Curtea Constituţională a decis cum trebuie interpretat abuzul în serviciu.

0
350

abuzyu_28151100Curtea Constituţională a admis parţial sesizările privind neconstituţionalitatea prevederilor privind abuzul în serviciu, a anunţat preşedintele interimar al CCR, Valer Dorneanu. Judecătorii CCR recomandă ca sintagma “în mod defectuos” să fie înlocuită cu “prin încălcarea legii”.

 Curtea Constituţională a decis în unanimitate: sintagma îndeplinirea “în mod defectuos” a atribuţiilor de serviciu trebuie interpretată în sensul de “prin încălcarea legii”.

Magistraţii au decis cu unanimitate de voturi că admit excepţia de neconstituţionalitate şi “constată că dispoziţiile art 246 alin. 1 din Codul penal din 1969 şi ale art. 297 alin. 1 din Codul penal sunt constituţionale în măsura în care prin sintagma îndeplineşte în mod defectuos din cuprinsul acestora se înţelegeîndeplineşte prin încălcarea legii”, se arată într-un comunicat dat publicităţii de CCR.

Totodată, magistraţii au respins excepţia de neconstituţionalitate ca neîntemeiată şi au constat că articolul 13 din legea nr. 78/2000 este constituţional.

Abuzul în serviciu

Art. 297 Cod Penal

(1) Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică.

Art. 13(2) din Legea nr.78/2000

În cazul infracţiunilor de abuz în serviciu sau de uzurpare a funcţiei, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, limitele speciale ale pedepsei se majorează cu o treime.

Sursa: Romania TV