Ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, invitat la Întâlnirile „SpectActor” ale TNC

0
349

Mircea DumitruProfesorul universitar doctor Mircea Dumitru, membru al Academiei Române, rector al Universităţii Bucureşti, actualmente ministru al Educaţiei, este invitatul Teatrului Naţional din Craiova în cadrul „Întâlnirilor SpectActor”. Duminică, 18 septembrie, de la ora 11.00, acesta va susţine la Sala „Ion D Sîrbu” conferinţa intitulată „Știinţele umaniste în secolul al XXI-lea”, avându-l ca moderator pe scriitorul Nicolae Coande. Bilete s-au pus în vânzare la agenţia teatrului. Întâlnirile „SpectActor” au debutat în anul 2009, iar până în prezent la Naţionalul craiovean au conferenţiat numeroase personalităţi din sfera culturală naţională.

Mircea Dumitru (n. 14 iulie 1960, Bucureşti) a absolvit Liceul de Muzică nr. 1, urmat de Facultatea de Filozofie a Universităţii din capitală. Este doctor în filozofie al Tulane University (New Orleans, Louisiana) din 1998, cu o teză despre modalitate şi incompletitudine. Este, de asemenea, doctor în filozofie al Universităţii din Bucureşti, cu o teză despre neo-fregeanism şi neo-russellianism în semantica atribuirii de atitudini propoziţionale şi a referinţei directe. Este specializat în logică filosofică, filozofia limbajului şi metafizica analitică a modalităţii.

Prof. univ. dr. Mircea Dumitru a publicat peste 50 de articole în reviste de specialitate şi capitole pe teme ca logică modală, teorii despre adevăr, semnificaţie, raţionalitate, filozofia lui Wittgenstein, logică contemporană (Quine, Kripke, Kit Fine), realism, esenţialism, relativism. Competenţele sale de predare şi cercetare acoperă domeniile logicii filosofice, logicii simbolice, filozofiei limbajului, metafizicii modalităţilor, epistemologiei, filozofiei minţii şi a conştiinţei. De asemenea, a tradus în limba română lucrări de Nozick, Nagel, Wittgenstein, Quine, Forbes, Kripke.

Este rector al Universităţii din Bucureşti din 2011 şi membru al Academiei Române din 2014. În perioada 2011-2014 a fost preşedintele Societăţii Europene de Filosofie Analitică. În anul 2001 a primit Premiul „Mircea Florian” al Academiei Române pentru lucrarea „Modalitate şi incompletitudine. Logica modală ca logică de ordin superior”, cu un cuvânt înainte de prof. Graeme Forbes, Tulane University, New Orleans, S.U.A. şi o postfaţă de prof. Melvin Fitting, City University of New York (Editura „Paideia”, Bucureşti, 2001). De asemenea, deţine Ordinul „Bernardo O’Higgins”, în grad de Mare Ofiţer, conferit, în iulie 2005, de preşedintele Republicii Chile.