Onor la Drapelul Naţional!

0
409

drapel (1)Ieri, la Craiova, Ziua Drapelului Naţional a fost onorată cum se cuvine. Oficialităţi şi public, cel din urmă ceva mai puţin numeros faţă de anii precedenţi, condiţiile meteo fiind principalul obstacol, au ţinut să dea onorul la Drapelul Naţional.

Drapelul Naţional are o întreagă istorie în urma sa. În 1834, Alexandru D. Ghica Vodă al Ţării Româneşti a obţinut de la Imperiul Otoman învoirea „de a pune steag românesc corăbiilor negustoreşti şi oştirii”. Era începutul… Au venit momente importante în istorie şi, astfel, s-a ajuns la actualul drapel, simbol naţional. Conform datelor istorice, pe 26 iunie 1848, Guvernul Revoluţionar din Ţara Românească a adoptat tricolorul, în culori împărţite în mod egal, pe verticală, acum fiind numai alte trei ţări europene care adoptă acest simbol al egalităţii şi verticalităţii: Franţa, Belgia, Italia. Pornind de la această dată istorică, Parlamentul României a adoptat, prin Legea nr. 96/20.05.1998, data de 26 iunie ca fiind cea a Drapelului Naţional, onorată în fiecare an.

Istoria merge mai departe

Ieri, la Craiova, Drapelul Naţional a fost urcat pe catarg în onoruri şi cei care au putut învinge canicula au rămas, preţ de câteva clipe, să se închine în faţa unui simbol naţional. Oficialităţile nu au rămas datoare şi au celebrat tricolorul: „Fiecare dintre noi este parte a istoriei şi suntem datori cu toţii să ne cinstim simbolurile identităţii noastre naţionale. Aşa să ne ajute Dumnezeu!” – Sorin Nicolae Răducan, prefectul judeţului Dolj.drapel (2)

„Este unul dintre simbolurile noastre naţionale, care a fost parte esenţială a istoriei. Mai mult decât în orice altă parte din ţară, la Craiova a fost prezent tricolorul, dacă ţinem cont că aici s-au pus bazele ideilor paşoptiste şi, tot în aceste locuri, s-a pus bazele Unirii de la 1859. Ne mândrim, peste tot în lume, cu acest simbol şi aduc mesajul meu şi al Consiliului Judeţean Dolj pentru toţi românii” – Ion Prioteasa , preşedinte al Consiliului Judeţean Dolj.

 „Drapelul are o istorie fascinantă, este un simbol naţional cât se poate de nobil, care a ridicat poporul la luptă, atunci când a fost nevoie. Au fost puse pe drapel, de-a lungul anilor, mai multe simboluri, aşa cum erau timpurile politice, dar culorile au rămas la fel. Transmit mesajul primarului Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, ca şi al Consiliului Local Craiova, să cinstim cum se cuvine acest lucru sacru” – Lucian Dindirică, consilier local.