nu este postat pe niciun site, nici al instituţiilor din subordine, dar nici pe cel al Consiliului Judeţean, modul în care sunt cheltuiţi banii publici. Nici despre activitatea instituţiilor nu se ştie foarte mare lucru, nici despre proiectele în curs de desfăşurare sau despre licitaţii…adică e un vid de transparenţă decizională.
În plus, Isidor Răducea ar dori să se intoneze imnul naţional înainte de a începe şedinţa de lucru. Dacă prima solicitare cu transparenţa decizională pare că se va rezolva…cea cu imnul nu prea, pentru că există reguli stricte unde şi când se intonează imnul naţional. „Procesul verbal al şedinţelor de consiliu judeţean ar trebui publicat pe site-ul instituţiei, ca să citească cetăţenii, să vadă ceea ce facem noi aici. Adicp, vorbim de o lipsă de de transparenţă decizională”, a subliniat Isidor Răducea. Secretarul CJ Dolj, Gheorghe Barbărasă a spus că se publică în Monitorul Oficial, dar răspunsul nu l-a mulţumit pe consilier şi a replicat că oamenii nu se duc la Monitor, ei accesează site-ul Consiliului Judeţean, aici ar trebui să fie publicate absolut toate procesele verbale, toate documentele.
Un gard….încinge spiritele
De tirul întrebărilor nu a scăpat nici Alin Golumbeanu, directorul Societăţii pentru Lucrări de Drumuri şi Poduri Dolj (SCLDP) Dolj. Acesta a fost luat la bani mărunţi de profesorul Nicolae Giugea, fost prefect de Dolj, care s-a arătat intrigat de investiţiile făcute de SCLDP Dolj sau care urmează să fie făcute şi anume, achiziţionări de autobasculante de 18-20 de tone, care au fost achiziţiobate la preţul de 1.862.640 lei, dar şi ridicare unui gard pentru s-au relocat 200 mii lei. Mai exact, „sumele prevăzute la obiectivul „Modernizare clădire sediu Lot Băileşti” în valoare de 200 mii lei se redistribuie la poziţia „Modernizarea Magazie materiale antoderapante Lot Lazu, Refacer gard Atelier Utilaj Transport Craiova, Gard sediu societate”. Se va înlocui total gardul de la Atelier Utilaj Transport Craiova (AUT Craiova), din partea nordică, având în vedere starea acestuia, fiind construit înaintea anilor 1950”, se precizează în raportul întocmit de Direcţia Economică şi Direcţia Tehnică din cadrul CJ Dolj.
Garda de Mediu…un fel de bau-bau
Consilierii judeţeni reproşează modul în care se jonglează cu aceste sume de bani. Directorul SCLDP Dolj a fost întrebat de consilierul judeţean Dorel Luică dacă s-a făcut un proiect pentru gardul respectiv şi dacă în baza acestui proiect s-a ajuns la concluzia că atât va costa acest gard. Alin Golumbeanu a motivat că a luat această decizie pentru că nu vrea să fie amendat de Garda de Mediu, vizavi de modul în care se păstrează nisipul. Întrebat fiind dacă există un control al Gărzii de Mediu şi o astfel de recomandare, directorul SCDLP nu a reuşit să-i convingă pe consilierii judeţene….Se pare că acei comisari de la Garda de Mediu l-au ocolit… Vicepreşedintele CJ Dolj, Cosmin Vasile, cel care a condus ieri şedinţa, în lipsa preşedintelui Ion Prioteasa, a intervenit prompt şi a solicitat directorului Alin Golumbeanu o informare despre aceste investiţii, mai în detaliu…