Guvernul Cioloş: În 10 luni au fost schimbaţi 9 miniştri

0
435

guvern-dacian-ciolosPrin plecarea lui Petre Tobă din Guvern numărul miniştrilor care au plecat din Guvernul Cioloş în cele 10 luni ajunge la 9, de când acesta se află în funcţie. Prima demisie din Guvern a fost cea a Anei Costea, care renunţat la funcţie în 14 aprilie, în urma unei controverse legate de proiectul legii salarizării personalului bugetar.

 

Este vorba despre un proiect criticat de sindicalişti, pe motiv că ar fi mărit diferenţa între cei cu venituri mari şi cei cu venituri mici. Ana Costea anunţase că-şi va da demisia dacă proiectul nu este retras de pe masa Guvernului. Într-un final, ministrul a demisionat, iar proiectul a fost amânat, în locului lui fiind adoptată o ordonanţă de urgenţă.

 

În locul Anei Costea, la Ministerul Muncii a fost numit Dragoş Pîslaru.

 

După 10 zile, din Cabinet a plecat şi Aura Răducu. Aceasta ocupa portofoliul Fondurilor Europene.

 

Aura Răducu a demisionat la solicitarea premierului. Motivul: „nemulţumirile domnului prim-ministru legate de obiectivele pe termen scurt” privind activitatea sa.

 

La Ministerul Fondurilor Europene a fost numit, în locul Aurei Răducu, Cristian Ghinea.

 

La sfârşitul lunii aprilie a părăsit Guvernul Vlad Alexandrescu, fost ministru al Culturii. Este primul membru al Executivului revocat de Dacian Cioloş.

 

Plecarea sa s-a făcut pe fondul scandalului de la Operă, unde a numit şi revocat trei directori în doar câteva săptămâni. Revenirea asupra deciziilor iniţiale s-a făcut şi atunci ca urmare a unor reacţii ale „străzii”, respectiv a angajaţilor Operei.

 

Iniţial, ministrul a anunţat că demisionează, apoi că s-a răzgândit şi că a fost supus unor presiuni chiar în cadrul Guvernului.

 

La Ministerul Culturii a fost numită Corina Șuteu, secretar de stat în minister.

 

Luna mai a adus o nouă demisie în Guvern. De această dată a fost vorba despre ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş Cadariu.

 

Este un alt membru al Cabinetului Cioloş criticat aspru pentru activitatea sa. De altfel, demisia ministrului a survenit în plin scandal al dezinfectanţilor. În ciuda dezvăluirilor privind substanţele diluate folosite în spitale şi a unui control care arăta că în 50 de spitale din ţară au fost descoperite substanţe de dezinfectare neconforme, Patriciu Achimaş Cadariu spunea că românii se pot simţi în siguranţă în spitale şi că el s-ar opera „fără doar şi poate” într-un spital din România.

 

În locul său, după un interimat al premierului, a fost numit Vlad Voiculescu, un tânăr care i-a ajutat pe bolnavii de cancer din România să facă rost de medicamente, în timpul crizei citostaticelor.

 

A urmat, în urmă cu două luni, prima remaniere a cabinetului. Dacian Cioloş a schimbat patru miniştri: Adrian Curaj (Educaţie), Dan Costescu (Transporturi), Marius Bostan (Comunicaţii) şi Dan Stoenescu (Românii de pretutindeni). În locul lor au fost numiţi Mircea Dumitru, fost rector al Universităţii Bucureşti, Sorin Buşe, fost şef al Centrului De Cercetare Tehnologică Renault, Maria Ligor, fost ambasador în Spania şi Canada.

 

Șeful Cancelariei premierului, Bogdan Tudorache, a asigurat interimatul la Comunicaţii până la numirea unui nou ministru. În această funcţie a venit, în 10 august, Delia Popescu, fost preşedinte al Agenţiei pentru Agenda Digitală a României, instituţie publică finanţată din venituri proprii şi aflată în coordonarea prim-ministrului.