Şi-a făcut plantaţie de canabis lângă Craiova

0
427

Un craiovean de 30 de ani a fost reţinut pentru cultivare şi trafic ilicit de droguri de risc, după ce, în noaptea de miercuri spre joi, a fost prins cu 15 grame de canabis în maşină. Bărbatul avea “marfa” de pe propria plantaţie, pe care o înfiinţase pe raza comunei Cârcea, de unde oamenii legii au recoltat, ieri, aproape 4 kilograme de canabis verde.

Poliţiştii din cadrul Biroului de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Craiova – Serviciul Antidrog i-au sesizat pe procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova, la sfârşitul lunii august a.c., că mai mulţi tineri din Craiova, neidentificaţi la acea vreme, procurau seminţe de cannabis din afara ţării, le introduceau clandestin pe teritoriul României, după care le plantau în ghivece, în diferite locaţii din judeţ. Ulterior, plantele erau scoase cu rădăcini din ghivece şi cultivate pe diferite terenuri virane de la marginea Craiovei, iar când ajungeau la maturitate, membrii grupării de “fermieri” culegeau frunzele, le uscau, le porţionau şi le comercializau către diverşi consumatori, preţul “pieţei” fiind de 100 lei gramul pentru plante uscate.

A fost înregistrat un dosar în acest sens la DIICOT, iar în urma cercetărilor oamenii legii au reuşit să descopere o astfel de plantaţie, la aproximativ 5 km de Craiova, pe raza comunei Cârcea, în urma supravegherii zonei stabilindu-se că o persoană vine noaptea, de două-trei ori pe săptămână, cu maşina, cu farurile stinse şi udă plantele.

Oamenii legii au reuşit să stabilească şi identitatea proprietarului plantaţiei, Bogdan Dane, de 30 de ani, din Craiova. Pe parcursul cercetărilor, ofiţerii BCCO Craiova au mai stabilit că bărbatul recolta fragmente de plante de câte ori venea pe acolo, pe care le vindea sau le consuma el, împreună cu alţi prieteni. În momentul în care au avut toate detaliile puse cap la cap, s-a luat decizia prinderii bărbatului, mai ales că exista pericolul ca plantele să fie recoltate oricând.

Astfel, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova, ofiţerii BCCO Craiova, cu sprijinul poliţiştilor din cadrul SOS Craiova şi jandarmilor GJMb Craiova, beneficiind de suportul de specialitate al SRI – Direcţia Judeţeană Dolj au organizat, în noaptea de miercuri spre joi, prinderea în flagrant “fermierului”. Astfel, puţin după miezul nopţii, a fost oprit în trafic, la intrarea în Craiova, pe DN 70 Caracal – Craiova, un autoturism în care se aflau Bogdan Dane şi Zoltan S., de 26 de ani, ambii din Craiova. În interiorul autoturismului, între scaunele din faţă, poliţiştii au găsit aproximativ 15 grame de cannabis.

Cei doi craioveni au fost duşi la sediul DIICOT Craiova pentru audieri, iar ieri dimineaţă, oamenii legii au efectuat mai multe percheziţii domiciliare acasă la Bogdan Dane, la adresa unde acesta dormea în mod constant, precum şi la o baracă aparţinând unei societăţi din Craiova, de unde acesta avea cheile de acces. În urma descinderilor au fost descoperite şi ridicate un număr de 4 plicuri din material plastic dintre care trei prezintă urme vegetale de culoare verde-oliv. În baza probatoriului administrat în cauză, procurorul de caz a dispus reţinerea pentru 24 de ore a lui Bogdan Dane şi cercetarea în stare de libertate a lui Zoltan S. sub aspectul săvârşirii infracţiunii de cultivare şi trafic de droguri de risc, cel dintâi fiind prezentat, ieri după-amiază, Tribunalului Dolj cu propunere de arestare preventivă. În plus, tot ieri, oamenii legii au recoltat de pe plantaţia respectivă cantitatea de 3,700 kg masă verde de canabis.