Eliminarea subvenţiei la încălzire, „instrument de presiune în mâna PDL pentru viitoarele alegeri”

0
323

Decizia Guvernului Boc de a elimina subvenţia la căldură, pecetluită de Ordonanţa de Urgenţă aprobată săptămâna trecută este aspru criticată de Opoziţie şi  clasificată drept un atac la adresa cetăţenilor a căror factură la încălzire va creşte considerabil la iarnă. Deputatul PSD Valeriu Zgonea atrage atenţia asupra faptului că hotărârea înseamnă pentru cetăţenii din zona urbană, dublarea preţului la încălzire în iarna care vine.

Noile costuri ale gigacaloriei vor fi greu de suportat chiar şi de către persoanele cu venituri mai mari, dar mai ales de cei un milion de pensionari cu pensii de peste 786 de lei. Majoritatea au venituri modeste, însă nu vor mai beneficia de ajutoare la încălzire. În aceeaşi situaţie sunt puşi şi oamenii care nu au un loc de muncă, sau cei 740.000 de şomeri care şi-au pierdut slujba din 2009 până acum în urma restructurărilor masive impuse de Executiv. „Acum Guvernul se spală pe mâini şi lasă autorităţile locale şi cetăţenii să suporte costurile. Primăriile vor acorda ajutoare celor cu venituri foarte mici. Banii pentru ajutoare nu acoperă subvenţia, iar costurile vor creşte pentru toţi românii, indiferent de veniturile pe care le au. Desigur, primarii noştri nu vor primi nici un leu în plus aşa cum nu au primit nici un leu în ultimii doi ani de la acest guvern incompetent. Măsura este un atac direct la populaţia care nu a votat până acum PDL şi un instrument de presiune în mâna PDL pentru viitoarele alegeri. Românii din localităţile conduse de primari ai opoziţiei vor fi cei mai crunt loviţi de această măsură”, afirmă Valeriu Zgonea.

Echipa USL pregăteşte o moţiune simplă

Modalitatea de acordare a ajutoarelor în funcţie de bunurile mobile sau imobile deţinute, este de asemenea pusă sub semnul întrebării. Bunurile aflate în posesia oamenilor nu pot fi contabilizate de primării în condiţiile în care Guvernul nu a publicat încă Normele metodologice de aplicare a deciziei adoptate. În timp ce premierul Emil Boc afirmă că cei ce “beneficiază de încălzire pe lemne, pe cărbuni sau pe gaze, adică au centrală proprie de apartament, nu se schimbă cu nimic faţă de anul trecut sistemul de acordare a ajutoarelor de încălzire”, deputatul social-democrat avertizează: „Sunt de acord că ajutoarele la încălzire nu trebuie să ajungă la cetăţenii care au venituri suficiente pentru a-şi plăti facturile, însă trebuie să ştiţi faptul că cei care au bani şi-au putut permite o centrală proprie. Prin urmare, cei ce depind de sistemul de încălzire centralizat sunt, în marea lor majoritate, oameni care au nevoie într-adevăr de ajutoare la încălzire. În plus, anunţul oficial al Guvernului vine târziu, pentru oamenii care vor dori să se debranşeze. Procesul este extrem de anevoios, astfel că mulţi cetăţeni vor rămâne racordaţi la sistemul centralizat de încălzire”.

Valeriu Zgonea

Criticile Opoziţiei la măsura luată de guvernul Boc se vor materializa într-o moţiune simplă pe tema eliminării subvenţiei la căldură în perioada imediat următoare. „Oamenii vor fi nevoiţi să taie din banii pentru medicamente, pentru hrană, pentru copii, astfel încât să poată plăti facturile la întreţinere! Sau să trăiască în frig şi să se spele o dată pe săptămână. Dacă Guvernul Boc îi desconsideră pe cetăţenii acestei ţări şi bagă mâna în buzunarul oamenilor, noi suntem datori să-i blocăm. De aceea vom iniţia o moţiune simplă pe tema eliminării subvenţiei la căldură în săptămânile următoare. Dacă nu vom avea sorţi de izbândă, echipa USL va depune în Parlament un proiect de lege pentru reducerea la 9% a TVA-ului aferent gigacaloriei, astfel încât cetăţenii din zona urbană să suporte mai uşor această creştere aberantă a preţului la căldură”, a conchis Valeriu Zgonea.