„Culorile Veneţiei”, surprinse de artistul fotograf Constantin Dancoglu

0
343

Oraş magic, magnet care atrage îndrăgostiţii, artiştii sau poeţii, Veneţia a fost sursă de inspiraţie şi pentru artistul fotograf orădean Constantin Adrian Dancoglu – F.FIAP. Şi-a reunit o parte din lucrările realizate aici în expoziţia „Culorile Veneţiei”, pe care, în organizarea Fotoclubului „Mihai Dan Călinescu”, o deschide astăzi, ora 18.00, la Galeriile de Artă ale Cercului Militar Craiova. Expoziţia reuneşte 40 de lucrări color şi este a doua personală pe care artistul o vernisează în Cetatea Banilor.

«La Veneţia, cel mai utilizat cuvânt la început de an este „carnaval”. În luna februarie, procesiunile şi spectacolele se ţin lanţ, de dimineaţă până în noapte. Măştile sunt motivul central al carnavalului. Aurii, argintii, rotunde sau ovale, măştile sunt unice. Măştile vorbesc prin gesturi şi mişcări. Bucuria, tristeţea ori curiozitatea lor o desprinzi din poziţia braţelor şi a corpului, ochii neputând fi întrezăriţi decât foarte rar, la fel şi buzele», povesteşte Constantin Dancoglu. Alături de măşti, şi gondola este simbolul Veneţiei, făcând oraşul celebru în întreaga lume. De altfel, graţie canalelor pe care alunecă numeroase ambarcaţiuni, este numit „oraşul gondolelor”.

Fascinat de acest oraş din lagună, unul dintre cele mai încântătoare din lume şi printre puţinele despre care se poate spune că este unic, îndeosebi de Carnaval, care din cele mai vechi timpuri a fost o sărbătoare magică, ce s-a răspândit asupra întregii Veneţii, Constantin Dancoglu a dorit să imortalizeze cu ajutorul aparatului de fotografiat aceste minuni ale lumii. Aşa s-a născut expoziţia intitulată sugestiv „Culorile Veneţiei”. Cea iniţială cuprinde 90 de lucrări color, la Craiova urmând să fie prezentate 40 dintre ele.

Expoziţia – care se bucură de Înaltul Patronaj al Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România – a fost vernisată în mai multe oraşe din România (Bucureşti, Cluj-Napoca, Suceava, Oradea ş.a.), precum şi în câteva ţări, printre care Serbia, Ungaria şi Republica Moldova.

***

Constantin Adrian Dancoglu s-a născut la 10 ianuarie 1948, la Oradea. Este absolvent al Institutului Politehnic din Timişoara – Facultatea de Electrotehnică, Secţia Electromecanică (promoţia 1970). Cât priveşte activitatea fotografică, este absolvent al Cursului de Tehnică şi Artă Fotografică (mai 1980), organizat de Fotocineclubul „Nufărul” din Oradea. Din anul 1981 este membru al acestuia, actualmente numit Clubul Fotografic „Nufărul”, iar din 1984 este membru al Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România.

În 2001 primeşte din partea Federaţiei Internaţionale de Artă Fotografică titlul de Artist FIAP (A.FIAP), iar în 2004 – titlul de Excellence FIAP (E.FIAP). Din octombrie 2007 este membru al Societăţii Americane de Fotografie – PSA, de la care, în mai 2008, primeşte titlul onorific PSA*, la Divizia Natură. Asociaţia Artiştilor Fotografi din România îi acordă, în decembrie 2008, titlul de „Maestru în Arta Fotografică” –M.AAFR. Este membru de onoare al mai multor fotocluburi şi organizaţii de profil din ţară şi străinătate, între care Fotocluburile „Mihai Dan Călinescu” (din 2003) şi „Mircea Faria” (2002) din Craiova.

A participat la Saloane de artă fotografică organizate în ţară, unde a obţinut numeroase medalii şi premii, iar un mare număr de lucrări i-au fost acceptate, unele premiate de juriile internaţionale, la Saloane organizate sub Înaltul Patronaj al Federaţiei Internaţionale de Artă Fotografică (FIAP) şi al Societăţii Americane de Fotografie (PSA), în Croaţia, China, Canada, Spania, Ungaria, Franţa, Rusia, Australia, SUA, Macedonia, Slovacia etc. Se adaugă nu puţine expoziţii personale, în ţară şi peste hotare, şi participări la expoziţii de grup.