Bani mai mulţi pentru mâncarea bolnavilor

0
450

spitalDe opt ani, autorităţile nu au mai operat modificări în privinţa banilor alocaţi pentru mâncarea bolnavilor internaţi în spitale. Actualele alocaţii de hrană, aceleaşi din anul 2008, sunt cuprinse, în prezent, între 7 lei şi 13 lei pentru bolnavii adulţi şi între 1,8 lei şi 14,5 lei pentru copii, pe categorii de vârstă şi afecţiuni. Din luna octombrie a acestui an ar urma ca nivelul alocaţiilor să fie cuprins între 9 lei şi 16 lei pentru pacienţii adulţi şi între 5 lei şi 17,5 lei pentru copiii internaţi în spitale.

Având în vedere evoluţia preţurilor la mărfurile alimentare în perioada mai 2008-iunie 2016, precum şi elementele specifice alimentaţiei în cazul anumitor boli, se impunea o actualizare a nivelului alocaţiilor de hrană. Pentru fundamentarea propunerilor, s-au avut în vedere: calculul detaliat al cuantumului acestora, pe categorii de bolnavi şi boli, efectuat de medicii specialişti nutriţionişti de la Institutul de Nutriţie şi Boli Metabolice, Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului şi alte institute de specialitate, respectiv spitale,precum şi indicele preţurilor de consum la mărfuri alimentare, în perioada mai 2008-iunie 2016, de 108,12%.

Alocaţiile stabilite în funcţie de necesarul caloric specific fiecărei afecţiuni

Nivelurile stabilite de nutriţionişti sunt superioare celor rezultate din aplicarea ratei inflaţiei la cuantumurile actuale. Ţinând însă seama de importanţa alimentaţiei în tratamentul bolnavilor, precum şi de faptul că, în cele mai multe cazuri, nivelul alocaţiilor de hrană aprobat a fost subdimensionat comparativ cu cel reieşit din calculul necesarului caloric, au fost luate în  considerare cele comunicate de specialişti.spital 1

Alocaţiile pentru bolnavi au fost detaliate pe tipuri de boli, în funcţie de necesarul caloric specific fiecărei afecţiuni. Pentru bolnavii TBC şi HIV/ SIDA – adulţi, tariful ar urma să crească de la 13 lei pe zi pentru un pacient, la 16 lei, în timp ce pentru copiii bolnavi de TBC şi HIV/ SIDA norma de hrană creşte de 11 lei, la 15 lei. Pentru bolnavi de hepatită, neoplazici – adulţi este prevăzută o majorare de la 11,5 lei la 15 lei, în timp ce pentru aceeaşi categorie de bolnavi, dar copii, creşterea este de la 13,6 la 16,4 lei. Bolnavii de diabet vor beneficia şi ei de majorarea normei de hrană de la 12 la 15 lei (adulţi) şi de la 14,5 la 17,5 lei (copii). Şi la pacienţii cu arsuri banii alocaţi hranei vor fi mai mulţi: 15 lei pe zi, faţă de 11,5 lei până în prezent. Pentru bolnavii psihic şi bolnavii psihic cu internare obligatorie majorarea este de la 10 lei la 12 lei.

Bolnavii care fac dializă, incluşi în premieră pe listă

În premieră, s-a adăugat categoria „bolnavi în regim de hemodializă” – pentru care este prevăzută suma de 9 lei/bolnav internat/zi – la cererea expresă a Institutului Naţional de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice „Prof.dr.N.Paulescu” a cărei motivaţie a fost că, deşi bolnavii respectivi nu sunt internaţi, programul de dializă se desfăşoară între 4-6 ore, timp în care, având în vedere patologia bolii diabetice, spitalul este obligat să ofere cel puţin o masă bolnavului.

Aceste sume urmează să fie suportate din bugetele de venituri şi cheltuieli proprii ale unităţilor sanitare cu paturi, indiferent de subordonare, ţinând cont că aceste unităţi îşi finanţează cheltuielile integral din veniturile proprii, obţinute potrivit legii.

Având în vedere necesitatea încadrării în sumele aprobate prin bugetele de venituri şi cheltuieli pentru unităţile sanitare, baremurile sunt maximale. Respectivele baremuri pot fi majorate prin hotărâri ale autorităţilor deliberative ale unităţilor administrativ-teritoriale pentru spitalele din subordine, cu suportarea de către acestea din bugetele proprii a cheltuielilor suplimentare, precum şi la solicitarea persoanelor fizice beneficiare, care vor suporta cheltuielile corespunzătoare. Alimentaţia bolnavilor constituie o componentă a tratamentului afecţiunilor medicale şi are un rol important în acordarea asistenţei medicale spitalicesti, pentru asigurarea necesarului caloric şi a conţinutului în proteine, lipide, alte elemente nutritive, precum şi a unor regimuri alimentare corespunzătoare diverselor afecţiuni.